Η Apple έχει αντιμετωπίσει πολλαπλές κατηγορίες για αντιανταγωνιστικές πρακτικές τα τελευταία χρόνια και φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες. Αυτή τη φορά, μια ομάδα προγραμματιστών ξεκίνησε ένα έργο που ονομάζεται «Open Web Advocacy» και προκαλεί την Apple να επιτρέψει άλλες μηχανές περιήγησης στο iOS.

Η ομάδα θέλει οι προγραμματιστές να έχουν πρόσβαση στις ίδιες δυνατότητες που είναι διαθέσιμες στην έκδοση iOS του Safari. Ταυτόχρονα, ζητά από την Apple να ανοίξει το iOS σε μηχανές περιήγησης τρίτων κατασκευαστών.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο iOS βασίζεται στη μηχανή WebKit, η οποία όχι μόνο τροφοδοτεί τον Safari αλλά όλο το περιεχόμενο Ιστού στο λειτουργικό σύστημα της Apple.

Αυτό συμβαίνει επειδή, σε αντίθεση με το macOS, οι εφαρμογές iOS πρέπει να χρησιμοποιούν το WebKit ως μηχανή προγράμματος περιήγησης. Με άλλα λόγια, κάθε πρόγραμμα περιήγησης ιστού ή εφαρμογή ιστού στο iOS είναι βασικά στον Safari που εκτελείται κάτω από ένα άλλο “skin”.

Όπως είπε η ομάδα στο The Register, ο περιορισμός των εφαρμογών στο WebKit έχει γίνει πρόβλημα αφού οι προγραμματιστές δεν έχουν καν πρόσβαση σε ορισμένες από τις δυνατότητες που έχει ο Safari.

Για παράδειγμα, οι δυνατότητες πλήρους οθόνης είναι περιορισμένες σε προγράμματα περιήγησης τρίτων και η Apple περιορίζει την ενσωμάτωση του Apple Pay στον Safari.

Ταυτόχρονα, οι εφαρμογές που βασίζονται στον ιστό δεν μπορούν να εκτελούνται σε πλήρη οθόνη και τα προγράμματα περιήγησης τρίτων δεν προσφέρουν την επιλογή προσθήκης μιας εφαρμογής ιστού στην αρχική οθόνη. Οι προγραμματιστές διαμαρτύρονται επίσης για την έλλειψη Web NFC και άλλων API στο iOS WebKit.

Η κύρια ιδέα της ομάδας είναι να μεταφέρει τις ανησυχίες της στη UK Competitions and Markets Authority (CMA) προκειμένου να την πείσει ότι η Apple πρέπει να αλλάξει τις πολιτικές της.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.