Αν οι φήμες αληθεύουν, η Sony με το Xperia Z5 Prime πρόκειται να γίνει ο πρώτος κατασκευαστής smartphone που θα χρησιμοποιήσει 4K οθόνη σε κινητό. Με φημολογούμενο μέγεθος τις 5,5 ίντσες, η επερχόμενη Xperia συσκευή θα μπορούσε να προσφέρει μια εντυπωσιακή οθόνη με 805ppi πυκνότητα.

4k-Ultra-HD1

Αυτό θα βάλει την Sony σε έναν τομέα που σχεδόν κανένας άλλος κατασκευαστής δεν έχει ασχοληθεί στο παρελθόν. Επί του παρόντος, η Samsung είναι ο κατασκευαστής ορισμένων smartphone με τις πιο sharp οθόνες της αγοράς, δηλαδή τα Galaxy S6, S6 Edge, S6 Active τα οποία διαθέτουν 576-577ppi πυκνότητα σε πίξελ. Ωστόσο, η Sony φαίνεται να στοχεύει να φτάσει τουλάχιστον τα 800ppi, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη κάποια συσκευή με Quad HD ανάλυση.

Χρειαζόμαστε όμως ένα smartphone με τόσα πολλά πίξελ; Φυσικά, οι κατασκευαστές είναι πολύ πιθανό να φέρουν πολλές συσκευές με ανάλυση 4K μέσα στα επόμενα χρόνια, αλλά είναι χρήσιμη μια τέτοια οθόνη σε smartphone το 2015;

Παρά το γεγονός ότι δεν μπορούμε να εμποδίσουμε την τεχνολογία των κινητών συσκευών να αναπτυχθεί, υπάρχουν κάποιοι λόγοι για τους οποίους δεν χρειαζόμαστε προς το παρών τηλέφωνα με οθόνες 4K. Ας τους δούμε…

Ένας από τους κυριότερους λόγους που δεν χρειαζόμαστε smartphones με 4K οθόνη είναι επειδή οι τωρινοί επεξεργαστές δεν μπορούν να τις διαχειριστούν σωστά. Το Sony Xperia Ζ5 Prime φημολογείται ότι θα έρθει με τον Qualcomm Snapdragon 810. Εκτός από τα προβλήματα υπερθέρμανσης που έχει, το chipset θεωρητικά υποστηρίζει 4K οθόνες, αλλά δεν έχουμε δει ποτέ συσκευή με μια τέτοια οθόνη και με αυτό το chipset μέχρι στιγμής. Αυτό που μας προβληματίζει λοιπόν, είναι αν ο Snapdragon 810 και η Adreno 430 GPU θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σωστά με μια οθόνη με τόσα πολλά πίξελ.

Current-chipsets-might-not-handle-it-well

Ένα ακόμη πρόβλημα που θα δημιουργηθεί με μια 4K οθόνη είναι η σημαντική μείωση στην αυτονομία. Σίγουρα γίνονται ορισμένες τροποποιήσεις από τους κατασκευαστές για καλύτερη διαχείριση της μπαταρίας αλλά με μια 4K οθόνη τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα. Η Sony έχει αποδείξει στο παρελθόν πως οι high-end συσκευές προσφέρουν πολλές ώρες αυτονομίας χάρη στην καλή διαχείριση που κάνουν, ωστόσο σύμφωνα με μια πρόσφατη διαρροή το Xperia Z5 Prime θα προσφέρει αυτονομία μιας μέρας, σε αντίθεση με τα άλλα μοντέλα της σειράς Xperia Z5 που θα προσφέρουν δύο μέρες.

wall-huggers-570

Ένας τρίτος λόγος που δεν χρειαζόμαστε 4K οθόνες είναι επειδή υπάρχει η πιθανότητα να μην διακρίνουμε την διαφορά. Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να δουν διαφορά ανάμεσα σε μια Quad HD και μια Full HD οθόνη, δεν είμαστε πεπεισμένοι πως η πλειοψηφία του πληθυσμού θα είναι σε θέση να διακρίνει μεταξύ μιας Quad HD και μιας 4K οθόνης στο ίδιο μέγεθος. Με γυμνό μάτι και οι δύο οθόνες θα φαίνονται πως έχουν απλά πάρα πολύ καλή ευκρίνεια. Ωστόσο, αυτό είναι ένα ακόμη επιχείρημα μάρκετινγκ για να προσελκύσει πελάτες.

Samsung-Quad-HD-vs-Full-HD-Galaxy-S5Ένας από τους πιο συχνότερα αναφερόμενους λόγους που θέλουμε smartphones με μεγάλη ανάλυση είναι εικονική πραγματικότητα. Επειδή τα υπάρχοντα VR headset χρησιμοποιούνται συχνά σε συνδυασμό με ένα smartphone (για παράδειγμα το Google Cardboard και το Homido VR), είναι απαραίτητο η οθόνη να είναι όσο το δυνατόν πιο sharp, καθώς η ανάλυση χωρίζεται μεταξύ των δύο ματιών του θεατή, γεγονός που καθιστά την εικόνα του VR κάπως pixelated. Λοιπόν, αν δεν ασχολείστε με το mobile VR και τα VR Headsets, τότε μάλλον η 4K οθόνη δεν θα σας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Homido VR vs Google Cardboard VR

Τελευταίος αλλά όχι ασήμαντος λόγος που δεν χρειαζόμαστε προς το παρών smartphone με 4K οθόνη είναι η περιορισμένη ποσότητα 4K περιεχομένου. Είναι προφανές ότι δεν θα αξιοποιείται πλήρως την 4K οθόνη εάν δεν υπάρχει περιεχόμενο σε αυτήν την ανάλυση για να προβάλετε σε αυτήν. Το YouTube έχει ήδη μια μικρή συλλογή από 4K βίντεο, όπως και το Netflix (που δεν είναι διαθέσιμο στην χώρα μας), αλλά σίγουρα χρειάζεται αρκετός καιρός ακόμα για να κυριαρχήσουν τα 4K βίντεο.

youtube-4k

Πηγή

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Φιλε μου, δε θα μπορουσα να το θεσω καλυτερα…Θα κανει τα παντα προκειμενου ν αγοραστουν οι συσκευες τις, μιας κι εχει πιασει πατο. Πιο κατω δε παει.

  2. Tα 4Κ είναι σίγουρα άχρηστα για το 99% των χρηστών αυτήν την στιγμή. Η Sony εχει μπει ήδη στο VR με το Project Morpheus για το PS4. Αν όντως μπορεί να βγάλει 4Κ κινητό έστω και με μία μερα αυτονομία και χωρίς να ψήνεις μπριζόλες επάνω του, τότε ίσως υπάρχει πλάνο να φάει στην στροφή Samsung και LG, λόγω της έκρηξης που αναμένεται στις πωλήσεις Mobile VR Headsets εντός του 2016. Και δεν θα με παραξένευε καθόλου αν παράλληλα μας παρουσίαζε και μία dedicated μάσκα για το εν λόγω μοντέλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.