Βρισκόμαστε στην καρδιά του Αυγούστου με τη ζέστη να χτυπάει κόκκινο και όπως είναι φυσικό η παραλία ή η πισίνα αποτελεί συχνό μέρος προορισμού. Το androidauthority σπεύδει να υπενθυμίσει για ακόμη μια φορά ότι το rating των συσκευών όσον αφορά την αντοχή στο νερό δεν σημαίνει πολλά.
Το waterproof smartphone σου δεν είναι waterproof
Παρά το γεγονός ότι πολλές διαφημίσεις ίσως υποστηρίζουν το αντίθετο, τα smartphones δεν είναι waterproof. Εν ολίγοις, αυτό σημαίνει ότι το υγρό θα φθάσει στο εσωτερικό της συσκευής αν αποκτήσει αρκετή πίεση. Η πίεση αυξάνεται με το βάθος, επομένως ένα σκληρό μάθημα είναι να ρίξεις τη συσκευής σου στο βυθό μιας πισίνας. Πολλοί κατασκευαστές πάντως, επισημαίνουν στο βιβλιαράκι οδηγιών, ότι μια συσκευή είναι water resistant αλλά όχι waterproof.
Μάλιστα, αναφέρουν το Ingress Protection (IP) rating που έχουν πάρει και βάσει του οποίου έχουν δοκιμαστεί αλλά υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξουμε.
Δεν έχουν όλα τα IP68 τηλέφωνα τον ίδιο βαθμό αντοχής έναντι του νερού
Οι κατασκευαστές βασίζονται στα Ingress Protection (IP) ratings για να επικοινωνήσουν στους χρήστες κατά πόσο η συσκευή μπορεί να αντέξει την είσοδο νερού ή σκόνης. Το IP68 rating σε τηλέφωνα σαν το Galaxy S22, iPhone 13 Pro και Pixel 6 Pro αποτελεί το ανώτερο επίπεδο water resistance που μπορεί να έχει μια συσκευή. Δυστυχώς όμως, δεν έχουν όλα τα IP68 τηλέφωνα τον ίδιο βαθμό αντοχής.
Για παράδειγμα, για τη σειρά iPhone 13, η εταιρεία διαφημίζει ότι μπορεί να αντέξει πιτσιλιές νερού, νερό και σκόνη με rating IP68 υπό το IEC standard 60529 (μέγιστο βάθος 6 μέτρων και ως 30 λεπτά)
Η σειρά Galaxy S22, διαθέτει επίσης πιστοποίηση IP68, η Samsung όμως διαφημίζει αντοχή στο νερό ως 1.5 μέτρα σε βάθος. Από την άλλη πλευρά, η Google επισημαίνει ότι το Pixel 6 έχει IP68 rating υπό το IEC standard 60529 (όπως το iPhone 13), αλλά δεν συγκεκριμενοποιεί σε ποιο βάθος τα τηλέφωνά της έχουν δοκιμαστεί. Δηλαδή, ακόμη και με το ίδιο IP rating, οι κατασκευαστές διαφημίζουν διαφορετικά βάθη στα οποία μια συσκευή μπορεί να επιβιώσει.
Στο video που ακολουθεί βλέπουμε πως αποφασίζεται το IP68 rating υπό το IEC standard 60529. Όπως βλέπεις στο video η συσκευή μπαίνει απλά μέσα στο νερό και μένει εκεί για 30 λεπτά. Αν δεν ανιχνευθεί νερό στο εσωτερικό της, παίρνει το IP68 rating. Που φυσικά, δεν ανταποκρίνεται σε καμιά περίπτωση στους τρόπους που χειριζόμαστε τη συσκευή καθημερινά.
Και όσον αφορά τον λόγο για τον οποίο το iPhone 13 έχει rating για ως 6 μέτρα, ενώ το Galaxy S22 μόλις για 1.5, αυτός είναι το γεγονός ότι το IEC standard 60529 το επιτρέπει. Συγκεκριμένα, απαιτεί βάθος μεγαλύτερο από ένα μέτρο και διάρκεια μεγαλύτερη από 30 λεπτά. Οι κατασκευαστές, μπορούν πέρα από αυτό το σημείο να θέσουν τους δικούς τους στόχους.
Το σημαντικό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι έστω και λίγες ημέρες χρήσης και μάλιστα κανονικής χρήσης, μπορούν να καταστήσουν μια water resistant συσκευή μη προστατευμένη. Τι μπορεί να προκαλέσει κάτι τέτοιο σύμφωνα με τους κατασκευαστές:
- Apple: Φυσιολογική φθορά
- Google: Φυσιολογική φθορά, επισκευή συσκευής, αποσυναρμολόγηση, πτώση της συσκευής, σπασίματα στο σώμα ή στην οθόνη του smartphone
- Samsung: Χρήση στη παραλία ή στη πισίνα
- Huawei: Κανονική χρήση
- Oppo: Κανονική φθορά
Η αντοχή των συσκευών μειώνεται στη πάροδο του χρόνου. Οι ειδικές κόλλες και τα στεγανοποιητικά υλικά χάνουν την λειτουργικότητά τους μέσα στο χρόνο, από τις πτώσεις της συσκευής, από παραμόρφωση όταν καθίσεις πάνω της, από τις συστολές και διαστολές λόγω θερμοκρασίας, από τις επισκευές κ.α.
Τέλος, υπάρχουν και μερικές εφαρμογές όπως το Water Resistance Tester, το οποίο χρησιμοποιεί το ενσωματωμένο βαρόμετρο της συσκευής για να μετρήσει αν η πίεση εντός του smartphone αλλάζει όταν ασκείς πίεση στην οθόνη. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα αποτελέσματα δεν πρέπει να λαμβάνονται ως διάγνωση και σε καμιά περίπτωση δεν μπορείς να επιβεβαιώσεις την αλήθεια του αποτελέσματος που θα σου επιστρέψει.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.