Πριν λίγες ώρες είδαμε τον CEO της Archos , λόγω άγνοιας να θεωρεί πως η συσκευή του είναι αδιάβροχη και να την βάζει σε βάζο με νερό… Τελικά η συσκευή ήταν ανθεκτική στις πιτσιλιές και όχι στο να μπαίνει σε νερό. Η συσκευή μας άφησε χρόνους και ο Loic Poirier έμαθε με τον χειρότερο τρόπο πως άλλο waterproof και άλλο water resistant.

XZ-Retail-4-640x426

Τα ανθεκτικά smartphones σε νερό και σκόνη, έχουν γίνει της μόδας και πολύ καλά κάνουν. Είναι ωραία να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο όταν αφήνουμε την συσκευή μας δίπλα σε καφέδες, νερά, αναψυκτικά και ποτά. Ποιες συσκευές όμως είναι αυτές που είναι για να τις βουτάμε σε νερό και ποιες είναι απλά ανθεκτικές σε πιτσιλίσματα;

Sony-Xperia-Z1

Αυτό είναι κάτι που δε θα σας το πει καμία διαφήμιση και καμία παρουσίαση, καθώς όλα αυτά είναι σχεδιασμένα από τα τμήματα μάρκετινγκ. Θα σας το πει το manual αλλά κατά πολλούς, η ζωή είναι πολύ μικρή για να διαβάσουμε το εγχειρίδιο της συσκευής μας! Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας όμως γιατί το techmaniacs.gr είναι εδώ για εσάς και θα σας εξηγήσουμε πώς να ξεχωρίζεται ποια συσκευή είναι αδιάβροχη και ποια ανθεκτική στις σταγόνες.

Galaxy-S4-Active2

Την Δευτέρα είδαμε την παρουσίαση του Samsung Galaxy S5 και του Sony Xperia Z2 τα οποία ανέφεραν πως είναι IP67 και IP58 αντίστοιχα. Γιατί πέθανε το Archos που είναι IP54, μόλις μπήκε στο νερό; Τι είναι αυτά τα IPxx λοιπόν;

Είναι πιο απλό από όσο ακούγεται! Το IP σημαίνει Ingress Protection (προστασία από διείσδυση). Το πρώτο ψηφίο δηλώνει την προστασία από την σκόνη (με μέγιστο το 6) και το δεύτερο την προστασία από το νερό (με μέγιστο το 9Κ).

Προσοχή: Αναφερόμαστε σε γλυκό νερό. Το αλμυρό νερό μπορεί να “κάψει” την μόνωση του κινητού με αποτέλεσμα να χάσει την αδιαβροχοποίηση. Αν σας βραχεί με αλμυρό νερό, ξεπλύνετε το με γλυκό!

Ακολουθούν πίνακες που περιγράφουν αναλυτικά τις βαθμολογίες σε ανθεκτικότητα σε σκόνη και σε νερό.

Επίπεδα ανθεκτικότητας σε σκόνη 

Level

Μέγεθος αντικειμένου

Αποτελεσματικό κατά

0

Δεν υπάρχει προστασία από την επαφή και την είσοδο των αντικειμένων

1

>50 mm

Οποιαδήποτε μεγάλη επιφάνεια του σώματος, όπως το πίσω μέρος του ενός χεριού, αλλά καμία προστασία έναντι σκόπιμη επαφή με μέρη του σώματος

2

>12.5 mm

Δάχτυλα ή παρόμοια αντικείμενα

3

>2.5 mm

Εργαλεία, χοντρά σύρματα, κλπ.

4

>1 mm

Μικρά καλώδια, βίδες κτλ

5

Προστασία από σκόνη

Η διείσδυση σκόνης δεν αποτρέπεται πλήρως. Αντοχή σε είσοδο μικρής ποσότητας σκόνης. Πλήρης προστασία έναντι αντικειμένων

6

Ανθεκτικό σε σκόνη

Καμία είσοδος σκόνης, πλήρης προστασία σε επαφή έναντι αντικειμένων

 

Επίπεδα προστασίας νερού 

Level

Προστασία για

Δοκιμασμένο για

Λεπτομέριες

0

1

Σταγόνες νερού

Στάζει νερό (κάθετη πτώση σταγόνων) δεν έχει βλαβερές συνέπειες.

Διάρκεια δοκιμής: 10 λεπτά

Νερού που ισοδυναμεί με 1 χιλιοστό βροχής ανά λεπτό

2

Σταγόνες νερού με κλίση έως 15 °

Κάθετα στάζει νερό δεν θα έχει καμία επιβλαβή επίδραση όταν το περίβλημα έχει κλίση σε γωνία έως 15 ° από την κανονική του θέση.

Διάρκεια δοκιμής: 10 λεπτά

Νερού που ισοδυναμεί με 3 χιλιοστά βροχής ανά λεπτό

3

Ψεκασμός νερού

Νερό που πέφτει ως ψεκασμός σε οποιαδήποτε γωνία έως 60 ° από την κατακόρυφο δεν έχει καμία επιβλαβή επίδραση.

Διάρκεια δοκιμής: 5 λεπτά

Όγκος νερού: 0,7 λίτρα ανά λεπτό

Πίεση: 80 έως 100 kPa

4

Πιτσίλισμα νερού

Πιτσίλισμα του νερού κατά το περίβλημα από οποιαδήποτε κατεύθυνση δεν θα έχει καμία αρνητική συνέπεια.

Διάρκεια δοκιμής: 5 λεπτά

Όγκος νερού: 10 λίτρα ανά λεπτό

Πίεση: 80 έως 100 kPa

5

Εκτόξευση νερού

Νερό εκτοξεύονται από ένα ακροφύσιο (6,3 mm) ενάντια στο περίβλημα από οποιαδήποτε κατεύθυνση δεν πρέπει να έχει βλαβερές συνέπειες.

Διάρκεια δοκιμής: τουλάχιστον 15 λεπτά

Όγκος νερού: 12.5 λίτρα ανά λεπτό

Πίεση: 30 kPa σε απόσταση 3 m

6

Εκτόξευση νερού

Νερό εκτοξεύονται από ένα ακροφύσιο (12,5 mm) ενάντια στο περίβλημα από οποιαδήποτε κατεύθυνση δεν πρέπει να έχει βλαβερές συνέπειες.

Διάρκεια δοκιμής: τουλάχιστον 3 λεπτά

Όγκος νερού: 100 λίτρα ανά λεπτό

Πίεση: 100 kPa σε απόσταση 3 m

6K

Ρήψη νερού με αυξημένη πίεση

Νερό εκτοξεύονται από ένα ακροφύσιο (12,5 mm) ενάντια στο περίβλημα από οποιαδήποτε κατεύθυνση και αυξημένη πίεση, δεν πρέπει να έχει βλαβερές συνέπειες.

Διάρκεια δοκιμής: τουλάχιστον 3 λεπτά

Όγκος νερού: 75 λίτρα ανά λεπτό

Πίεση: 1000 kPa σε απόσταση 3 m

7

Βύθιση έως 1m

Είσοδο του νερού σε επιβλαβείς ποσότητες δεν είναι δυνατή, όταν το περίβλημα είναι βυθισμένο στο νερό κάτω από καθορισμένες συνθήκες πίεσης και χρόνου (μέχρι 1m βύθιση).

Διάρκεια δοκιμής: 30 λεπτά

Εμβάπτιση σε βάθος τουλάχιστον 1 m, μετρούμενης στο κάτω μέρος της συσκευής, και τουλάχιστον 15 cm μετράται στο επάνω μέρος της συσκευής

8

Βύθιση πέρα από 1m

Ο εξοπλισμός είναι κατάλληλος για συνεχή εμβάπτιση σε νερό υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από τον κατασκευαστή. Κανονικά, αυτό θα σημαίνει ότι ο εξοπλισμός είναι ερμητικά σφραγισμένος. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι το νερό μπορεί να εισέλθει, αλλά μόνο με μη επιβλαβείς τρόπους.

Διάρκεια δοκιμής: συνεχής εμβάπτιση σε νερό

Βάθος καθορίζεται από τον κατασκευαστή, συνήθως μέχρι 3 m

9K

Ισχυρή ρήψη νερού υψηλής θερμοκρασίας

Προστατεύονται από την υψηλή πίεση, ψεκασμός νερού με υψηλή θερμοκρασία.

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.