Βγαλμένο τελείως από ταινία επιστημονικής φαντασίας, ερευνητές δημιούργησαν μέταλλο που είναι τόσο δυνατό όσο το αλουμίνιο, αλλά εντελώς διαφανές. Το διάφανο μέταλλο (TAIOx) είναι πλέον πραγματικότητα και σύντομα θα το δούμε στα πάντα, από ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι αεροδιαστημική τεχνολογία. Είναι το όνειροπ κάθε φανατικού με την τεχνολογια, το να μπορεί να βλέπει το εσωτερικό των συσκευών του. Δεν είναι τυχαίο πως πλέον όλα τα κουτιά υπολογιστών έχουν πλέον τουλάχιστον μια πλευρά διάφανη!

Φανταστείτε το επόμενο smartphone σας ή το tablet σας να διαθέτει μεταλλική οθόνη, αντί για γυαλί και φυσικά φανταστείτε να έχει διάφανο πλαίσιο! Αυτό μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά από ότι περιμέναμε, αφού οι ερευνητές έφτασαν σε μια ανακάλυψη που τους επιτρέπει να κανουν αυτό το εξαιρετικά σκληρό, ανθεκτικό στις γρατζουνιές υλικό, πιο προσιτό από ποτέ.

Ο λόγος για το διαφανές οξείδιο του αλουμινίου (TAIOx).Πρόκειται για ένα υλικό που θα αλλάξει για πάντα τις τεχνολογικές μας συσκευές. Πρόκειται για μια ουσία που είανι γνωστή για την αντοχή της σε θραύση και θερμότητα, αλλά και για την οπτική της διαύγεια. Και ναι, είναι ένα διαφανές μέταλλο.

Παρά το πόσο εντυπωσιακό είναι, , το TAlOx ήταν δύσκολο και ακριβό στην κατασκευή του. Αυτό συμβαίνει επειδή απαιτεί λέιζερ υψηλής ισχύος, θαλάμους κενού ή δεξαμενές επικίνδυνων οξέων για τη δημιουργία του υλικού. Ωστόσο, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ateneo de Manila στις Φιλιππίνες μόλις βρήκαν έναν τρόπο να το αλλάξουν αυτό.

TAIOx
Το μέταλλο δεν έχει τρύπα στην μέση του, αλλά είναι διάφανο σε εκείνο το σημείο!!! [Πηγή: ACS Publications]

Οι ερευνητές βρήκαν μια εναλλακτική στην δημιουργία του TAIOx, που δε χρειάζεται πανάκριβο εξοπλισμό. Πέτυχαν το ίδιο αποτέλεσμα, μετέτρεψαν το αλουμίνιο σε TAIOx, χρησιμοποιώντας μερικές μικροσταγόνες οξέος και ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό έγινε δυνατό χάρη σε μια τεχνική που ονομάζεται «ανοδίωση σε κλίμακα σταγόνων».

Όμως η τεχνική που ακολούθησαν οι ερευνητές, χρησιμοποιεί ηλεκτροδιαβροχή για να λειτουργήσει. Ουσιαστικά, αυτό είναι όταν ένα ηλεκτρικό πεδίο, χρησιμοποιείται για να αλλάξει τις ιδιότητες των σταγονιδίων υγρού, ώστε να αποκετήσει ακριβείς και ελεγχόμενες αντιδράσεις σε μικροσκοπικό επίπεδο. Με αυτή την τεχνική, το αλουμίνιο όχι μόνο γίνεται εντελώς διαυγές, αλλά διατηρεί και την ανθεκτικότητά του στο έπακρο.

Όλη η Nova στον Σόλακ

Αυτό το υλικό έχει τη δυναμική να αλλάξει για πάντα την τεχνολογία όπως την ξέραμε, σε όλους τους τομείς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή ισχυρών, ανθεκτικών στις γρατσουνιές οθονών για έξυπνες συσκευές, καθώς και για τη δημιουργία εξαιρετικά ανθεκτικών επικαλύψεων για οχήματα όπως αυτοκίνητα, αεροσκάφη, ακόμη και διαστημόπλοια. Την ίδια στιγμή θα έχει τρομερά χρήσιμες υλοποιήσεις σε αυτοοδηγούμενα οχήματα, που οι κάμερές τους θα μπορούν να βλέπουν τα πάντα γύρω τους πολύ καλύτερα.

Απέχουμε όμως από το να δούμε το TAIOx να χρησιμοποιείται παντού στον κόσμο. Έχουμε όμως να περιμένουμε, που σίγουρα μας ενθουσιάζει. Οι υλοποιήσεις είναι άπειρες, από τα διάφανα smartphones μέχρι τα διάφανα αυτοκίνητα, που θα μπορούν επιτέλους να συλλέξουν ενέργεια από τον Ήλιο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο ACS Publications.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Θυμάμαι ότι πριν από 30 και πλεον χρόνια ένα έργο επιστημονικής φαντασίας που κατασκεύασαν οι επιστήμονες δεξαμενή με ένα διάφανο γυαλί με αντοχές μετάλλου και βάρος χαρτιού, που μετέφεραν μέσα σε αυτή ένα ζευγάρι φάλαινες…..
    Κτλπ κτλπ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.