Ερευνητές του Πανεπιστημίου Tulane φώτισαν μια προηγουμένως ανεξερεύνητη μοριακή οδό που μπορεί να εμποδίσει σημαντικά την εξέλιξη του καρκίνου του πνεύμονα. Η πρόσφατη μελέτη τους, που διεξήχθη σε ποντίκια, αναδεικνύει το ρόλο της ογκοκατασταλτικής πρωτεΐνης RBM10 στην αναστολή της ανάπτυξης του καρκίνου του πνεύμονα μέσω της εξουδετέρωσης της δραστηριότητας της c-Myc.

Η c-Myc είναι μια πρωτεΐνη που είναι γνωστό ότι οδηγεί στην υπερβολική ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων όταν υπερεκφράζεται. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η RBM10 σχηματίζει μια κρίσιμη σύμπραξη με δύο ριβοσωμικές πρωτεΐνες, δηλαδή τις RPL5 και RPL11, που συνεργάζονται συλλογικά για να αποσταθεροποιήσουν την c-Myc και να εμποδίσουν την εξάπλωση του καρκίνου του πνεύμονα.

Αυτή η πρωτοποριακή ανακάλυψη, περιγράφεται λεπτομερώς στο άρθρο με τίτλο “RNA-binding motif protein 10 inactivates c-Myc by partnering with ribosomal proteins uL18 and uL5” στο Proceedings of the National Academy of Sciences. Η μελέτη αυτή σηματοδοτεί την πρώτη περίπτωση εντοπισμού μιας ανασταλτικής για τον καρκίνο αλληλεπίδρασης μεταξύ αυτών των πρωτεϊνών, ρίχνοντας φως σε μια προηγουμένως ασύλληπτη πτυχή της βιολογίας του καρκίνου.

Ο Hua Lu, επικεφαλής της μελέτης, αναφέρει: “Διαπιστώσαμε ότι η RBM10 μπορεί να στοχεύσει άμεσα την c-Myc για αποικοδόμηση και να μειώσει τις καρκινογόνες επιδράσεις της, συνδεόμενη με τις RPL5 και RPL11. Γνωρίζουμε πολλά για τον καρκίνο, αλλά τα μόρια που εμπλέκονται εξακολουθούν να είναι ένα μαύρο κουτί. Κομμάτι-κομμάτι, κερδίζουμε μια καλύτερη κατανόηση.”

Αποτελεσματικότερη θεραπεία του καρκίνου, μετά από “σπάσιμο της πόρτας” του όγκου

Ο περίπλοκος χορός των πρωτεϊνών στη διαδικασία της κυτταρικής ανάπτυξης περιλαμβάνει τη c-Myc που παίζει καθοριστικό ρόλο. Σε περιπτώσεις σχηματισμού καρκίνου, η c-Myc αξιοποιείται για τη διατήρηση της παραγωγής, οδηγώντας στη συσσώρευση περίσσειας κυτταρικών συστατικών και στο σχηματισμό όγκων. Το RBM10, σε συνδυασμό με τα RPL5 και RPL11, διαταράσσει αυτή τη διαδικασία αποσταθεροποιώντας τη c-Myc, θέτοντας έτσι τέρμα στην ανάπτυξη των όγκων.

Επιπλέον, η έρευνα αποκάλυψε ότι μια μεταλλαγμένη μορφή του RBM10, που παρατηρείται συχνά σε καρκίνους του πνεύμονα, χάνει την ικανότητά της να καταστέλλει την c-Myc. Αυτή η μεταλλαγμένη μορφή αδυνατεί να συνδεθεί με τις ριβοσωμικές πρωτεΐνες RPL5 και RPL11, προωθώντας τελικά την ανάπτυξη του όγκου αντί να την αναστείλει.

Ο Lu εκφράζει τη σημασία της περαιτέρω διερεύνησης της λειτουργίας του μεταλλαγμένου RBM10, οραματιζόμενος την ανάπτυξη αντικαρκινικών φαρμάκων που στοχεύουν ειδικά σε αυτό. Η έρευνα αυτή υπόσχεται την αποκάλυψη νέων δρόμων για στοχευμένες θεραπείες κατά του καρκίνου του πνεύμονα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.