Αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν πολύ βασανισμένο πλανήτη, που μας κάνει ευγνώμονες που ζούμε στη Γη. Σε ένα όχι και τόσο μακρινό ηλιακό σύστημα, 66 έτη φωτός μακριά και με την βοήθεια του Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), η NASA εντόπισε ένα νέο πλανήτη γεμάτο ηφαίστεια. Κυριολεκτικά, όλη του η επιφάνεια καλύπτεται από ηφαίστεια που σημαίνει πως η πλανήτης εκρήγνυται, επειδή οι δύο πλανήτες του ηλιακού συστήματος έχουν αναγκαστεί με μια ασυνήθιστη ελλειπτική τροχιά. Αυτή, προκαλεί βαρυτικές αλλαγές στους πλανήτες, με αποτέλεσμα να έλκονται και να συμπιέζονται, αναταράσσοντας το εσωτερικό τους.

Η κατάσταση με τον εν λόγω πλανήτη θυμίζει αυτό που συμβαίνει στο φεγγάρι του Δία, την Ιώ. Η Ιώ είναι μια σφαίρα παλινδρομικά κλειδωμένη σε τροχιά μεταξύ του Δία και των κοντινών φεγγαριών. Αυτή η κατάσταση, συμπιέζει και τεντώνει την Ιώ, αναγκάζοντας την λάβα του εσωτερικό τους να ξεχυθεί από τα ηφαίστεια.

«Πρόκειται για έναν επίγειο πλανήτη που θα περιέγραφα ως Io με στεροειδή», δήλωσε ο Stephen Kane, πλανητικός αστροφυσικός στο UC Riverside . «Έχει αναγκαστεί σε μια κατάσταση όπου εκρήγνυται συνεχώς με ηφαίστεια. Σε οπτικά μήκη κύματος θα μπορούσατε να δείτε έναν λαμπερό, καυτό πλανήτη με μια λιωμένη επιφάνεια λάβας.»

πλανήτης εκρήγνυται
Η σύλληψη ενός καλλιτέχνη για έναν βραχώδη πλανήτη καλυμμένο με λιωμένη λάβα, σε τροχιά κοντά στο αστέρι του. Πίστωση: NASA / ESA / CSA / Dani Player (STScI)

Δυστυχώς, ακόμα και τα πιο ισχυρά μας τηλεσκόπια δε μπορούν να δώσουν μια πιο λεπτομερή άποψη του κόσμου αυτού, από τέτοια απόσταση. Όμως το όργανο TESS της NASA έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να ανιχνεύει μικρές αλλαγές στο φως και μπορεί να δει πότε ένας πλανήτης περνάει μπροστά από το άστρο του. Το πέρασμα μπροστά από το άστρο οδηγεί σε μια προσωρινή θαμπάδα. Με αυτό τον τρόπο φτάνουμε στην ανακάλυψη νέων κόσμων, πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, τους γνωστούς εξωπλανητες.

Σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε για τον ηφαιστιογενή πλανήτη, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο The Astronomical Journal, ο Κέιν και η ομάδα του, προσπαθεί να ρίξει φως στους δύο μεγαλύτερους εξωτερικόούς πλανήτες του ηλιακούς συστήματος HD 104067. Αυτοί οι πλανήτες ασκούν ισχυρή βαρυτική επίδραση στον εσωτερικό πλανήτη, αναγκάζοντάς τον σε περίεργη τροχιά, που τελικά τον συνθλίβει, δημιουργώντας τεράστια ποσά θερμότητας και έντονη γεωλογική δραστηριότητα.

Η επιφάνεια του πλανήτη είναι στους 2.326 βαθμούς Κελσίου, που είναι τρομερά υψηλή θερμοκρασία.

Μέχρι στιγμής έχουμε εντοπίσει πάνω από 5.600 πλανήτες, που στην πλειοψηφία τους είαι αφιλόξενοι. Μάλιστα, έχουμε μερικούς στους οποίους εμφανίζεται βροχή από λιωμένα μέταλλα. Όμως 200 από αυτούς, είναι βραχώδεις κόσμοι όπως η Γη και ο Άρης. Φυσικά, οι επιστήμονες επικεντρώνονται περισσότερα σε αυτούς τους βραχώδεις κόσμους, που θα μπορούσαν δυνιτικά να φιλοξενήσουν ζωή. Για να συμβεί αυτό, θα έπρεπε να βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη του ηλιακού τους συστήματος, που είναι μια περιοχή όχι πολύ κοντά στο άστρο, ώστε να καίγονται, αλλά ούτε και μακριά ώστε να είναι παγωμένοι.

Μυστηριώδες αντικείμενο εμφανίστηκε σε φωτογραφία της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας του Δία

Μπορεί ακόμα να μην έχουμε βρει πλανήτες με ζωή, όμως οι κόσμοι που θυμίζουν την Γη, είναι πάντα ένα καλό μέρος για να ψάξουμε.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο The Astronomical Journal.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.