Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων δοκιμάζει μια ειδική προσέγγιση η οποία αυξάνει τα επίπεδα μιας φυσικής πρωτεΐνης στο σώμα. Η έρευνά αυτή διεξήχθη από τον καθηγητή Miguel Chillón στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.

Πιο συγκεκριμένα η έρευνα αυτή προσπαθεί να ρίξει φως σε ό,τι θα μπορούσε κάποια μέρα να βοηθήσει τους ανθρώπους να παραμείνουν υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η πρωτεΐνη στο επίκεντρο αυτής της εργασίας είναι η Klotho, και η μορφή που χρησιμοποιείται στα πειράματα είναι η εκκρινόμενη εκδοχή γνωστή ως s-KL. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η πρωτεΐνη αυτή μπορεί να επηρεάσει ένα ευρύ φάσμα βιολογικών διεργασιών διαχειριζόμενη σήματα που επηρεάζουν τη φλεγμονή και τη γήρανση των κυττάρων.

πρωτεΐνη Klotho γήρανση

Το όνομα Klotho εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε επιστημονικά περιοδικά στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν πειράματα έδειξαν ότι η ανεπάρκεια αυτής της πρωτεΐνης έκανε τα ποντίκια να φαίνονται μεγαλύτερα και πιο αδύναμα σε νεότερες ηλικίες. Οι επιδράσεις του s-KL δεν ήταν οι ίδιες για τα αρσενικά και τα θηλυκά ποντίκια. Τα αρσενικά εμφάνισαν σαφέστερη βελτίωση στη διάρκεια ζωής και στη μυϊκή δύναμη, ενώ τα θηλυκά ανταποκρίθηκαν πιο έντονα σε μετρήσεις της οστικής δομής. Αυτές οι διαφορές που βασίζονται στο φύλο μπορεί να συνδέονται με τον τρόπο με τον οποίο τα αρσενικά και τα θηλυκά σώματα επεξεργάζονται τους ιικούς φορείς ή εκφράζουν την πρωτεΐνη s-KL.

Ακόμη ορμονικοί παράγοντες θα μπορούσαν και αυτοί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο, κάτι που υποδηλώνει ότι μελλοντικές δοκιμές σε ανθρώπους μπορεί να χρειαστούν στρατηγικές ειδικές για το φύλο για να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που έλαβαν s-KL διατήρησαν καλύτερη σύνθεση μυϊκού ιστού, με λιγότερες ουλές που συχνά συνδέονται με την μεγαλύτερη ηλικία. Είχαν επίσης καλύτερη απόδοση σε εργασίες που εξέταζαν την αντοχή και τον συντονισμό. Τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία σε ηλικία 12 μηνών εμφάνισαν πιο έντονες βελτιώσεις στη μακροζωία και τη σωματική υγεία από εκείνα που έλαβαν θεραπεία σε ηλικία 6 μηνών. Ένας λόγος θα μπορούσε να είναι ότι τα ηλικιωμένα ποντίκια παρήγαγαν υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης s-KL μετά τη θεραπεία.

Εκτός από τις σωματικές βελτιώσεις, οι ερευνητές μέτρησαν τις αλλαγές στον ιππόκαμπο, μια περιοχή κρίσιμη για τη μνήμη και τη γνωστική ικανότητα. Ανίχνευσαν αυξημένους δείκτες νευρογένεσης ενηλίκων. Ακόμη υπήρχαν ενδείξεις ότι βασικά ανοσοκύτταρα στον εγκέφαλο μπορεί να λειτουργούν με πιο ισορροπημένο τρόπο. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην απομάκρυνση των κυτταρικών αποβλήτων και στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής που συνδέεται με τις σχετιζόμενες με την ηλικία εγκεφαλικές παθήσεις.

Αυτά τα είδη καρκίνου αυξάνονται συνεχώς στους νέους – Τα ανησυχητικά ευρήματα

Αν και η μελέτη αυτή έγινε σε ποντίκια τα αποτελέσματα ανοίγουν τον δρόμο για πιθανές θεραπείες για τον άνθρωπο. Η μείωση της κινητικότητας, της μνήμης και της αντοχής των οστών που σχετίζεται με την ηλικία συμβάλλει στη μείωση της ανεξαρτησίας και της ποιότητας ζωής στους ηλικιωμένους. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να διερευνούν κατά πόσον η άμεση χορήγηση πρωτεϊνών ή οι βελτιωμένες επιλογές γήρανσης που βασίζονται σε γονίδια θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καλύτερα για τους ανθρώπους.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Molecular Therapy.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.