Την μεγαλύτερη και παλαιότερη μαύρη τρύπα που έχει παρατηρηθεί ποτέ, ανακάλυψη πρόσφατα ομάδα επιστημόνων. Ευτυχώς είναι η πιο μακρινή μαύρη τρύπα από την Γη που έχουμε βρει μέχρι στιγμής και φαίνεται να δημιουργήθηκε μόλις 400 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang.

Η τεράστια μαύρη τρύπα βρίσκεται στον γαλαξία GN-z11, που απέχει 13.4 δισεκατομμύρια έτη φωτός από την Γη. Για να μπορούμε να κατανοήσουμε περισσότερο την κατάσταση, 400 εκατομμύρια χρόνια, είναι μόλις μια στιγμή σε συμπαντικά μεγέθη.

Την ανακάλυψη έκανε το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Cambridge, με επικεφαλής της ομάδας τον Roberto Maiolino. Η ανακάλυψη σύμφωνα με τον Maiolino είναι “ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός” για την κατανόηση των μαύρων τρυπών.

Ο ομάδα των επιστημών χρησιμοποίησε δεδομένα από το τηλεσκόπιο James Webb της NASA, από τα οποία παρακολουθούσε τα ενεργειακά της κατάλοιπα. Τα δεδομένα δείχνουν πως αυτή η μαύρη τρύπα είναι τόσο μεγάλη, που δεν βρίσκεται απλά μέσα στον γαλαξία της, αλλά τον καταπίνει, τραβώντας ότι βρίσκεται μέσα σε αυτόν στο βαρυτικό της πεδίο.

παλαιότερη μαύρη τρύπα

Η εν λόγω μαύρη τρύπα ανήκει στην κατηγορία Supermassive Black Holes και έχει μάζα 6 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου μας. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, ένα αστέρει για να καταρρεύσει και να γίνει μαύρη τρύπα, χρειάζεται μάζα 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήλιου μας.

Οι υπερμεγέθης μαύρες τρύπες είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, αφού στην παρούσα φάση δεν συνάδουν με τα υπάρχοντα μαθηματικά μοντέλα και είναι αρκετά δύσκολο να κατανοηθούν και να εξηγηθούν. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η μαύρη τρύπα καταπίνει τον γαλαξία της με ρυθμό που δεν μπορεί να προβλεφθεί από καμία εξίσωση και κανένα μαθηματικό μοντέλο.

Η πιο ευκρινής φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας είναι γεγονός! – Δείτε την εντός

Σύμφωνα με τον Δρ. Maiolino, με βάση τις μέχρι τώρα γνώσεις μας, μια τέτοια μαύρη τρύπα δεν θα έπρεπε να υπάρχει, δεδομένης της ηλικίας του σύμπαντος. Πρακτικά, ακόμα και αν δημιουργήθηκε την στιγμή που δημιουργήθηκε το σύμπαν, δεν θα είχε τον απαραίτητο χρόνο για να φτάσει σε αυτό το μέγεθος και ας έχουν περάσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια χρόνια από τότε.

Το James Webb για άλλη μια φορά μας δίνει απίστευτα δεδομένα για συμπαν στο οποίο είμαστε και εμείς μέρος και μας πάει ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του κόσμου γύρω μας!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ίδια είναι με αυτή που έχεις στο συκώτι σου και αναπλάθει τα κύτταρά του.
    Το ίδιο αρχαία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.