Ο Τυρανόσαυρος Ρεξ είναι γνωστός για το γεγονός πως δεν μπορούσε να κάνει αγγαλίτσες, λόγω των πολύ μικρών χεριών του. Τώρα όμως, βρέθηκε ένας δεινόσαυτος με χέρια πολύ μικρότερα από αυτά του T-Rex. Το νέο είδος ονομάστηκε Koleken Inakayali και ανήκει στην οικογένεια οβελισαυρίδων. Τα απολιθώματα του βρέθηκαν στην Παταγονία.

Σε αντίθεση με τον T-Rex, τα χέρια του Koleken Inakayali έχουν ακίνητους αγκώνες, υποτυπώδεις αρθρώσεις του καρπου και ήταν άκαμπτα. Πιθανότατα θα χτυπουσαν το στήθος του όταν έτρεχε, ενώ τα τέσσερα δάχτυλά του, δε θα μπορούσαν να πιάσουν αντικείμενα.

Στο επίσημο επιστημονικό του ντεμπούτο, το είδος περιγράφεται ως ένας μοναδικός αβελισαυρίδης που μοιάζει περισσότερο με τον περίφημο Καρνόταυρο της Αργεντινής , ή τον «κρεατοφάγο ταύρο» – ένα τρομακτικό θηρίο με κέρατα και ανώμαλο δέρμα που εμφανίστηκε στο Jurassic World .

Koleken Inakayali

Στο τέλος του Ύστερου Κρητιδικού, περίπου 90 με 66 εκατομμύρια χρόνια πριν, οι αβελισαυρίδες ήταν ο μεγακύτερος πλυθησμός δεινοσαύρων στον πλανήτη Γη. Ο T. Rex ζούσε στη Βόρεια Αμερική και την Ασία, αλλά οι συγγενείς του στη Νότια Αμερική έχουν δημιουργήσει το καλύτερο αρχείο απολιθωμάτων οπουδήποτε στον κόσμο.

Αν και δεν έχουμε στοιχεία για τον λόγο μικρότερων χεριών στους αβελισαυρίδες, η λογική θέλει να είναι εξελικτικά υπολείμματα. Με τρομερά δυνατά σαγώνια, το είδος βασίστηκε περισσότερο σε αυτά για να αρπάζει την λεία του, παρά στα χέρια του, που στην πορεία του χρόνου ατρόφησαν και μίκρυναν. Αν και ορισμένοι παλαιοντολόγοι, υποστηρίζουν πως τα μικρά χέρια του T-Rex είχαν γαμψά νήχια για την κοπή της λείτας του ή για να κρατιέται κατά τη διάρκεια του σεξ, η πλειοψηφία των επιστημώνων τείνουν προς την θεωρία των εξελικτικών υπολειμμάτων.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by National Geographic (@natgeo)

«Αυτό το εύρημα ρίχνει φως στην ποικιλομορφία των αβελισαυριδών στην Παταγονία ακριβώς πριν από το γεγονός μαζικής εξαφάνισης», λέει ο εξερευνητής του National Geographic, Ντιέγκο Πολ, ο οποίος ανακάλυψε το είδος με μια διεθνή ομάδα από την Αργεντινή, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Σε υψόμετρο 3,400 μέτρων, επιστήμονες ανακάλυψαν πως η Γη έσπασε ένα τρομακτικό ρεκόρ

«Η μελέτη μας αναλύει επίσης την εξέλιξη των αβελισαυριδών και των συγγενών τους μέσα στο χρόνο και προσδιορίζει τον επιταχυνόμενων ρυθμό εξέλιξης του κρανίου στην Πρώιμη Κρητιδική περίοδο. Είναι διαφορετικό από ό,τι είχε προηγουμένως κατανοηθεί».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Cladistics .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.