Ο πλειόσαυρος ήταν ο απόλυτος θηρευτής των ωκεανών 150 εκατομμύρια χρόνια πριν καθώς ήταν η απόλυτη φονική μηχανή. Τεράστιος σε μέγεθος, με απίστευτα μεγάλα σαγόνια, δεν είχε άλλο πλάσμα που να μπορούσε να τον βλάψει. Τώρα όμως έχουν το πρώτο άριστα διατηρημένο απολίθωμα κρανίου ενός πλειόσαυρου, που βρέθηκε στο Dorset του Ηνωμένου Βασιλείου. Το κρανίο είναι τεράστιο και ξεπερνάει τα δύο μέτρα σε μήκος, που σημαίνει πως εύκολα θα μπορούσε να καταπιεί αμάσητο έναν μεγαλόσωμο άνθρωπο.

Το κρανίο διατηρεί τα 130 τεράστια δόντια του πλειόσαυρου, που είναι όλα μυτερά για να ξεσκίζουν την σάρκα του άτυχου θύματός του, ενώ δίνει την δυνατότητα άμεσης αποδέσμευσης από την σάρκα για να πετύχει πολλαπλές δαγκωνιές, διαμελίζοντας το θύμα. Σε αυτά τα μεγέθη πλασμάτων, δεν χρειάζεται να πούμε το πόσο ισχυρά ήταν τα σαγόνια.

Μιλώντας για μέγεθος, ο πλειόσαυρος έφτανε τα 12 μέτρα σε μήκος, ενώ τα τεράστια πτερύγιά του τον έκαναν ταχύτατο κολυμβητή με τρομερές ικανότητες σε μανούβρες. Έτσι ήταν τρομερά δύσκολο στο θύμα του να ξεφύγει.

Το κρανίο, αφού μελετηθεί, θα τεθεί προς θέαση στο κοινό, στο Etches Collection του Dorset, ενώ ήδη ετοιμάζεται νέο ντοκιμαντέρ με θέμα τον πλειόσαυρο, από τον David Attenborough, με τίτλο Attenborough and the Giant Sea Monster, που θα κυκλοφορήσει από το BBC την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.