Αρκετά άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένια, παρουσιάζεται ένα σύμπτωμα της διαταραχής, που περιλαμβάνει ακουστικές παραισθήσεις. Είναι αυτό που συχνά αναφέρετε σαν φωνές στο κεφάλι τους, κατά τις οποίες ο ασθενής με σχιζοφρένια ακούει φωνές που του μιλούν και πολλές φορές του λένε τι να κάνει. Αυτές τις φωνές δε μπορεί να τις ακούσει, φυσικά, κανείς άλλος.

Τώρα, οι επιστήμονες καταφέραν να καθορίσουν από που έρχονται αυτές οι φωνές στον εγκέφαλο του ασθενή με σχιζοφρένια.

Μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Εγκεφάλου και Γνωστική Επιστήμης, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης της Σαγκάης, χρησιμοποίησε συσκευές παρακολούθησης ηλεκτροεγκεφαλογράφων για να εντοπίσει την πηγή αυτών των ακουστικών παραισθήσεων. Αυτές οι συσκευές EEG, τοποθετήθηκαν σε 40 άτομα που έπασχαν από σχιζοφρένια, 2 από τα οποία ακούγανε φωνές και 20 που δεν ακούν. Στην συνέχεια παρακολουθούσαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα και τους ζήτησαν να πουν δυνατά μια συλλαβή.

«Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές», σημείωσε ο Futurism , «… φάνηκε ότι ο εγκέφαλος όσων βιώνουν ακουστικές ψευδαισθήσεις απέτυχε να εκπέμψει το σήμα της «συνεπακόλουθης εκκένωσης», το οποίο σωπαίνει τους εσωτερικούς μας μονολόγους και προετοιμάζει το σώμα μας να ακούσει ήχους που βγαίνουν από το στόμα μας».

Για αυτό, όταν τα άτομα που έπασχαν από ακουστικές παραισθήσεις ετοιμάζονταν να μιλήσουν δυνατά, οι ερευνητές είδαν πως η συνεπακόλουθη έκκρισή του δεν έσβηνε του εσωτερικούς τους μονολόγους. Επιπλέον, παρατήρησαν μια υπερδραστηριότητα στον εγκέφαλο των ασθενών, σε οποιαδήποτε προσπάθεια ενεργοποίησης και ελέγχου των κινητικών λειτουργιών, που ευθύνονται για τη φωνή.

Οι ερευνητές πίσω από αυτήν τη μελέτη δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό PLOS Biology νωρίτερα αυτό το μήνα και σημείωσαν ότι αυτή η μελέτη έκανε περισσότερα από τον εντοπισμό μιας αιτίας, καθώς μπορεί επίσης να προσφέρει νέες επιλογές θεραπείας.

Όλα τα κινητά στο Gov.gr πλέον!

Η κατανόηση της πηγής αυτών των σημάτων που προκαλούν τις ακουστικές ψευδαισθήσεις, μπορεί να δείξει τον δρόμο για νέες θεραπείες, σε όσους πάσχουν από ακουστικές παραισθήσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι τρέχουσες θεραπείες (όπως η θεραπεία ομιλίας) λαμβάνουν υπόψη αυτές τις νέες ανακαλύψεις.

Εν ολίγης, το εγκέφαλος όταν προσπαθεί να μιλήσει δεν σταματάει τους εσωτερικούς μονολόγους ή τις συζητήσεις που κάνουμε με το εαυτό μας και αυτό παρουσιάζεται στον εγκέφαλο σαν άκουσμα φωνών, που συνεχίζουν τις σκέψεις μας, σα να τις λέει κάποιος άλλος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο PLOS Biology.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.