Ο διευθυντής τεχνολογίας της Vodafone Ελλάδας, Λάμπρος Ίσκος συμμετείχε την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020 σε εκδήλωση της Accenture για το 5G στην Ελλάδα, όπου μίλησε για το όραμα της Vodafone σχετικά με την ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ελλάδα.  Ακολουθούν ορισμένα σημεία από την ομιλία του.

Tο 5G θα φέρει επαναστατικές αλλαγές τόσο στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε όσο και δουλεύουμε. Θα μας επιτρέψει να επενδύσουμε μαζικά σε έξυπνες πόλεις, έξυπνα εργοστάσια, έξυπνες μεταφορές και έξυπνη γεωργία.  Το 5G θα αναπτυχθεί παράλληλα κι επάνω στα δίκτυα 4G, οπότε εκτιμούμε ότι οι δύο τεχνολογίες θα συνυπάρξουν για αρκετά χρόνια, όπως άλλωστε έγινε και στη μετάβαση από το 3G στο 4G.

Το 5G είναι μία διαφορετικού τύπου άσκηση σε σχέση με την ανάπτυξη δικτύων που κάναμε έως σήμερα. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές δικτύων, το 5G θα ακολουθήσει τη ζήτηση, καθώς η ανάπτυξή του θα στοιχηθεί πίσω από τις βιομηχανίες, τις μεγάλες επιχειρήσεις και την οικονομία της γνώσης.  Η Vodafone ήδη προχωρά σε επενδύσεις στο κινητό της δίκτυο, έχοντας προωθήσει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες, ώστε να είναι έτοιμη όταν έρθει η ώρα της ενεργοποίησης του 5G. Ο δικός μας εμπορικός σχεδιασμός θα ακολουθήσει τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.

Αδιαμφισβήτητα, ζούμε καιρούς όπου οι επιχειρήσεις θα σκεφτούν διπλά κάθε είδους νέα επένδυση. Ωστόσο, εάν το 5G είναι ένας καταλύτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησης ώστε να είναι έτοιμη για το μέλλον, δεν είναι αυτή μία καλή επένδυση; Άρα το ερώτημα δεν πρέπει να είναι η απόσβεση της επένδυσης, αλλά η αλλαγή και το εύρος των δυνατοτήτων που μπορεί να φέρει σε έναν οργανισμό το 5G. Και η δική μας δουλειά είναι να βοηθούμε τις επιχειρήσεις να καταλάβουν τον ρόλο του.

Είναι θετικό που η πολιτεία αντιλαμβάνεται τη σημασία του 5G και του οικοσυστήματος που αυτό θα «γεννήσει». Ως μέλος ενός διεθνούς τηλεπικοινωνιακού ομίλου, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την αντίστοιχη συζήτηση που γίνεται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, όπου είναι όλο και πιο έντονο το φαινόμενο της επιλογής μίας προσέγγισης «επενδυτικού ισοδύναμου», που έρχεται να λειτουργήσει ευεργετικά για την οικονομία, «ξεκλειδώνοντας» νέες επενδύσεις που συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης.

Το 5G δεν είναι απλά ένας νέος αριθμός στο δίκτυο, αλλά το επόμενο μεγάλο βήμα στον τρόπο με τον οποίο τα δίκτυά μας θα μπορούν να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων. Θα είναι δηλαδή ένα άλμα που θα δώσει νέες δυνατότητες που δεν υπήρχαν ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Είμαστε ενθουσιασμένοι που ετοιμαζόμαστε για το 5G, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τη χώρα μας να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στην ψηφιακή οικονομία.

  • Μπορείτε να διαβάσετε όλη την έκθεση που παρουσίασε η Accenture για το 5G στην Ελλάδα εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.