Η αναφορά του κ. Μπρουμίδη πριν από λίγες ώρες στην εκρηκτική άνοδο που γνώρισε η ζήτηση δεδομένων στην Ελλάδα και την ανάγκη ύπαρξης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, μας θύμισε την πρόταση που είχαν κάνει τα κεντρικά της εταιρείας στην ΕΕ ώστε να υπάρξει συμβολή του Big Tech στα έξοδα ανάπτυξης δικτύου.

Ήδη η Vodafone από τον Φεβρουάριο του 2022 σε δελτίο τύπου που είχε δώσει στη δημοσιότητα, απηύθυνε κάλεσμα στην ΕΕ να θεσπίσει την οικονομική συμβολή εταιρειών όπως το Facebook, το Netflix και άλλων παρόμοιων εταιρειών στην επέκταση και στις επενδύσεις του δικτύου για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των χρηστών στο internet, κάνοντας λόγο για μια ιδιαίτερα τραγική κατάσταση.

[…] H σημερινή κατάσταση δεν είναι  βιώσιμη. Το βάρος των επενδύσεων πρέπει να κατανεμηθεί με αναλογικότερο τρόπο. Σήμερα, το streaming video, τα τυχερά παιχνίδια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% της συνολικής κίνησης που διακινείται μέσω των δικτύων. Οι ψηφιακές πλατφόρμες επωφελούνται σημαντικά με μικρό κόστος, ενώ οι πάροχοι επωμίζονται τις απαιτούμενες επενδύσεις στη συνδεσιμότητα και στην επέκταση του δικτύου. Ταυτόχρονα, οι αγορές λιανικής μας βρίσκονται σε διαρκή πτώση όσον αφορά την κερδοφορία τους.

Όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, οι πάροχοι υπηρεσιών  δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτούν δίκαιους όρους με αυτές τις γιγαντιαίες πλατφόρμες λόγω της ισχυρής τους θέσης στην αγορά, της ασύμμετρης διαπραγματευτικής τους δύναμης και της έλλειψης ισότιμων ρυθμιστικών όρων ανταγωνισμού. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να επιτύχουμε βιώσιμη απόδοση των πολύ σημαντικών επενδύσεών μας, θέτοντας σε κίνδυνο την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών.

Με τις μεγάλες πλατφόρμες ψηφιακού περιεχομένου να πιέζουν συνεχώς για υψηλότερη ποιότητα streaming,  η αλματώδης αύξηση στην κίνηση δεδομένων που βιώνουμε θα αυξάνεται συνεχώς χωρίς όρια. Εάν δεν διορθώσουμε αυτή τη μη ισορροπημένη κατάσταση, η Ευρώπη θα μείνει πίσω σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου, υποβαθμίζοντας τελικά την ποιότητα της εμπειρίας για όλους τους καταναλωτές […]

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το δελτίο τύπου εδώ

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η πιο αποτυχημένη εταιρία του ομίλου της βονταφον και ταυτόχρονα μέλος του ελληνικού καρτέλ να μιλάει κατά του net neutrality.
    Θέλει θράσος.
    Ξεφτυλισμένοι.

  2. Συγνώμη μιλάει για την Ευρώπη γενικά? Γιατί η κατασταση είναι τραγικη μόνο στην Ελλάδα. Σε άλλες χώρες εδω και καιρό ήδη έχουν πακέτα φτηνότερα με απεριόριστα δεδομένα και στην Ελλάδα δίνουν τα gigabyte με το σταγονόμετρο. Να μην μιλήσω για την τραγική κατάσταση στα νησιά που λόγω τουρισμού υπαρχει υπερφόρτωση των δικτύων και λειτουργούν σωστά τα τηλέφωνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.