Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η Βόρεια Αμερική μπορεί ακόμη να βιώνει μετασεισμούς από σημαντικούς σεισμούς που συνέβησαν πριν από έναν αιώνα. Σύμφωνα με τα στατιστικά συμπεράσματα των επιστημόνων, ορισμένες από τις σημερινές δονήσεις μπορεί να είχαν τεθεί σε κίνηση τη δεκαετία του 1800 μετά από μερικούς από τους ισχυρότερους καταγεγραμμένους σεισμούς στην ιστορία της ηπείρου.

Η μελέτη εκτιμά ότι περίπου το 23% έως 30% των σεισμικών δονήσεων στη σεισμική ζώνη της Νέας Μαδρίτης μεταξύ 1980 και 2016 ήταν μετασεισμοί από τέσσερις μεγάλους σεισμούς του 1811 και του 1812, μεγέθους από 7,2 έως 8 βαθμούς. Επιπλέον, ένας μεγάλος σεισμός μεγέθους 6,7 έως 7,3 βαθμών που έπληξε το Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας το 1886 θα μπορούσε να εξηγήσει έως και το 72% των σεισμικών δονήσεων που συνέβησαν στην περιοχή από τότε.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν την πιθανότητα ότι εντός γεωλογικά σταθερών περιοχών των ηπείρων, όπου η τεκτονική δραστηριότητα είναι περιορισμένη, οι μετασεισμοί των σεισμών μπορεί να επιμένουν για δεκαετίες ή και αιώνες. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επικυρωθεί αυτή η αμφιλεγόμενη ιδέα.

σεισμούς 1800

Η γεωεπιστήμονας Yuxuan Chen από το Πανεπιστήμιο Wuhan και ο γεωλόγος Mian Liu από το Πανεπιστήμιο του Missouri χρησιμοποίησαν μια διαφορετική στατιστική μέθοδο από προηγούμενους ερευνητές. Ανέλυσαν τρία σημαντικά σεισμικά γεγονότα στην ιστορία της Βόρειας Αμερικής, που χρονολογούνται από το 1663 στο νοτιοανατολικό Κεμπέκ του Καναδά, το 1811 στα σύνορα Μιζούρι-Κεντάκι και το 1886 στη Νότια Καρολίνα.

Παρά το γεγονός ότι οι περιοχές αυτές βρίσκονται μακριά από τα όρια των τεκτονικών πλακών, συνεχίζουν να βιώνουν σύγχρονες δονήσεις. Χρησιμοποιώντας μια συγκεκριμένη στατιστική μέθοδο, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι μεταξύ 10% και 65% των σύγχρονων σεισμών στην περιοχή της Νέας Μαδρίτης είναι πιθανότατα μετασεισμοί από πολύ παλαιότερους ισχυρούς σεισμούς.

Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν για τη Βόρεια Καρολίνα, ενώ το Κεμπέκ παρουσίασε κυρίως σεισμικότητα υποβάθρου, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μετασεισμοί του σεισμού του Κεμπέκ μπορεί να έχουν εξαφανιστεί.

Οι σεισμοί στον Άρη αποκαλύπτουν ότι κάναμε λάθος για τον πυρήνα του

Οι Chen και Liu προτείνουν ότι η παρατεταμένη μετασεισμική χαλάρωση των τάσεων των σταθερών ηπείρων θα μπορούσε να συμβάλει σε μακρές μετασεισμικές ακολουθίες. Υποστηρίζουν ότι η συζήτηση σχετικά με το αν οι σύγχρονοι σεισμοί της Βόρειας Αμερικής είναι θόρυβος υποβάθρου ή μετασεισμοί είναι υπεραπλουστευμένη και μπορεί να είναι ένα μείγμα και των δύο.

Ωστόσο, η γεωφυσικός Susan Hough από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών σημειώνει ότι η ερμηνεία των φαινομενικών μετασεισμών είναι ακόμη υπό αμφισβήτηση και η συζήτηση συνεχίζεται.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.