Επιστήμονες της NASA ανακάλυψαν ένα “αλφάβητο” στην ιονόσφαιρα, το στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης που εκτείνεται από τα 48 έως τα 965 χιλιόμετρα πάνω από το κεφάλι μας. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των προβλέψεων του διαστημικού καιρού και των ραδιοεπικοινωνιών.

Χρησιμοποιώντας το όργανο GOLD (Global-scale Observations of the Limb and Disk), οι ερευνητές εντόπισαν παράξενα σχήματα X και C που εμφανίζονται σε απροσδόκητες στιγμές και μέρη. Η ιονόσφαιρα φορτίζεται ηλεκτρικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, δημιουργώντας οντότητες πλάσματος που επηρεάζονται από το μαγνητικό πεδίο της Γης. Αυτές οι οντότητες σχηματίζουν κορυφές και φυσαλίδες πλάσματος που μόλις παρατηρήθηκαν.

Έτσι θα απαλλαχθούμε από το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας – Η λύση ο ωκεανός

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει τη συγχώνευση κορυφών που σχηματίζουν σχήματα X μετά από ηλιακές καταιγίδες και μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι αυτά μπορούν να σχηματιστούν και σε “ήσυχες” περιόδους, υποδεικνύοντας ότι πιο τοπικοί παράγοντες παίζουν ρόλο. Τα μοντέλα υποδεικνύουν ότι οι συνθήκες της κατώτερης ατμόσφαιρας μπορεί να τραβούν το πλάσμα προς τα κάτω.

Επιπλέον, η εμφάνιση φυσαλίδων πλάσματος σε σχήμα C και ανάποδο C έχει προβληματίσει τους επιστήμονες. Αυτά τα σχήματα φαίνεται να δημιουργούνται από τους ανέμους της Γης, αλλά το GOLD έχει εντοπίσει αυτά τα C να σχηματίζονται εκπληκτικά κοντά μεταξύ τους, κάτι που δείχνει τοπικούς παράγοντες, όπως αλλαγές στους ανέμους ή ανεμοστρόβιλους.

Αυτές οι παρατηρήσεις βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση του πώς λειτουργούν τα ραδιοκύματα και τα GPS, και οι αναταράξεις στην ιονόσφαιρα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις κρίσιμες επικοινωνίες και τις υποδομές πλοήγησης. Αυτή η μελέτη και τα δεδομένα του GOLD δείχνουν πώς η τεχνολογία και η καινοτομία στην επιστημονική έρευνα μας βοηθούν να κατανοούμε περισσότερο τη Γη και το Σύμπαν, ακόμα και καθώς αυτά αλλάζουν συνεχώς.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.