Σε μια πρωτοποριακή επίδειξη καινοτομίας, η Neuralink, με πρωτεργάτη τον Elon Musk, παρουσίασε ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα: τον πρώτο ανθρώπινο ασθενή που χρησιμοποιεί ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα για τον έλεγχο των λειτουργιών ενός υπολογιστή.

Ο Noland Arbaugh, ένας 29χρονος παράλυτος από τους ώμους και κάτω για οκτώ χρόνια, παρουσίασε την ικανότητά του να παίζει σκάκι, να συμμετέχει σε βιντεοπαιχνίδια, ακόμα και να μαθαίνει γλώσσες, δίνοντας εντολές σε έναν κέρσορα υπολογιστή με το μυαλό του.

Εκφράζοντας την έκπληξή του, ο Arbaugh παρομοίασε με χιούμορ τις νέες του ικανότητες με “τηλεπάθεια” χάρη στην τεχνολογία της Neuralink. Μετά την τοποθέτηση του εγκεφαλικού εμφυτεύματος τον Ιανουάριο, ο Arbaugh δεν ανέφερε καμία γνωστική διαταραχή και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μέσα σε μία ημέρα.

Τονίζοντας ότι αυτό το ορόσημο σηματοδοτεί απλώς την έναρξη ενός μετασχηματιστικού ταξιδιού, ο Arbaugh αφηγήθηκε τη σταδιακή διαδικασία κατάκτησης του ελέγχου του κέρσορα με τις σκέψεις του, εκφράζοντας την επιθυμία να συμβάλει στην τεχνολογική πρόοδο.

Αποκάλυψε τα σχέδιά του να ντυθεί καθηγητής Χ – ένας φανταστικός χαρακτήρας γνωστός για τις τηλεκινητικές του ικανότητες – για τις Απόκριες, ώστε να συμβολήσει με αυτόν τον τρόπο την διανοητική του υπεροχή.

Το βίντεο, που διαδόθηκε σε πλατφόρμες όπως το Reddit, προκάλεσε ένα φάσμα αντιδράσεων που αντανακλούσαν τόσο δέος όσο και ανησυχία για τις επιπτώσεις της ανακάλυψης της Neuralink.

Η τεχνολογία της Neuralink, που περιλαμβάνει ένα μικρό εγκεφαλικό εμφύτευμα, σηματοδοτεί ένα σημαντικό άλμα στην έρευνα για τη διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή, με στόχο την ενίσχυση των ανθρώπινων ικανοτήτων και τη θεραπεία νευρολογικών διαταραχών.

Αν και οι προσπάθειες του Musk είναι αξιοσημείωτες, η Neuralink αντιπροσωπεύει μόνο μια πτυχή του ευρύτερου τοπίου της έρευνας για τη διεπαφή εγκεφάλου-μηχανής, υποδεικνύοντας ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή με τη δύναμη του νου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.