Να μια ευχάριστη είδηση για τους χρήστες του Linux. Όσοι από εσάς χρησιμοποιείται Ubuntu την πιο διάσημη διανομή Linux σας έχουμε μια ευχάριστη έκπληξη. Επιτέλους μετά από τόσο καιρό η διανομή ενσωματώνει την εντολή TRIM για τους κατόχους SSD σκληρών δίσκων! Φυσικά αυτό δεν είναι κάποια καινούρια τεχνολογία καθώς η εν λόγο εντολή υπάρχει στα αλλά λειτουργικά χρονιά τώρα (βλέπε Windows 7 και MacOS).

canonical-logo1

Η συγκεκριμένη εντολή επιτρέπει στο λειτουργικό σύστημα να ενημερώνει τον σκληρό δίσκο πότε κάποια κομμάτια δεδομένων δεν χρειάζονται πια ώστε να τα σβήσει ή να γράψει από πάνω τους. Ουσιαστικά με αυτή την εντολή ο δίσκος εκτελεί λιγότερες εγγραφές με αποτέλεσμα να έχει καλύτερη απόδοση μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μικρότερη μείωση στην ταχύτητα του.

ubuntu-touch-13.10-mir_1

Αυτή την τεχνολογία την είδαμε αρχικά στα Windows το 2009 ενώ ακολούθησε το MacOS το 2011. Ακόμα και το Android εισήγαγε αυτή την εντολή τον Ιούλιο που μας πέρασε. Σαν πειραματικό kernel feature το είδαμε πρώτη φορά στο Linux το 2008 αλλά το απενεργοποίησαν καθώς υπήρχε ανησυχία για τις επιδόσεις των SSD.

Η Canonical (εταιρία ανάπτυξης του Ubuntu) μετά από πολύ κόπο κατάφερε να εισάγει το TRIM. Έτσι στην επόμενη έκδοση του 14.04 θα έρχεται ήδη ενεργοποιημένο. Αν και μπορούμε να πούμε κάλιο αργά παρά ποτέ, η εταιρία είναι πλέον έτοιμη να μπει για τα καλά και στις mobile συσκευές. Όπως όλοι γνωρίζουμε οι SSD τείνουν να γίνουν mainstream σε laptop και ήδη χρησιμοποιούνται tablet οπότε ήταν μια πολύ σωστή κίνηση.

Πηγή

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.