Το μεγαλύτερο θέμα των ημερών είναι ο πόλεμος της αμερικάνικης κυβέρνησης εναντίον της Κίνας, με πρώτο στόχο την Huawei. Ήδη πολλές εταιρίες δήλωσαν πως κόβουν την συνεργασία με την Huawei, συμπεριλαμβανομένης της Google. Αυτό σημαίνει πως η Huawei δεν θα έχει πρόσβαση στα Google services στις μελλοντικές συσκευές της.

Τα πράγματα όμως δεν είναι ποτέ μονόπλευρα και μπορεί να είναι γερό χτύπημα στην εταιρία, όμως παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής στον κόσμο, που σημαίνει πως από αυτή την ιστορία δεν είναι η μόνη χαμένη. Αρκεί να αναφέρουμε πως την χρονιά που μας πέρασε η Huawei αγόρασε μέρη των συσκευών τις από 13.000 Αμερικάνους κατασκευαστές, πληρώνοντας το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 11 δις δολαρίων. Κατασκευαστές και προμηθευτές της Huawei όπως η Google, η Microsoft, η Qualcomm και η Broadcomm χάνουν αυτομάτως αυτή την πηγή εσόδων και φυσικά η ΗΠΑ ένα μεγάλο μέρος από τους φόρους αυτών των συναλλαγών. Όμως οι επιπτώσεις δεν χτυπούν μόνο την Αμερική. Συνολικά 13.000 προμηθευτές έχει η Huawei και το 2018 πλήρωσε συνολικά 70 δις για την αγορά εξοπλισμού.

Ο Trump προσπαθεί τον τελευταίο καιρό να σπείρει την τρομοκρατία λέγοντας πως η Huawei κατασκοπεύει για χάρη της κινέζικης κυβέρνησης, μέσα από τις συσκευές της και τον δικτυακό της εξοπλισμό, χωρίς όμως να έχουμε δει στοιχεία για αυτούς τους ισχυρισμούς μέχρι σήμερα. Φυσικά αναφέρει πως είναι και μέρος της προσπάθειάς του να επιστρέψουν δουλειές στα χέρια των Αμερικάνων. Αυτή η δήλωση όμως έσκασε στα χέρια του, με το ίντερνετ να τον “κράζει” καθώς τα προϊόντα της καμπάνιας του, η σειρά ρούχων και αξεσουάρ της κόρης του και συζύγου του, είναι όλα κατασκευασμένα στην Κίνα.

Από την άλλη η Huawei, όσο δύσκολη και αν είναι η κατάσταση για αυτήν, δηλώνει έτοιμη εδώ και μια επταετία για όλα αυτά. Έχει ήδη ένα λειτουργικό έτοιμο, με πλήρη συμβατότητα σε εφαρμογές του Android. Η HiSilicon, που είναι θυγατρική της, αναφέρει πως περίμενε να συμβεί κάτι τέτοιο και έχει ήδη έτοιμες εναλλακτικές που δεν βασίζονται σε αμερικάνικες εταιρίες.

Το αν οι εναλλακτικές της Huawei είναι βιώσιμες μένει να το δούμε στον χρόνο. Μέχρι στιγμής κάθε προσπάθεια για δημιουργία νέου λειτουργικού δεν έχει πάει τόσο καλά. Όμως η Huawei στο δικό της λειτουργικό θα επιτρέπει την εκτέλεση Android εφαρμογών, κάτι που της δίνει σημαντικό πλεονέκτημα.

Από την άλλη περιμένουμε και επίσημη τοποθέτηση της κινέζικης κυβέρνησης που έχει πολύ δυνατά χαρτιά στα χέρια της. Αρχικά η Κίνα έχει στα χέρια της σχεδόν το 1/3 του χρέους των ΗΠΑ εκ του οποίου περίπου 2 τρις δολάρια είναι σε αμερικάνικα ομόλογα. Με αυτό το όπλο μπορεί να πετύχει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία των ΗΠΑ (ήδη έχει αρχίσει να πουλάει μεγάλο μέρος αυτών), ενώ έχουν αρχίσει οι πρώτες φήμες για αντίστοιχο ban στην αμερικάνικες επιχειρήσεις από την Κίνα. Κάτι τέτοιο πρακτικά θα διέλυε τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα την Αμερική, αφού το μεγαλύτερο μέρος των γραμμών παραγωγής τους είναι στην Κίνα. Οι λύσεις εκτός Κίνας είτε απαιτούν πολλά χρήματα για νέες εγκαταστάσεις σε άλλες χώρες, είτε ανεβάζουν δραματικά το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα να προϊόντα να μην είναι ανταγωνιστικά.

Οι εξελίξεις μάλιστα ήδη έχουν ταρακουνήσει και τους επενδυτές, κάτι που φαίνεται και στο χρηματιστήριο. Εταιρίες όπως η Qualcomm, που το 10% των εσόδων τους έρχεται από την Huawei, παρουσιάζουν υποχώρηση άνω του 16% τις τελευταίες μέρες. Πτώση παρουσιάζει και η Broadcom (10%), αλλά και όλες οι τεχνολογικές εταιρίες. Όλο αυτό παρέσυρε και τον NASDAQ που έπεσε από τις 7600 μονάδες στις 7418 και συνεχίζει την κάθοδο.

Ο Trump πλέον προσπαθεί να πείσει και εταιρίες εκτός Αμερικής, που κάνουν χρήση αμερικάνικης τεχνολογίας, να μην παρέχουν υλικό στην Huawei, κάτι που πιθανότατα δεν θα πετύχει. Όλο αυτό όμως ξεκινάει ένα ντόμινο εξελίξεων, που αν δεν σταματήσει θα πάρει μαζί του χιλιάδες εταιρίες.

Αυτή τη φορά ο Trump έχει ενεργοποιήσει μια βόμβα στα θεμέλια του παγκοσμίου εμπορίου με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις. Στο τέλος της ημέρας η Huawei είναι μια εταιρία μόνο, όσο μεγάλη και αν είναι. Οι χιλιάδες εταιρίες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτή όμως είναι και αμερικάνικων συμφερόντων και αυτή τη στιγμή ο Trump πυροβολεί και στα σκάγια παίρνουν και τις δικές του εταιρίες. Όταν η αμερικάνικη κυβέρνηση προχωρεί σε τέτοιες κινήσεις, δεν της βγαίνει σε καλό και αυτή τη φορά δεν θα είναι διαφορετικά.

Σύντομα θα έχουμε περισσότερες εξελίξεις και ελπίζουμε να μπει σύντομα ένα στοπ σε αυτή την παράνοια.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καθόλου παράνοια… Για να φτάσουν σε τέτοιο σημείο σημαίνει ότι από πίσω παίζεται κάτι πολύ άσχημο με την Κίνα (Huawei)… Θα μπορούσα να σου πω αλλά δεν θα το κάνω… Δεν το είπα και σε άλλο μπολγκ… Έρχονται και χειρότερα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.