Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη που θα είχε το promotion μιας δημοσίευσης μιας ηλεκτρονικής εφημερίδας, της Vindicator στο Facebook. Η μικρή αυτή εφημερίδα, με έδρα στη Liberty, μια μικρή πόλη 9.175 κατοίκων έξω από το Houston του Τέξας, είχε σαν σκοπό να δημοσιεύσει την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας στο Facebook σε 12 μέρη, ένα την ημέρα ως τις 4 Ιουλίου. Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ ήταν η ιδρυτική διακήρυξη ανεξαρτητοποίησης δεκατριών Πολιτειών της Αμερικής από την αποικιοκρατία των Βρετανών. Συντάχθηκε από τους Τόμας Τζέφερσον και Βενιαμίν Φραγκλίνο, ενώ εγκρίθηκε γύρω στις 2 Αυγούστου 1776 (συμβολικά όμως στις 4 Ιουλίου 1776) από το Κογκρέσο. Θεωρείται ως η πράξη ίδρυσης του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Αλλά την 10η ημέρα, η δημοσίευση της εφημερίδας μπλοκαρίστηκε από το Facebook. Το Facebook ανέφερε στην εφημερίδα ότι μια συγκεκριμένη φράση “merciless Indian Savages” ήταν ενάντια στους όρους χρήσης και στους κανόνες που διέπουν την κοινότητα όσον αφορά τον λόγο μίσους. Φυσικά, ένα τέτοιο λάθος, το γεγονός δηλαδή του block ενός εκ των ιδρυτικών κειμένων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δεν θα μπορούσε να περάσει εύκολα απαρατήρητο και να μην γίνει viral. Και είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως οι μηχανισμοί που χρησιμοποιεί το Facebook και άλλες τεχνολογικές εταιρείες για τον έλεγχο του περιεχομένου, μπορούν να οδηγήσουν σε ντροπιαστικά λάθη.

Ο λόγος μίσους δεν επιτρέπεται στο Facebook, αν και η εταιρεία σημειώνει ότι το πλαίσιο μέσα στο οποίο διατυπώνεται λαμβάνεται συχνά υπόψιν για την τελική του έγκριση ή μπλοκάρισμα. Σε επόμενο άρθρο μας, που θα δημοσιευθεί αυτήν την Κυριακή στο techmaniacs.gr θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις ιστορίες των ανθρώπων που αποτελούν την Moderation team του Facebook, της ομάδας δηλαδή που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο του περιεχομένου. Οι ιστορίες τους συγκλονιστικές …

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.