Ο αποκλεισμός του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Huawei θα κοστίσει στις ΗΠΑ και στους συμμάχους της περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με υπολογισμούς της βιομηχανίας, αν και αυτοί που θέλουν να προχωρήσουν και άλλο τα εν λόγω σχέδια επισημαίνουν ότι ποσό δεν είναι μεγάλο μπροστά στους υποτιθέμενους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

Υπολογισμοί από παρόχους τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, συμβούλους οικονομολόγους και κυβερνήσεις δείχνουν ότι η αντικατάσταση του εξοπλισμού της Huawei που έχει ήδη εγκατασταθεί θα κοστίσει στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις  από μια πιο αργή διάθεση των υπηρεσιών 5G θα είναι δυο με τρεις φορές μεγαλύτερη. Και οι υψηλότερες τιμές των ανταγωνιστών της Huawei μπορούν να αυξήσουν το συνολικό κόστος υλοποίησης του 5G δυο με τρεις φορές παραπάνω.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα asiatimes οι πιθανές απώλειες είναι τεράστιες τόσο ως προς το ύψος αλλά και ως προς τη σημασία.

  • Το 2019, όταν οι ΗΠΑ έβαλαν στη blacklist την Huawei, η παγκόσμια ένωση τηλεπικοινωνιών (GSMA) υπολόγιζε ότι η απαγόρευση του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Κίνας, θα καθυστερήσει τη διάθεση 5G δικτύων στην Ευρώπη κατά 18 μήνες και θα αυξήσει το κόστος κατά 55 δισεκατομμύρια.
  • Τον ίδιο ακριβώς χρόνο, ένα report συγκεκριμένων τηλεπικοινωνιακών παρόχων που μιλούσε για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, τόνιζε ότι το μπλόκο στη Huawei από την προμήθεια των εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου θα καθυστερούσε τη διάθεση του 5G κατά 18 ως και 24 μήνες και θα κόστιζε στην οικονομία περίπου 6.8 δισεκατομμύρια λίρες.
  • Μια μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών της Οξφόρδης που αφορούσε τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αποκλεισμός της Huawei θα αύξανε τα κόστη των επενδύσεων σε 5G και θα μείωνε το ΑΕΠ κατά 105 δισεκατομμύρια δολάρια εντός 15 χρόνων μέχρι το 2035 και όλα αυτά σε ένα μέσο σενάριο.
  • Το 2022, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή του Κογκρέσου ανέφερε ότι η αφαίρεση του εξοπλισμού της Huawei και της ZTE στις ΗΠΑ και μόνο θα κόστιζε 5 δισεκατομμύρια.
  • Μόλις τον περασμένο Μάρτιο του 2023, ένα report στο περιοδικό Light Reading, έδειξε ότι το κόσμος για την Deutsche Telekom θα είναι πάνω από 6 δισεκατομμύρια για την αφαίρεση όλου του εξοπλισμού και πως θα μποούσε να πάρει πάνω από 5 χρόνια. Από τις 134.000 κεραίες στη Γερμανία, οι περίπου 80.000 προμηθεύονται από την Huawei.

Και όμως όλοι αυτοί οι υπολογισμοί δεν περιλαμβάνουν χαμένες πωλήσεις ημιαγωγών και άλλων προϊόντων που έχουν απαγορευθεί στη Huawei και τα οποία υπολογίζονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Οι τιμές του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Huawei είναι σχεδόν 20-30% χαμηλότερες σε σχέση με τους ανταγωνιστές. Δεν είναι πάντα μικρότερες, αλλά έχουν επιτρέψει στη Huawei να πάρει σημαντικό μερίδιο της αγοράς της Ευρώπης, μια Ευρώπη όπου ο ανταγωνισμός είναι μεταξύ Nokia και Ericsson.

Οι τιμές βέβαια δεν είναι ο μόνος παράγοντας. Η επιτυχία της Huawei βασίζεται στη ποιότητα του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που διαθέτει. Σύμφωνα με την Strand Consult, μια εταιρεία συμβούλων με έδρα τη Δανία, το ποσοστό του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στα δίκτυα της Ευρώπης ανά χώρα παρουσιάζεται στο παρακάτω γράφημα.

Αξίζει να σημειωθεί, έγγραφα που είχε δημοσιεύει ο Edward Snowden είχαν αποκαλύψει ότι η NSA είχε ήδη χακάρει servers της Huawei για σκοπούς κατασκοπίας.

COSMOTE CHRONOS: Μία καινοτόμος εφαρμογή στη διάθεση του Πολιτισμού

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.