Οι ΗΠΑ κάνουν πάλι τα γνωστά τους. Ότι έκαναν με την Huawei και με άλλες κινέζικες εταιρίες, κάνουν τώρα και με το TikTok. Δεν είναι ούτε θέμα εθνικής ασφάλειας ούτε κάτι άλλο, πέρα από τον έλεγχο της πληροφορίας. Με την Huawei ήταν ακριβώς το ίδιο. Πιθανότατα οι ΗΠΑ δεν είχαν πρόσβαση στην πληροφορία που περνάει από τον εξοπλισμό της εταιρίας, αφού δεν υπήρχε περίπτωση η Huawei να παραχωρήσει πρόσβαση στους Αμερικάνους για αυτό και οι ΗΠΑ προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κάνουν όλο τον κόσμο να χρησιμοποιεί εξοπλισμούς αμερικάνικων εταιριών ή χωρών που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να ελέγχουν όλη την ροή πληροφοριών που περνάει από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.
Όμως, πληροφορίες λαμβάνουν και από όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κυριολεκτικά, το η Meta, η Apple και η Google, γνωρίζουν τα πάντα για κάθε έναν από εμάς και σαν αμερικάνικες εταιρίες, πιθανότατα παρέχουν στην αμερικάνικη κυβέρνηση ότι πληροφορίες ζητάει. Τώρα όμως ήρθε ένα νέο κοινωνικό δίκτυο, το TikTok, που οι Αμερικάνοι δεν έχουν πρόσβαση. Για αυτό, όπως και για όλα τα άλλα, το έκριναν σαν επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και με ψήφισμα στην αμερικάνικη Βουλή, η εταιρία ή θα πρέπει να πουληθεί σε εταιρία αμερικάνικων συμφερόντων ή να αποκλειστεί από τις ΗΠΑ.
Όμως ο ιδιοκτήτης του TikTok φαίνεται πως δεν μασάει και απάντησε πως η ByteDance (η εταιρία πίσω από το TikTok) θα κλείσει για τις ΗΠΑ, αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να το τραβάνε. Έτσι, πιθανότατα οι εκβιασμοί των ΗΠΑ δεν φαίνεται να πιάνουν τόπο, κάτι που είναι λογικό. Το TikTok μπορεί να χάσει 334 εκατομμύρια Αμερικάνους από την πλατφόρμα του, όμως μόνο στην Κίνα έχει 1.4 δισεκατομμύρια πληθυσμό και άλλους τόσους έχει πλέον και η Ινδία.
Εμείς προβλέπουμε πως για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ θα πιέσουν και την Ευρώπη να προχωρήσει σε αποκλεισμό, όπως ακριβώς έκανε και με την Huawei, αλλά και πάλι, η ByteDance δεν έχει κανένα λόγο να υποκύψει, αφού η Ευρώπη έχει 742 εκατομμύρια πληθυσμό. Και εδώ δεν έχουμε καταναλωτές που πληρώνουν, αλλά μια πλατφόρμα που βασίζεται σε διαφημίσεις, παραμένοντας δωρεάν για τον καταναλωτή.
Μια αποκλειστική έκθεση από το Reuters επικαλείται τέσσερις πηγές που είπαν ότι ο ιδιοκτήτης του TikTok θα προτιμούσε να κλείσει την εφαρμογή του αντί να την πουλήσει στις ΗΠΑ.
Η αλήθεια είναι πως τον απλό χρήστη δεν τον ενδιαφέρει ποιος έχει την εφαρμογή. Από την άλλη, όταν μια κυβέρνηση απαιτεί από μια εταιρία να πουληθεί σε μια εταιρία αμερικανικών συμφερόντων, θέτει πολλά ερωτήματα για την ελευθερία λόγου και για το πόσο στα άκρα είναι διατεθειμένοι να φτάσουν κυβερνόντες των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις ανώνυμες πηγές (είναι κοντά στο ByteDance), οι αλγόριθμοι που είναι κρίσιμοι για τις λειτουργίες του TikTok είναι αναπόσπαστοι από τη συνολική λειτουργία του ByteDance. Αυτό κάνει μια πώληση της εφαρμογής μαζί με τους αλγόριθμους της…. εξαιρετικά απίθανο σενάριο.
Το αποκλειστικό αναφέρει επίσης ότι το TikTok αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό μέρος των συνολικών εσόδων και των καθημερινών ενεργών χρηστών του ByteDance. Αυτό προφανώς οδηγεί τη μητρική εταιρεία να προτιμήσει τον τερματισμό της εφαρμογής στις ΗΠΑ ως χειρότερο σενάριο αντί να την πουλήσει σε έναν πιθανό Αμερικανό αγοραστή.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TikTok, Shou Zi Chew, εξέφρασε πρόσφατα τη βεβαιότητα ότι η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα επικρατήσει σε μια νομική αμφισβήτηση κατά της νομοθεσίας που υπέγραψε ο Μπάιντεν.
Gov.gr: Έτσι ζητάς την έκδοση εγγράφων – Διαθέσιμη μόλις η νέα λειτουργία για όλους
Όμως το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από την Γερουσία των ΗΠΑ, καθώς οι Γερουσία φοβάται πιθανή πρόσβαση των Κινεζικών αρχών στα δεδομένα Αμερικάνων, κάτι βέβαια που αποδεδειγμένα κάνουν οι ΗΠΑ στα αμερικάνικα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέχρι στιγμής πάντως, ούτε στην περίπτωση της HUAWEI, ούτε στην περίπτωση του TikTok δεν έχουν δοθεί αποδείξεις από τις ΗΠΑ, για τις κατηγορίες.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Το εύχομαι