Οι αστρονόμοι αποδέχονται ότι το σύμπαν σχηματίστηκε με το Big bang πριν από περίπου 13.8 δισεκατομμύρια έτη. Και από τότε συνεχώς επεκτείνεται. Η επέκταση εξηγεί γιατί πως ένα σύμπαν 13.8 δισεκατομμυρίων χρόνων μπορεί να είναι τόσο μεγαλύτερο από τα 13.8 δισεκατομμύρια έτη φωτός.

Κάρτες ή μετρητά; Πότε μειώνονται τα χρήματα πιο γρήγορα!

Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το όριο της ταχύτητας του φωτός που επιβάλλει η σχετικότητα στα αντικείμενα εντός του σύμπαντος δεν ισχύει για το ίδιο το σύμπαν. Για να το κατανοήσουμε θα πρέπει να αναφέρουμε, πως δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε μια απόλυτη ταχύτητα διαστολής του σύμπαντος επειδή δεν μπορούμε να τη μετρήσουμε σε σχέση με οτιδήποτε εξωτερικό.

Μπορούμε να μετρήσουμε μόνο τις ταχύτητες των μακρινών γαλαξιών που απομακρύνονται από εμάς σε σχέση με τη δική μας θέση. Με κάποιες εξαιρέσεις, όλοι οι γαλαξίες φαίνεται να απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον καθώς ο χωροχρόνος στον οποίο είναι ενσωματωμένοι διαστέλλεται. Όσο πιο μακρινός είναι ο γαλαξίας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα υποχώρησής του, όπως σημειώνεται από τον νόμο του Hubble. Ως συνέπεια αυτής της διαστολής, η θέση ενός γαλαξία αλλάζει σημαντικά κατά τη διάρκεια του χρόνου που χρειάζεται το φως του για να ταξιδέψει σε εμάς.

Εν ολίγοις, το φως που βλέπουμε από ένα αντικείμενο που απέχει 13 δισεκατομμύρια έτη φωτός, χρειάστηκε 13 δισεκατομμύρια χρόνια για να φθάσει σε εμάς, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το διάστημα που μας χωρίζει από το αντικείμενο αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι υπολογισμοί των επιστημόνων δείχνουν ότι αυτή η διαστολή θα προκαλούσε την τρέχουσα ακτίνα του σύμπαντος να είναι περίπου 46 δισεκατομμύρια έτη φωτός.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.