Η Sony εδώ και αρκετό καιρό αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα στο να κάνει τις συσκευές της να μαγνητίσουν τα βλέμματα του κόσμου, αλλά φέτος ακολουθεί μια νέα στρατηγική, τις εξαιρετικά υψηλές οθόνες των 21:9. Ο λόγος για το Xperia 1 flagship. Πρόκειται για τον διάδοχο του Sony Xperia XZ3. Η οθόνη αποτελείται από ένα 4K HDR OLED panel που οι διαστάσεις του φθάνουν τις 6.5 ίντσες. Το κλειδί όμως εδώ είναι το ratio. Σίγουρα υπάρχουν πολλές οθόνες των 6.5 ιντσών, αλλά το Xperia 1 είναι το πιο ψηλό από όλα.

Δεν υπάρχει εγκοπή αν και συναντούμε bezel στη κορυφή της οθόνης. Ποια πλεονεκτήματα έχει αυτή όμως, πέρα από τις δυσκολίες στο να χωρέσει στην τσέπη σου. Το πρώτο πράγμα είναι ότι θα σου επιτρέπει να βλέπεις και να κάνεις browsing σε περισσότερο περιεχόμενο τη φορά, ενώ η Sony δίνει και έμφαση στο multitasking, με την ιδέα ότι μπορείς να έχεις μια δευτερεύουσα εφαρμογή τοποθετημένη στη κορυφή του smartphone, όπως την εφαρμογή των χαρτών, την ίδια στιγμή που ένα δεύτερο app θα βρίσκεται από κάτω.

Η Sony δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παρακολούθηση video και στην αναπαραγωγή περιεχομένου, το οποίο φαντάζει τέλειο στη πράξη, όχι όμως και ιδιαίτερα πρακτικό στη καθημερινή χρήση. Πολλές ταινίες έχουν ληφθεί σε κινηματογραφικό aspect ratio, το οποίο θα ταιριάζει πλήρως στη ψηλή οθόνη. Αλλά το περιεχόμενο που ο κόσμος τείνει να παρακολουθεί στο smartphone του, όπως το Youtube δεν είναι, που σημαίνει ότι θα εντοπίσεις πολλές μαύρες μπάρες. Η Sony εργάζεται επίσης με τους συνεργάτες της, ώστε παιχνίδια όπως το Fortnite και το Asphalt Racing να υποστηρίζουν τις πιο ψηλές οθόνες, αλλά τα παιχνίδια που δεν έχουν γίνει optimized δεν θα μπορούν να την εκμεταλλευθούν.

Το Xperia 1 δεν είναι μόνο οθόνη ωστόσο και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά εντυπωσιάζουν σαφώς. Υπάρχει τριπλό σύστημα κάμερας στο πίσω μέρος των 12MP, με 26mm wide lens (με OIS), έναν 52mm telephoto lens (με OIS) και 16mm superwide lens. Υπάρχει ακόμη Snapdragon 855, 6GB RAM και 128GB storage, ενώ παρουσιάζει αντοχή στο νερό. Η Sony έχει επίσης τοποθετήσει σαρωτή στο πλάι, το οποίο είναι απογοητευτικό, δεδομένου ότι πολλοί ανταγωνιστές τους έχουν μεταφέρει στην οθόνη.

Όσον αφορά τα μεσαίου κόστους smartphones, υπάρχουν τα Xperia 10 και το Xperia 10 Plus. Το Xperia 10 έχει μικρότερη  οθόνη των 6 ιντσών, 3GB RAM και 64GB storage με Snapdragon 630. Το Xperia 10 Plus είναι πιο κοντά στο Xperia 1, με οθόνη 6.5 ιντσών 4GB, 64GB storage. Και τα δυο με aspect ratio 21:9. Η Sony δεν άφηνε το κοινό να πλησιάσει το Xperia 1, με το theverge να σημειώνει ότι το glossy back είναι μαγνήτης αποτυπωμάτων, κατάφεραν όμως να ξοδέψουν λίγο χρόνο με τα Xperia 10 και 10 Plus. Αν και δεν είναι τόσο ισχυρά ή high end όσο το Xperia 1, δίνουν μια πολύ καλή πρώτη ιδέα για το πως είναι να χρησιμοποιείς ένα ψηλό τηλέφωνο.

Οι ψηλές οθόνες είναι κάτι που θα χρειαστείς να συνηθίσεις, ακόμη και κάποιος με μεγάλα χέρια είναι δύσκολο να φθάσει στην κορυφή. Η Sony υποστηρίζει ένα one handed mode που βάζει ολόκληρο το OS σε μια γωνία της οθόνης και είναι προσβάσιμο μέσω ενός double tap στο home button. Και φαντάζει ως το ιδανικότερο για χρήστες με μικρά χέρια. Τα Xperia 10 και 10 Plus θα κάνουν το ντεμπούτο τους στις 18 Μαρτίου, ενώ το flagship Xperia 1 στα τέλη της άνοιξης.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.