Το Υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας προτείνει στον κόσμο να μην προβεί στην αγορά κινεζικών συσκευών, λόγω του λογισμικού με το οποίο έρχονται εξοπλισμένες. Κάτι τέτοιο πηγάζει από έρευνα, η οποία έδειξε ότι τα flagship Xiaomi smartphones που προορίζονται για την Ευρωπαϊκή αγορά, μπορούν να ανιχνεύσουν και να ενεργοποιήσουν απομακρυσμένα τη λογοκρισία ορισμένων εκφράσεων που αφορούν την ελευθερία του Θιβέτ ή την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.
Μια τέτοια συμπεριφορά θεωρείται φυσιολογική για συσκευές που πωλούνται στη Κίνα, ακόμη και η Apple και η Google συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών όταν απαιτείται. Ωστόσο, το όλο θέμα, αναδεικνύει ένα άλλο ζήτημα. Το γεγονός, ότι δεν κατέχεις τη συσκευή που αγοράζεις.
Αυτό ακριβώς επισημαίνει το androidcentral, υποστηρίζοντας ότι όταν αγοράζεις ένα τηλέφωνο, είσαι κάτοχος των φυσικών εξαρτημάτων που κρατάς στα χέρια σου. Η οθόνη είναι στη κατοχή σου. Το ίδιο και ο επεξεργαστής, οι φακοί της κάμερας και οι αισθητήρες. Αλλά κανένα από αυτά δεν αξίζει περισσότερο από την αξία του σε παλιοσίδερα, χωρίς τα μέρη που δεν σου ανήκουν αλλά σου επιτρέπεται να τα χρησιμοποιήσεις. Το copyrighted software και firmware.
Οι εταιρείες που έχουν τα δικαιώματα αυτά, μπορεί να μην νοιάζονται για το πως χρησιμοποιείς το προϊόν για το οποίο πλήρωσες για την άδεια χρήσης του και η αλήθεια είναι ότι δεν ακούμε σχετικά με αυτά τα πράγματα εκτός των πλαισίων του κινήματος right to repair. Η Xiaomi, όπως η Google και άλλες εταιρείες οι οποίες είναι κάτοχοι των δικαιωμάτων (copyright), θέλουν απλά να σου αρέσει η συσκευή για να αγοράσεις ξανά την επόμενη φορά μια έξυπνη συσκευή. Και η τακτική που ακολουθεί η Xiaomi σίγουρα δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.
Όταν ρυθμίζεις για πρώτη φορά ένα νέο τηλέφωνο, συμφωνείς με τους κατόχους των δικαιωμάτων ότι θα χρησιμοποιήσεις το λογισμικό σύμφωνα με τους όρους τους. Συμφωνείς επίσης ότι τα copyrighted αυτά έργα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, όχι από εσένα, αλλά από τα updates.
Και όλα αυτά, έχουν τα καλά και κακά σημεία. Κάθε δημιουργός θα πρέπει να κερδίσει από τη δουλειά του. Από την άλλη, η εταιρεία, η οποία της ανήκουν τα πάντα, μπορεί να κάνει αλλαγές στις οποίες δεν συμφωνείς. Όπως το σκανάρισμα των φωτογραφιών του icloud ή την απαγόρευση δημοσίευσης περιεχομένου για την ελευθερία του Θιβέτ ή την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.
Αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα. Για πολλούς από εμάς, δεν μας νοιάζει καν, επειδή απλά δεν μας επηρεάζει. Αν και θα έπρεπε. Αλλά ο αρθρογράφος όμως επισημαίνει ότι ακόμη και αν δεν σε ενδιαφέρει η λογοκρισία ή το γεγονός ότι ένας τεχνολογικός γίγαντας μπορεί να παρακολουθεί τις φωτογραφίες που ανεβάζουμε και κατεβάζουμε, τουλάχιστον θα έπρεπε να θέλεις να αλλάξει κάτι. Τα τηλέφωνα είναι ακριβά!
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.