Αν και το σεξ προσφέρει πολυάριθμα σωματικά και ψυχολογικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του στρες και της βελτίωσης της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, κρύβει επίσης έναν λιγότερο γνωστό κίνδυνο: αιφνίδιο θάνατο κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά την πράξη. Παρά τη σπανιότητά του, που αποτελεί μόνο το 0,6% των περιπτώσεων αιφνίδιου θανάτου, η κατανόηση των υποκείμενων παραγόντων είναι υψίστης σημασίας.

Παραδοσιακά, ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος κατά τη διάρκεια του σεξ έχει συνδεθεί με τους μεσήλικες άνδρες και συχνά αποδίδεται σε έμφραγμα του μυοκαρδίου ή καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, μια πρωτοποριακή μελέτη από το St George’s του Πανεπιστημίου του Λονδίνου αμφισβητεί αυτή την αφήγηση, ρίχνοντας φως σε ένα φαινόμενο που υπερβαίνει την ηλικία και το φύλο.

Η μελέτη ανέλυσε 6.847 περιπτώσεις αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε διάστημα 26 ετών. Παραδόξως, το 0,2% των περιπτώσεων συνέβη κατά τη διάρκεια ή εντός μίας ώρας από τη σεξουαλική δραστηριότητα, με μέσο όρο ηλικίας τα 38 έτη. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρατηρήθηκε μεγαλύτερο ποσοστό περιπτώσεων σε γυναίκες, αποκλίνοντας από προηγούμενα ευρήματα.

Έρευνα αποκαλύπτει αυξητική τάση της ανταλλαγής μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου ανάμεσα στους ανηλίκους

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες, τα άτομα που παρουσίασαν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο κατά τη διάρκεια του σεξ είχαν συνήθως δομικά φυσιολογική καρδιά. Αντιθέτως, οι κύριες αιτίες ήταν το σύνδρομο αιφνίδιου αρρυθμικού θανάτου (SADS) και οι μυοκαρδιοπάθειες, καταστάσεις που διαταράσσουν τον καρδιακό ρυθμό και οδηγούν σε καρδιακή ανακοπή.

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αναγνώρισης του κινδύνου αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε νεότερους ενήλικες, ιδίως σε εκείνους με υποκείμενες καρδιακές παθήσεις. Αν και η συχνότητα παραμένει χαμηλή, τα άτομα με γνωστά καρδιακά προβλήματα θα πρέπει να ζητούν καθοδήγηση από καρδιολόγους σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Συνολικά, ενώ τα ευρήματα αυτά φωτίζουν ένα σπάνιο αλλά σημαντικό φαινόμενο, προσφέρουν επίσης τη διαβεβαίωση ότι ο κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου κατά τη διάρκεια του σεξ, ακόμη και σε άτομα με υπάρχουσες καρδιακές παθήσεις, παραμένει ελάχιστος. Η συνέχιση της έρευνας είναι απαραίτητη για την περαιτέρω διαλεύκανση της πολυπλοκότητας αυτού του αινιγματικού συμβάντος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.