Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα αρχίσει να εξερευνά τις παράξενες φωτοσκιάσεις των δυο γιγάντων του ηλιακού μας συστήματος, του Ουρανού και του Κρόνου.
Δύο ξεχωριστές ομάδες αστρονόμων του Πανεπιστημίου του Λέστερ θα χρησιμοποιήσουν το διαστημικό τηλεσκόπιο αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να μελετήσουν τα σέλας πάνω από τον γίγαντα αερίων Κρόνο και τον παγωμένο γίγαντα Ουρανό. Στόχος θα είναι να εξηγηθούν με περισσότερες λεπτομέρειες οι διαδικασίες που δημιουργούν αυτές τις πολικές φωτεινές επιδείξεις πάνω από διαφορετικούς πλανήτες.
Το σέλας είναι αρκετά γνωστό εδώ στον πλανήτη μας. Δημιουργούνται πάνω από τη Γη όταν φορτισμένα σωματίδια προσκρούουν στο προστατευτικό μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας. Τα σωματίδια αυτά ταξιδεύουν κατά μήκος των γραμμών του μαγνητικού πεδίου και αλληλεπιδρούν με σωματίδια στην ατμόσφαιρά μας, δημιουργώντας το απίστευτα μαγευτικό αυτό θέαμα.
Παρόλο που σέλας έχουν παρατηρηθεί πάνω από άλλους πλανήτες του ηλιακού συστήματος στο παρελθόν, και θα πρέπει να είναι πολύ πιο ισχυρά γύρω από οποιονδήποτε πλανήτη με ατμόσφαιρα και μαγνητικό πεδίο, λιγότερα είναι γνωστά για την παρουσία τους σε άλλους πλανήτες.
Όταν ο ήλιος εκτοξεύει μεγάλες ποσότητες αστρικού πλάσματος στις λεγόμενες στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας, το σέλας είναι πιο εμφανές και μπορεί να παρατηρηθεί σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη πάνω από τη Γη. Παράλληλα, οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν αν είναι υπεύθυνο για την αύξηση της θερμοκρασία του Ουρανού. Οι ερευνητές θα προσπαθήσουν επίσης να ανακαλύψουν αν παράγονται εκπομπές όταν το μαγνητικά πεδία αλληλεπιδρούν με τον ηλιακό άνερο, όπως συμβαίνει στη Γη, ή αν τα αλληλεπιδρώντα φορτισμένα σωματίδια προέρχονται από πηγές εντός του συστήματος, παρόμοια με τον τρόπο που ο Δίας δημιουργεί το σέλας του.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.