Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η Samsung έχει κάνει κάτι που πολλοί από εμάς δεν θα το θεωρούσαν εφικτό. Έχει κάνει ένα από τα καλύτερα software για το smartphone σου. Αύριο έχουμε τα επίσημα αποκαλυπτήρια της σειράς Galaxy S10 και όλα αυτά θα τρέχουν το ανανεωμένο Samsung One UI, το οποίο βασίζεται σε Android 9 Pie.

 

 

Μπορεί να υπάρχουν κάποια ενοχλητικά μέρη του One UI, αλλά δεν χαλάνε καθόλου την κατά τα άλλα full-featured έκδοση του Android. Αν δεν παρακολουθείς από κοντά το διεθνή χώρο ενημέρωσης όλα τα προηγούμενα χρόνια, ίσως δεν θα έχεις παρατηρήσεις το εξής: Δεν μιλάμε πλέον για skins. Το να μιλάμε για pure Android και skins δεν έχει πλέον τόση σημασία. Τα περισσότερα τηλέφωνα που έχουν βασιστεί στο Android διαθέτουν custom software, που πρόκειται για κάτι περισσότερο από ένα απλό skin.

Όλα αυτά τα επισημαίνουμε γιατί είναι ένα πλαίσιο το οποίο χρειάζεται να τονιστεί, επειδή τα software customizations της Samsung είχαν ανέκαθεν την φήμη ενός buggy λειτουργικού. Αναφερόμαστε στο TouchWiz, το οποίο πολλοί το είχαν επικρίνει. Πέρασαν λίγα χρόνια και κατάλαβε ότι κάτι έπρεπε να γίνει, έπρεπε να βελτιώσει την software εμπειρία. Στη συνέχεια το μετονόμασε σε Samsung Experience, ωστόσο απαιτούνταν μια πιο ριζική ανανέωση.

Παραδοσιακά, είχαμε μάθει να θεωρούμε όλα τα customizations σαν μη χρήσιμες προσθήκες. Αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον, το customizing του AOSP είναι απαραίτητο σήμερα. Αντίθετα, θα πρέπει να κρίνουμε ένα Samsung smartphone στο δικό του πλαίσιο σαν συσκευή και όχι στα πλαίσια των χαρακτηριστικών χωμένα σε μια pure version του τηλεφώνου που δεν μπορεί να υπάρξει πλέον.

Το One UI αποτελείται από τέσσερα μέρη. Ένα είναι το βασικό update στο Android 9 Pie. Το δεύτερο είναι ένα ριζικά ανανεωμένο design και το τρίτο, ότι έχει κρυμμένα εκατομμύρια features σε κάθε γωνιά του OS. Μερικά, όπως το dark mode είναι ιδιαίτερα χρήσιμα. Άλλα, θυμίζουν τις κακές ημέρες του TouchWiz. Αλλά συνολικά, η Samsung κάνει πολύ καλύτερη δουλειά και στα παρουσιάζει στη πορεία, ενώ χρησιμοποιείς το τηλέφωνο, αντί να μπλέκεις με οθόνες ρυθμίσεων στα πρώτα 15 λεπτά που ξεκινάς να χρησιμοποιείς το smartphone.

To τελευταίο μεγάλο feature το οποίο αξίζει να αναφερθούμε στο One UI και το πρώτο που θα εντοπίσετε είναι το γιγάντιο header text μέσα στα apps. Όταν θα ανοίγεις μια εφαρμογή, όπως των μηνυμάτων ή των ρυθμίσεων, θα δεις το όνομα της εφαρμογής σε ένα μεγάλο άσπρο πεδίο, που καταλαμβάνει όλη την οθόνη. Η όλη ιδέα είναι να καταστήσει ευκολότερη την αλληλεπίδραση με το smartphone. Τα smartphone μας είναι ιδιαίτερα μεγάλα και με το να βάζει το περιεχόμενο αλληλεπίδρασης προς τα κάτω, λύνει ένα βασικό πρόβλημα.

Υπάρχει ωστόσο ένα πρόβλημα. Τα software updates. Χρειάστηκαν τέσσερις με πέντε μήνες να έλθει το Android 9 Pie στο Galaxy S9. Το Project Treble υποτίθεται ότι θα έκανε την διαδικασία ευκολότερη για τον κατασκευαστή, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Βέβαια, δεν τίθεται θέμα ασφαλείας, καθώς διαθέτει μηνιαίες ενημερώσεις. Πολλά από τα οποία ακούς και διαβάζεις μπορεί να μην ισχύουν. Το γεγονός όμως ότι το One UI είναι ένα πιο ολοκληρωμένο και βελτιωμένο λειτουργικό είναι μια πραγματικότητα. Ίσως είναι ό,τι καλύτερο έχει προσφέρει μέχρι σήμερα η Samsung.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.