Το Curiosity Rover της NASA εξερευνά τον Άρη από το 2012 και μας έχει δώσει τρομερά πολύτιμες πληροφορίες για τον Κόκκινο Πλανήτη. Όμως στις 30 Μαϊου έκανε μια πολύ συναρπαστική ανακάλυψη που είναι δύσκολο να εξηγηθεί, καθώς βρήκε περίεργη ουσία.
Το Curiosity Rover πήγε για πρώτη φορά στον Άρη το 2012 για να εξερευνήσει τον κρατήρα Gale, που είναι μια λεκάνη πρόσκρουσης αστεροειδούς, με ένα πολύεπίπεδο βουνό στη μέση. Εδώ και ένα χρόνο όμως, το Curiosity εξερευνά μια περιοχή στον κρατήρα Gale που είναι πλούσια σε θειικά άλατα, γνωστό και ως Gediz Vallis, ένα κανάλι που βρίσκεται στο κέντρο του κρατήρα.
Οι επιστήμονες πίσω από την αποστολή υπέθεσαν πως πριν ένα δισεκατομμύριο χρόνια, ρυάκια και λίμνες άφησαν πίσω τους ορυκτά με βάση το θείο, πριν στεγνώσει το νερό. Έτσι, βρέθηκε ένα μείγμα θείου και άλλων υλικών.
“Υποθέτοντας ότι η υπόθεση είναι σωστή, αυτά τα ορυκτά προσφέρουν δελεαστικές ενδείξεις για το πώς – και γιατί – το κλίμα του Κόκκινου Πλανήτη άλλαξε από περισσότερο σαν τη Γη στην παγωμένη έρημο που είναι σήμερα”
Το Curiosity έχει ήδη ανακαλύψει αρκετούς τύπους πετρωμάτων και σημάδια νερού από το παρελθόν του πλανήτη. Βρήκε μέταλλα όπως θειικό μαγνήσιο, θειικό ασβάστιο και χλωριούχο νάτριο. Όμως, αυτό που βρήκε πριν δύο μήνες, είναι μια αξιοσημείωτη και απροσδόκητη ανακάλυψη, μέσα στο αλμυρό έδαφος.
Σε ένα δελτίο τύπου που κοινοποιήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στις 18 Ιουλίου, η NASA αποκάλυψε ότι το Curiosity Rover είχε βρει έναν βράχο στον πλανήτη που είναι «φτιαγμένος από στοιχειώδες ή καθαρό, θείο». Το εσωτερικό τμήμα του βράχου αποκαλύφθηκε από λάθος, όταν το rover πέρασε από πάνω του και τον έσπασε.
Δωρεάν απεριόριστα data στο Vodafone CU
Η NASA εξηγεί ότι «δεν είναι ξεκάθαρο ποια σχέση, αν υπάρχει, έχει το στοιχειακό θείο με άλλα ορυκτά με βάση το θείο στην ευρύτερη περιοχή» και επιπλέον, το ρόβερ δεν βρήκε μόνο έναν βράχο που περιείχε καθαρό θείο, αλλά ένα ολόκληρο πεδίο.
Ο Ashwin Vasavada, επιστήμονας του προγράμματος Curiosity ανέφερε: Η εύρεση ενός πεδίου με πέτρες φτιαγμένες από καθαρό θείο είναι σαν να βρίσκεις μια όαση στην έρημο. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει, οπότε τώρα πρέπει να το εξηγήσουμε. Η ανακάλυψη παράξενων και απροσδόκητων πραγμάτων είναι αυτό που κάνει την πλανητική εξερεύνηση τόσο συναρπαστική, συμπλήρωσε.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.