Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη που μπορεί να σταματήσει άμεσα τη ζημιά στο DNA, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην καταπολέμηση του καρκίνου. Η πρωτεΐνη αυτή, που ονομάζεται DNA damage response protein C (DdrC), βρέθηκε στο βακτήριο Deinococcus radiodurans, γνωστό για την ικανότητά του να επιβιώνει σε ακραίες συνθήκες, όπως στην επιφάνεια του Άρη ή στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Η DdrC αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματική στην ανίχνευση ζημιών στο DNA, την αναστολή τους και την ειδοποίηση του κυττάρου για να ξεκινήσει η διαδικασία επιδιόρθωσης. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της DdrC είναι ότι λειτουργεί ανεξάρτητα, χωρίς να απαιτεί άλλες πρωτεΐνες για να κάνει τη δουλειά της.

Ανησυχητική άνοδος κρουσμάτων καρκίνου στις νεότερες γενιές

Οι ερευνητές από το Western University στον Καναδά βρήκαν ότι μπορεί να μεταφερθεί σε άλλους οργανισμούς για να ενισχύσει τα συστήματα επιδιόρθωσης του DNA τους. Όταν τοποθετήθηκε σε E. coli, τα βακτήρια έγιναν πάνω από 40 φορές πιο ανθεκτικά στη ζημιά από την υπεριώδη ακτινοβολία, σύμφωνα με τον Robert Szabla, επικεφαλής της μελέτης.

Η δυνατότητα να αποτρέψουμε ή ακόμα και να αντιστρέψουμε τη ζημιά στο DNA θα μπορούσε να σώσει ζωές, ειδικά στην περίπτωση του καρκίνου. “Το να έχουμε ένα σύστημα όπως η DdrC, που περιπολεί τα κύτταρα μας και εξουδετερώνει τη ζημιά όταν συμβαίνει, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα μελλοντικό εμβόλιο κατά του καρκίνου”, σημειώνει ο Szabla.

Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους στη βιοτεχνολογία, ενώ η πρωτεΐνη DdrC είναι μόνο μία από τις πολλές χρήσιμες πρωτεΐνες που βρίσκονται στο D. radiodurans, αφήνοντας περιθώρια για ακόμα περισσότερες καινοτομίες στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.