Του Vlad Savov – theverge.com 

Μόλις χθες δημοσιεύθηκε, μια έρευνα δυο χρόνων όσον αφορά τα Android security updates και η οποία αποκάλυψε ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των software patches που οι εταιρείες του Android ισχυρίζονται ότι έχουν οι συσκευές τους και αυτών που πραγματικά έχουν. Ο κατασκευαστής της Android συσκευής σου ίσως ψεύδεται όσον αφορά την ασφάλεια του smartphone σου. Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι όλοι σχεδόν το κάνουν. Ερχόμενοι μετά από μια εβδομάδα ειδήσεων που αφορούσε την κατάθεση του Mark Zuckerberg, μια τέτοια έρευνα ίσως φαντάζει λιγότερο σημαντική, αναδύεται όμως το ίδιο σημαντικό πρόβλημα. Αυτό της εμπιστοσύνης. Το Facebook είναι η εταιρεία που απολαμβάνει τη λιγότερη εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, ενώ και στο Android συμβαίνει κάτι αντίστοιχο: χρησιμοποιείται από 2 δισεκατομμύρια χρήστες στον κόσμο, το ανέχονται παρά το αγαπούν και είναι επιρρεπές σε θέματα ασφαλείας και ιδιωτικότητας των χρηστών.

Το κενό μεταξύ του Android και του iOS της Apple είναι η εμπιστοσύνη. Σε αντίθεση με την Google, η Apple δεν κάνει χρήματα παρακολουθώντας τους χρήστες  και σε αντίθεση με το οικοσύστημα του Android, υπάρχουν λιγότερα iPhones τα οποία ενημερώνονται συχνά και με συνέπεια και για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το να είσαι κάτοχος ενός iPhone, είσαι σίγουρος ότι είσαι μέσα στις προτεραιότητες της Apple (ακόμα και αν αντιμετωπίζει και αυτή επικρίσεις και κάνει κάποια ατοπήματα), ενώ με την Android συσκευή, δεν μπορείς να είσαι καν σίγουρος αν πράγματι έλαβες τα security updates που σου λέει ότι έλαβες ο κατασκευαστής.

Το Android εκλαμβάνεται ως αναξιόπιστο σε μεγάλο βαθμό, επειδή ακριβώς είναι. Ακολουθούν ορισμένα άλλα προβλήματα που επηρεάζουν την πλατφόρμα:

Η διάθεση των ενημερώσεων είναι αργή ενώ δεν είναι σίγουρο ότι θα φθάσουν.

Το Android ανέκαθεν χαρακτηριζόταν από το πρόβλημα της ταχύτητας των OS updates. Τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν τον περασμένο Νοέμβριο οι νέες συσκευές που έκαναν το ντεμπούτο τους, έφθασαν με Android Nougat. To Android Oreo είναι ήδη οχτώ μηνών, πλησιάζουμε στην επόμενη σημαντική αναβάθμιση και η LG μόλις τώρα προετοιμάζει τη διάθεση του Oreo για το LG G6 του 2017.

Η Samsung παλαιότερα, ήταν γνωστή για τις υποσχέσεις της όσο αφορά τις αναβαθμίσεις του Android που δεν εκπλήρωνε. Το Xperia Z3, εξαιτίας της ασυμβατότητας του Snapdragon που διέθετε με το Nougat, έμεινε χωρίς μια σημαντική αναβάθμιση, κάτι που έκανε πολλούς χρήστες ιδιαίτερα δυσαρεστημένους.

Η Google γνωρίζει την κατάσταση και πιέζει για την ευρύτερη προώθηση της πρωτοβουλίας Android One, προκειμένου να δώσει εγγυήσεις στους χρήστες για ενημερώσεις όταν αγοράζουν ένα Android smartphone. Το Android One εγγυάται ενημερώσεις για τουλάχιστον δυο χρόνια και security updates για τουλάχιστον τρία χρόνια. Το Android One είναι διαθέσιμο μόνο για μερικές συσκευές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι budget smartphones. Δεν θα βρείτε σημαντικά ονόματα εδώ, όπως της Samsung, Huawei και LG να το υποστηρίζουν.

Κάποιοι Android OEMs σας παρακολουθούν

Οι Android smartphone κατασκευαστές γεμίζουν τις συσκευές τους με bloatware, δηλαδή με apps που ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσεις, ενώ πολλές φορές βάζουν και spyware. Η OnePlus για παράδειγμα, χρησιμοποιούσε στις συσκευές της ένα analytics πρόγραμμα, το οποίο έστελνε προσωπικές πληροφορίες στα κεντρικά της εταιρείας, χωρίς τη συναίνεση των χρηστών. Μια άλλη εταιρεία η Huawei, στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη δυσπιστία, με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να καλούν τους πολίτες να μην αγοράσουν συσκευές της. Αν και ακόμη δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο, και άλλες χώρες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις σχέσεις της εταιρείας με την κυβέρνηση της Κίνας.

Το Android παραμένει ευάλωτο

Αξίζει να σημειώσουμε, όταν προέκυψε η υπόθεση του σκανδάλου με το Facebook και οι άνθρωποι προσπαθούσαν εναγωνίως να βρουν ποιες πληροφορίες τους έχει καταχραστεί η υπηρεσία, μεταξύ αυτών ήταν οι κλήσεις και τα μηνύματα του Android. Γιατί όχι στο iPhone; Επειδή η φιλοσοφία της Apple το κάνει εξαιρετικά πιο δύσκολο, πρακτικά αδύνατο στο χρήστη να δώσει άδεια σε apps σαν αυτό του σκανδάλου να αποκτήσει τέτοια δεδομένα από την συσκευή. Τα δεδομένα σας προστατεύονται καλύτερα στο iOS και αν και το Android έχει λάβει σαφή βήματα στο να κάνει τα app permissions πιο συγκεκριμένα, είναι σχετικά εύκολο οι χρήστες να παραπλανηθούν, ως προς το τι δεδομένα συλλέγει ένα app και για ποιους λόγους.

Android Hardware development: Χαοτικό και αναξιόπιστο

Είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό να βλέπεις εταιρείες να προσπαθούν να ενσωματώσουν προηγμένα design για να τα δεις να πεθαίνουν μέσα σε λίγους μήνες. Η LG πριν από δυο χρόνια, έκανε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με το modular G5, σε μια προσπάθεια να κάνει τις Android συσκευές πιο ευέλικτες και να προωθήσει ένα νέο οικοσύστημα αξεσουάρ. Μέσα σε έξι μήνες, το project εγκαταλείφθηκε οριστικά. Το Galaxy Note 7 είναι ένα ακόμη παράδειγμα. Αντιμετώπιζε πρόβλημα με την μπαταρία, που έκανε πολλούς χρήστες να αγοράσουν ένα νέο smartphone για να καταλήξει λίγο μετά να τυλιχθεί στις φλόγες.

Εκτός από το να υπόσχονται ενημερώσεις που ποτέ δεν φθάνουν, εκτός από το να ισχυρίζονται ότι διέθεσαν security updates που ποτέ δεν έφθασαν και να λαμβάνουν ελευθερίες με τα προσωπικά δεδομένα σας, οι Android OEMs έχουν και μια τάση να υπερβάλλουν ως προς το τι μπορεί να κάνει το smartphone σου. Το πρόβλημα της εμπιστοσύνης του Android, όπως και το πρόβλημα εμπιστοσύνης του Facebook βασίζεται στην πραγματικότητα. Δεν πειράζει που όλοι οι Android κατασκευαστές δεν εμπλέκονται στην παραβίαση της ιδιωτικότητας. Η αντίληψη, όπως και το brand του Android, είναι συλλογική.

Μετάφραση-Επιμέλεια: techmaniacs.gr

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.