Οι υπολογιστές Q1 θεωρούνται ευρέως ως οι πρώτοι υπολογιστές με ένα επεξεργαστή και είναι το πρώτο PC που δημιουργήθηκε ποτέ. Τώρα ήρθαν δύο καθαρίστριες από το Ηνωμένο Βασίλειο, για να βρουν δύο Q1 υπολογιστές, κατά την εκκαθάριση ενός ακινήτου. Υπήρχε μόνο ένας Q1 στον κόσμο και το εύρημά τους είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Οι καθαρίστριες εργάζονται στην εταιρία καθαρισμού κατοικιών Just Clean και ανακάλυψαν τους Q1 κάτω από πολλά κουτιά, κατά τον καθαρισμό ενός ακινήτου, στις 18 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Just Clean. Αυτά τα δύο μηχανήματα χρησιμοποιήθηκαν τελευταία φορά από εταιρία γεώτρησης πετρελαίου, την δεκαετία του 1970, ενώ το άλλο γνωστό μοντέλο βρίσκεται κάπου στην Σκανδιναβία.

Οι υπάλληλοι της Just Clear αρχικά δεν είχαν ιδέα τι είχαν βρει. Στη συνέχεια, ο O’Shea συμβουλεύτηκε έναν ειδικό, ο οποίος του είπε ότι αυτές οι συσκευές ήταν οι πρώτοι πλήρως ενσωματωμένοι επιτραπέζιοι υπολογιστές στον κόσμο που τροφοδοτούνταν από έναν μικροεπεξεργαστή ενός τσιπ.

Q1 computers

Ο Q1 κατασκευάστηκε το 1972 από την αμερικάνικη Q1 Corporation και ήταν ένας βιομηχανικός υπολογιστής σε χρώματα μαύρο και πορτοκαλί. Διέθετε οθόνη πλάσμα και θεωρείται ο πρόγονος των μοντέρνων PC που έχουμε στα σπίτια μας και τις δουλειές μας.

O Q1 είχε σημειώσει ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη των υπολογιστών και της πληροφορικής. Πριν τον Q1, οι υπολογιστές ήταν εξοπλισμένοι με επεξεργαστές πολλαπλών chip. Όμως ο Q1 ήταν ο πρώτος που διέθετε ένα μόνο chip, τον Intel 8008.

«Δεν θα υπήρχαν υπολογιστές, Mac, Apple ή Android τηλέφωνα χωρίς την Q1 Corporation», δήλωσε ο Paul Neve , καθηγητής υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Kingston στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια δήλωση. «Οι πρώτοι πρωτοπόροι στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 έθεσαν τα θεμέλια για τα πάντα σήμερα — τον σύγχρονο υπολογιστή, που είναι τόσο πανταχού παρόν στην καθημερινή ζωή».

Q1 computers

Το ζευγάρι των Q1 που βρέθηκε, παρουσιάστηκε προσωρινά σε μια έκθεση στο Πανεπιστήμιο Kingston, με τίτλο “Creating the Everything Device: Showcasing the machines that building the future”. Μαζί τους υπήρχαν και άλλες συσκευές που έθεσαν τα θεμέλια για την ιστορία των υπολογιστών, όπως ο ZX Spectrum και ο BBC Micro.

Οι δύο Q1 πιθανότατα θα βγουν σε δημοπρασία, εκτός και αν κάποιο μουσείο ή συλλέκτης επιδιώξει τα τους αγοράσει ιδιωτικά με μια πολύ δυνατή πρόταση.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.