Ένα υπέροχο τηλέφωνο, αλλά πολύ μεγάλο. Αυτή ήταν πάνω κάτω η γνώμη του τύπου πίσω στο 2011 για το πρώτο Galaxy Note smartphone που έκανε το ντεμπούτο του στην IFA το 2011. Η συσκευή, είχε ό,τι ακριβώς ήθελες, αλλά υπήρχε κάτι που πραγματικά ανησύχησε τον κόσμο. Το ότι θα ήταν αναγκασμένοι να μιλούν σε ένα τόσο μεγάλο τηλέφωνο. Πόσο λάθος ήμασταν. Πολλοί ήταν εκείνοι που ήταν χαρούμενοι με μια μεγαλύτερη συσκευή. Εκτός από το ότι πούλησε εκατομμύρια μονάδες, το Galaxy Note άλλαξε το τοπίο των smartphone συσκευών μια για πάντα.

Το Galaxy Note μπορεί να μην είναι το μόνο smartphone με μεγάλη επιρροή, ήταν εκείνο όπως που είχε και έχει ακόμη και σήμερα την μεγαλύτερη. Πίσω στο 2011, το Galaxy Note είχε να αντιμετωπίσει έναν ιδιαίτερα δριμύ ανταγωνισμό. Το iPhone 4S με την οθόνη των 3.5 ιντσών ήταν hit εκείνη την εποχή, όπως και το κύριο flagship της Samsung το 4.3 ιντσών Galaxy S2. Άλλοι ανταγωνιστές, ήταν τα Motorola Droid Bionic και το HTC Evo 4G.

Κανένα από αυτά τα smartphones δεν ήταν στην πραγματικότητα σαν το Galaxy Note. Μπορούσαν να ανταγωνιστούν τα specs, αλλά η οθόνη του Note ήταν απλά σε άλλα επίπεδα. Σίγουρα μπορούμε να χλευάσουμε εκείνους που έλεγαν ότι δεν θα έχει καμιά επιτυχία, αλλά εκείνη την εποχή ήταν κάπως περίεργο να κρατάς ένα Galaxy Note.

Το Galaxy note δεν ήταν το πρώτο phablet και η μοίρα των προκατόχων του έδειξε ότι η επιτυχία δεν ήταν σε καμιά περίπτωση εγγυημένη. Το HTC Advantage ήταν το πρώτο phablet, ένα Windows Mobile smartphone με οθόνη των 5 ιντσών. Και ενώ η οθόνη ήταν μεγάλη, η τεχνολογία δεν είχε εξελιχθεί αρκετά για να γίνει η συσκευή αρκετά μικρή ικανή για φορητότητα. Πολλές συσκευές είχαν κάνει το ντεμπούτο τους ένα χρόνο πριν από το Note, αλλά η κακή εμπειρία χρήσης τις έκανε γρήγορα να ξεχαστούν. Όπως το Dell Stρeak.

Τα πρώιμα αυτά phablets έδειξαν ότι η μεγάλη οθόνη δεν αποτελεί απαραίτητα την συνταγή για την επιτυχία. Η Samsung έπρεπε να διασφαλίσει ότι το Galaxy Note παρείχε εξαιρετική εμπειρία χρήσης. Η σειρά Galaxy S εκείνη την εποχή είχε ήδη μεγάλη επιτυχία, αποδεικνύοντας ότι η εταιρεία ήξερε πως να δημιουργεί εκπληκτικά τηλέφωνα. Απλά έπρεπε να μεταφέρει την γνώση της σε μια συσκευή με μεγαλύτερη οθόνη.

Τα περισσότερα χαρακτηριστικά του Galaxy Note ήταν το ίδιο καλά ή καλύτερα με αυτά του ανταγωνισμού. Διέθετε έναν διπύρηνο επεξεργαστή στα 1.4GHz, μια κάμερα των 8MP, μια των 2MP μπροστά, 1GB RAM και έφθανε σε εκδόσεις με 32 και 64GB αποθηκευτικό χώρο. Η οθόνη, χρησιμοποιούσε την τεχνολογία Super Amoled HD με ανάλυση 1,280 x 800 resolution, κάνοντάς την την καλύτερη της αγοράς. Το άλλο μεγάλο πλεονέκτημα ήταν η γραφίδα. Σε μια εποχή που κάποιοι κατέκριναν την επιλογή αυτή, η Samsung προσπαθούσε να την προωθήσει συνεχώς σε κάθε διαφήμιση, ως έναν τρόπο να διαφοροποιήσει τη συσκευή της.

Με το S-Pen μπορούσες να κάνεις πολλά πράγματα. Μπορούσες να προβείς στη λήψη screenshot να εκκινήσεις την εφαρμογή λήψης σημειώσεων στη συσκευή. Ανεξάρτητα από τι έλεγε ο Steve Jobs, αυτές οι διεργασίες γίνονταν πιο εύκολα με την γραφίδα. Η αλήθεια είναι, ότι ποτέ η γραφίδα δεν γνώρισε μεγάλη αποδοχή έξω από τη σειρά Galaxy Note.

Αν και το πρώτο Γalaxy Note βοηθούσε πολύ τους χρήστες που επιζητούσαν την παραγωγικότητα, είχε ιδιαίτερη απήχηση και στους κανονικούς χρήστες. Η μεγάλη οθόνη του, κατάλληλη για browsing και η παρακολούθηση ταινιών ήταν μια φανταστική εμπειρία στο Galaxy Note. 9 μήνες μετά την παρουσίαση, η Samsung είχε πουλήσει 10 εκατομμύρια συσκευές. 

Και δεν  άργησε πολλοί και άλλοι κατασκευαστές να δημιουργήσουν τα δικά τους phablets. H LG, η Panasonic και η HTC ήταν από αυτές που ακολούθησαν. Το πόσο επιρροή είχε το Note φαίνεται όταν η Apple παρουσίασε το πρώτο της phablet, το iPhone 6S. Σήμερα, απλά θα πρέπει να κοιτάξεις την αγορά για να δεις την επιρροή της σειράς Note. Σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές smartphone συσκευών δημιουργούν αρκετά μεγάλα flagship smartphones. Τα περισσότερα κανονικά flagships των ημερών μας θα θεωρούνταν phablets πίσω στο 2011.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.