Skip to content

Το πρώτο chatbot του κόσμου επιστρέφει σε λειτουργία μετά από δεκαετίες!

Ορισμένοι προγραμματιστές υπολογιστών κατάφεραν να επαναφέρουν σε λειτουργία το πρώτο chatbot που δημιουργήθηκε ποτέ

Χρήστος Ζλάτης
Χρήστος Ζλάτης
Κοινοποίηση:
eliza chatbot λειτουργία

Ορισμένοι προγραμματιστές υπολογιστών κατάφεραν να επαναφέρουν σε λειτουργία το πρώτο chatbot που δημιουργήθηκε ποτέ χρησιμοποιώντας τον αρχικό του κώδικα. Η νέα αυτή προσπάθεια έρχεται εξήντα χρόνια αφότου ο Joseph Weizenbaum στο MIT δημιούργησε το ELIZA. Το chatbot αυτό θεωρείται ως το πρώτο και πιο παλιό λειτουργικό chatbot στο διαδίκτυο.

Οι συντάκτες μιας προέκδοσης της μελέτης αυτής, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την αξιολόγηση της, υποστηρίζουν ότι το Eliza επέστρεψε σε λειτουργία, μπορεί να τρέξει στον υπολογιστή και μπορεί να εκτελέσει μερικά σενάρια. Πιο συγκεκριμένα οι χρήστες πληκτρολογούσαν ένα μήνυμα και το Eliza απαντούσε, ζητώντας από τον χρήστη περισσότερες λεπτομέρειες ή το λόγο για τον οποίο τους αφορούσε το θέμα. Οι ενημερωμένες εκδόσεις του Eliza έγιναν δημοφιλείς στους πρώτους χρήστες υπολογιστών. Τα αρχεία ορισμένων συνομιλιών κατέδειξαν επίσης την ικανότητα της Eliza να αποκαλύπτει αλήθειες που κάποιοι άνθρωποι θα προτιμούσαν να μην αντιμετωπίσουν για τον εαυτό τους και τις σχέσεις τους.

eliza chatbot λειτουργία

Η ομάδα αυτή υποστηρίζει ότι τα μαθήματα που αντλήθηκαν από το Eliza έχουν διαμορφώσει την τεχνητή νοημοσύνη του σήμερα. To 2021 ανακαλύφθηκε ένα πλήρες αντίγραφο του πηγαίου κώδικα του Eliza στα έγγραφα του Weizenbaum. Με την άδεια από το Weizenbaum, η ομάδα αυτή συνεργάστηκε για να επαναφέρουν και πάλι σε λειτουργία το Eliza. Η διαδικασία αυτή απαιτούσε τον καθαρισμό και την ολοκλήρωση κώδικα καθώς και την εγγραφή ορισμένων νέων συναρτήσεων που δεν βρέθηκαν στα αρχεία. Η ομάδα δοκίμασε το αποτέλεσμα της μελέτης της χρησιμοποιώντας τη δημοσιευμένη έκδοση μιας αρχικής συνομιλίας Eliza για να δει αν το νέο chatbot έδωσε τις ίδιες απαντήσεις. Αναφέρουν ότι η αντίδραση ήταν σχεδόν ίδια. Τέλος, ένα πρόβλημα που ανακάλυψαν κατά την μελέτη του κώδικα του είναι ότι η εισαγωγή αριθμών από οποιονδήποτε συνομιλεί μαζί του προκαλεί τη διακοπή του.

Η προεκτύπωση της μελέτης είναι διαθέσιμη στο ArXiv.org.

Πηγή: arxiv.org

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα, ή προσθέστε μας στον RSS feed reader και στα social media σας.

Χρήστος Ζλάτης

Χρήστος Ζλάτης

Tech enthusiast. Movie lover. Life observer.

Tags: Science
Loading comments...
Loading more stories...
Loading reviews...

Μείνε ενημερωμένος

Ακολούθησέ μας στα social media και πρόσθεσέ μας στις αγαπημένες σου πηγές για να μη χάνεις καμία είδηση.