Ένα πλήρωμα της NASA που «ζει στον Άρη», επιστρέφει στον έξω κόσμο. Η ομάδα έζησε έναν ολόκληρο χρόνο σε μια προσομοίωση των πραγματικών συνθηκών του Άρη. Μπορεί να μην έχουμε επιστρέψει στην Σελήνη ακόμα, όμως η NASA σχεδιάζει ήδη τις πρώτες αποστολές στον Άρη, με ανθρώπους.
Τον Ιούνιο του 2023, το πλήρωμα CHAPEA μπήκε σε ένα τεράστιο προσομοιωμένο περιβάλλον του Άρη, στο Τέξας. Μάλιστα, υπάρχουν και εξωτερικοί χώροι, στους οποίους το πλήρωμα θα πρέπει να φοράει διαστημικές στολές για να βγει. Με αυτό τον τρόπο προσομοιώνεται πλήρως το περιβάλλον του Άρη.
Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε στην αρχή του πειράματος, η NASA είπε: «Πραγματικά εξετάζουμε πώς αλλάζει η απόδοση του πληρώματος και η υγεία με βάση τους ρεαλιστικούς περιορισμούς στον Άρη και τον τρόπο ζωής των μελών του πληρώματος».
«Έτσι, ο τρόπος ζωής είναι αυτό που προσπαθούμε να προσομοιώσουμε, δημιουργώντας ένα ρεαλιστικό περιβάλλον και φόρτο εργασίας για το πλήρωμα της CHAPEA».
Ένας “εξωτερικός” χώρος στον οποίο οι αστροναύτες θα πρέπει να φορούν στολές για να εισέλθουν, είναι ένα πράγμα που δείχνει πόσο ρεαλιστική είναι η προσομοίωση.
Ενώ δεν υπήρχε επικοινωνία προς το κοινό, από μέρους της NASA, για το τι συμβαίνει στην προσομοίωση, τον περασμένο Δεκέμβριο η υπηρεσία έδωσε μια ενημέρωση. Αυτή η ενημέρωση περιλάμβανε νέα για μια τραγική απώλεια, την οποία ένα μέλος του πληρώματος περιέγραψε ως «τραυματικό θάνατο».
Ευτυχώς, δεν είναι μέλος του ανθρώπινου πληρώματος, αλλά ανθρώπινο ρομπότ, ο Νέιθαν.
Ένα μεγάλο μέρος της εξαιρετικά φιλόδοξης δοκιμής ήταν να δούμε τις επιπτώσεις της απομόνωσης στα μέλη του πληρώματος. Η αξιωματικός επιστήμης Anca Selariu είπε: “Μου λείπει πραγματικά η οδήγηση. Μου λείπει να βλέπω δέντρα, μου λείπει να βλέπω πράσινο. Μου λείπουν τα χρώματα, οι εποχές. Μου λείπουν τα πάντα για τη Γη.”
Τον τελευταίο χρόνο, μια ομάδα αποτελούμενη από τους Dr Kelly Haston, Ross Brockwell, Dr Nathan Jones και Dr Anca Selariu ήταν σε προσομοιωμένους διαστημικούς περιπάτους, έκαναν ρομποτικές επεμβάσεις, ενώ παράλληλα συμβαδίζουν με τις τακτικές ρουτίνες που θα έτρεχαν, όπως η άσκηση.
Αστυνομικός σταμάτησε αυτοκίνητο χωρίς οδηγό και έχουμε ερωτήσεις! [Βίντεο]
Το πείραμα έπρεπε να είναι ρεαλιστικό, ώστε οι επικοινωνίες με τον έξω κόσμο να γίνονται με καθυστέρηση τουλάχιστον 20 λεπτών.
Το πλήρωμα σε λίγες ώρες θα είναι πάλι έξω στον κόσμο. Φυσικά η NASA θα μεταδώσει τη έξοδο σε livestream.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.