Τα Χριστούγεννα το μακρινό 1800, ο William Hyde Wollaston αγόρασε και μετέφερε λαθραία από την Ισπανική αποικία Νουέβα Γρανάδα (σημερινή Κολομβία) ένα κομμάτι σχεδόν καθαρού λευκόχρυσου έναντι 795 λιρών, με σημερινή αξία περίπου 23 εκ. δολάρια.

Τι θα συμβεί αν σχηματιστούν μαύρες τρύπες στο μεγάλο επιταχυντή στο CERN

Είχε μεγάλες ελπίδες, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα χημική διαδικασία που θα έκανε το στερεό μετάλλευμα μια εύπλαστη πλατίνα. Το δείγμα είχε τα δικά του μυστικά, ένα νέο, σπάνιο μέταλλο άγνωστο στην επιστήμη ήρθε στο φως.

Με το εν λόγω κομμάτι του λαθραίου μεταλλεύματος λευκόχρυσου, μέσα σε λίγα χρόνια ο Wollaston έκανε αυτό που δεν μπορούσαν να κάνουν οι προηγούμενοι επιστήμονες: Πέτυχε μια χημική διαδικασία που απομόνωσε την πλατίνα και την έκανε εύπλαστη.

Καθώς ο ίδιος διέλυε το μετάλλευμα λευκόχρυσου στο εργαστήριο παρήγαγε τόσο ένα διαλυτό όσο και ένα μη διαλυτό υπόλειμμα. Μετά την καταβύθιση του διαλυτού διαλύματος, παρατήρησε ότι παρέμεναν κοκκινωπά άλατα.

Cosmote TV με ήδη υπάρχον λογαριασμό Netflix: Σημαντική ενημέρωση για χρήστες Apple

Τα κόκκινα άλατα δεν είναι κάτι το σύνηθες για την πλατίνα και ο Wollaston υποψιάστηκε ότι κάτι άλλο υπήρχε στο δείγμα. Κάπως έτσι ανακοίνωσε ότι μαζί με το δείγμα του μεταλλεύματος πλατίνας ανακάλυψε δύο άλλα πολύτιμα μέταλλα. Το ένα το ονόμασε παλλάδιο και το άλλο ρόδιο.

Το ρόδιο είναι ένα εξαιρετικά γυαλιστερό, ανθεκτικό στη διάβρωση μέταλλο που χρησιμοποιείται σε πλήθος βιομηχανίες, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, τα κοσμήματα, τη χημική βιομηχανία και ο ηλεκτρολογικός κλάδος. Η σπανιότητα και η χρήση του ροδίου ιδιαίτερα από την βιομηχανία των αυτοκινήτων και όχι μόνο, είναι που το καθιστά τόσο πολύτιμο. Είναι δύσκολο στην επεξεργασία, έχει υψηλό σημείο τήξης, περίπου 1.962 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.