Το 2018 οι μηχανικοί της NASA επέλεξαν τον κρατήρα Jezero, σαν την τοποθεσία προσγείωσης του ρόβερ Perseverance. Πρόκειται για ένα κρατήρα που κάποτέ ήταν η κοίτη μιας λίμνης και άρα ήταν ένα πολύ καλό μέρος για αναζήτηση ενδείξεων ζωής, καθώς βλέπουμε ένα δέλτα στο δυτικό άκρο του κρατήρα.
Στη Γη, αυτά τα χαρακτηριστικά σχηματίζονται με την παρουσία ρέοντος νερού που σταδιακά εναποθέτει ιζήματα με την πάροδο του χρόνου. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το χαρακτηριστικό δέλτα του κρατήρα Jezero είναι πλούσιο σε άργιλο, αυτό καθιστά την περιοχή πρωταρχικό στόχο για την αναζήτηση βιουπογραφών – αποδείξεις προηγούμενης (και ίσως παρουσίας) ζωής στον Άρη!
Τώρα η NASA ανακοίνωσε πως το Perseverance έφτασε στην κορυφή του χείλους του κρατήρα Jezero και δε μιλάμε για κάποιο μικρό κρατήρα. Ο Jezero έχει ύψος 500 μέτρων και πρόκειται για αρκετά απότομη πλαγιά. Η διαδρομή πήρε 3.5 μήνες για να ολοκληρωθεί. Από εκεί, το κινητό επιστημονικό εργαστήριο θα ακολουθήσει μια διαδρομή που ονομάζεται Northern Rim, που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια.
Ο καθρέφτης του αυτοκινήτου έχει μια πολύ χρήσιμη λειτουργία που ελάχιστοι γνωρίζουν
Στην ανάβαση, το Perseverance συνάντησε απότομές και ολισθηρές πλαγιές, ενώ οι χειριστές του πίσω στη Γη, 112 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, έπρεπε να βρουν λύση εν κινήσει, ώστε να το βοηθήσουν να αποφύγει εμπόδια και φυσικές παγίδες. Κάποια στιγμή, η ομάδα του Εργαστηρίου Jet Propulsion προσπάθησε ακόμη και να κατευθύνει το ρόβερ με όπισθεν για να δει αν αυτό έκανε το ταξίδι πιο εύκολο.
«Οι οδηγοί μας ρόβερ έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά αντιμετωπίζοντας μερικά από τα πιο σκληρά εδάφη που έχουμε συναντήσει από την προσγείωση», δήλωσε ο Στίβεν Λι, αναπληρωτής διευθυντής έργου για την Επιμονή, σε μια δήλωση.
Η ανάβαση ακολουθεί ένα πολύ παραγωγικό καλοκαίρι, αφού ρο Perseverance με τον δίδυμό του, το Curiosity, έκαναν σημαντικές ανακαλύψεις. Βρήκαν αρκετούς βράχους που αποκαλύπτουν πως ο Άρης είχε μεγαλύτερη γεωλογική ποικιλομορφία από ότι πιστεύαμε.
Σε διάστημα επτά εβδομάδων, οι Perseverance and Curiosity βρήκαν καθαρό θείο, έναν πιθανό ανορθωσίτη ογκόλιθο που θα μπορούσε να είναι μέρος του αρχικού φλοιού του πλανήτη και έναν βράχο με τα πιο συναρπαστικά σημάδια της αρχαίας ζωής του Άρη ακόμα, αν και ένα δείγμα θα χρειαζόταν να αποσταλεί πίσω στη Γη για επιβεβαίωση.
Στον δρόμο για την ανάβαση, το Perseverance βρήκε στον κρατήρα έναν περίεργο βράχο με ρίγες, σαν ζέβρα, που θα μπορούσε να είχε σχηματιστεί μέσω πυριγενών ή μεταμορφωτικών διεργασιών.
Τώρα το Perseverance έχει ξεκινήσει την εξερεύνηση στο χείλος του κρατήρα, αναζητώντας για αρχαία κομμάτια βράχου, από την αρχική επιφάνεια του πλανήτη. Ο κρατήρας σχηματίστηκε πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο Άρης συγκρούστηκε με έναν τεράστιο αστεροειδή. Η πρόσκρουση ανακάτεψε και σκόρπισε υλικά από το εσωτερικού του Άρη, στην επιφάνεια.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της νέας αποστολής, το rover αναμένεται να επισκεφθεί έως και τέσσερις τοποθεσίες για τη συλλογή δειγμάτων, διανύοντας περίπου 6 χιλιόμετρα. Πρώτη στάση: Witch Hazel Hill, που αποτελείται από ένα τεράστιο πολυεπίπεδο πεδίο βράχων.
Status update: I've reached the rim of Jezero Crater!
The ascent took 3.5 months and included 1,640 feet (500 m) of vertical climb. It was steep and slippery — but I'm built to do hard things.
Next up? My 5th science campaign, the Northern Rim. https://t.co/zqKkxMpCDT pic.twitter.com/FpkEHmwpgc
— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) December 12, 2024
“Κάθε στρώμα είναι σαν μια σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας του Άρη”, δήλωσε η Candice Bedford, επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Purdue στην Ιντιάνα, σε μια δήλωση. «Καθώς κατεβαίνουμε τον λόφο, θα πάμε πίσω στο χρόνο, ερευνώντας τα αρχαία περιβάλλοντα του Άρη που καταγράφηκαν στο χείλος του κρατήρα».
Να πως το σύμπαν επεκτείνεται, αν και άπειρο!
Όμως η αποστολή έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, καθώς έχει ξεπεράσει το κόστος που είχαν υπολογίσει. Τώρα, η NASA προσπαθεί να βρει τόπο για να φέρει πίσω στη Γη τα δείγματα που έχουν συλλέξει τα rovers που περπάτησαν στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Οι νέες ανακαλύψεις βράχων και δεδομένων, έχουν ασκήσει μεγάλη πίεση στην NASA, ώστε να βρει λύσει στην επιστροφή των δειγμάτων.
Η αποστολή επιστροφής των δειγμάτων βρίσκεται σε αδιέξοδο, από τότε που διαπιστώθηκε πως θα κοστίσει πάνω από 11 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν στον προϋπολογισμό του έργου. Τώρα η NASA έχει εκδώσει ανοιχτή πρόσκληση για ιδέες, που θα φέρουν τα δείγματα πίσω με χαμηλότερο κόστος. Η NASA δεν έχει ανακοινώσει ποια ιδέα θα ακολουθήσει ακόμα, όμως η Κίνα έχει ήδη πλάνα να συλλέξει δείγματα και να τα φέρει πίσω με την ίδια αποστολή, όπως έκανε και με τα δείγματα από την Σελήνη.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.