Μετά από 8 χρόνια πειραματισμών με την φωτιά στο διάστημα, η NASA έβαλε φωτιά σε ένα διαστημόπλοιο φορτίων για τελευταία φορά και έστειλε το πείραμα Saffire για μια φλεγόμενη επανείσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης.
Το πειράματα πυρασφάλειας του διαστημικού σκάφους της NASA, γνωστά και ως Saffire, ολοκληρώθηκαν στις 9 Ιανουαρίου, εν ώρα πτήσης του Northrop Grumman Cygnus διαστημόπλοιου. Εκείνη τη στιγμή το σκάφος μπήκε στην ατμόσφαιρά και διαλύθηκε φλεγόμενο.
Η σειρά πειραμάτων είχε ξεκινήσει από το 2016, ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε την συμπεριφορά της φωτιάς σε μικροβαρύτητα. Στόχος ήταν να δούμε την συμπεριφορά της φωτιάς και το πως διαφορετικά υλικά μεταφέρουν τις φλόγες στο διάστημα. Με αυτά τα πειράματα, οι επιστήμονες μπορούν να έχουν καλύτερη εικόνα στον σχεδιασμό των σκαφών, αλλά και των διαστημικών στολών, πόσο μάλλον όταν τα πρωτόκολλα σε περίπτωση πυρκαγιάς, δεν περιλαμβάνουν την εκκένωση του διαστημόπλοιου, αφού κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό.
«Πόσο μεγάλη φωτιά χρειάζεται για να γίνουν τα πράγματα άσχημα για ένα πλήρωμα;» Ο David Urban, κύριος ερευνητής του Saffire, είπε σε μια δήλωση . «Αυτό το είδος εργασίας γίνεται για κάθε άλλη κατοικημένη δομή εδώ στη Γη – κτίρια, αεροπλάνα, τρένα, αυτοκίνητα, ορυχεία, υποβρύχια, πλοία – αλλά δεν είχαμε κάνει αυτή την έρευνα για διαστημόπλοια μέχρι το Saffire».
Τα πειράματα Saffire πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ένα διαστημόπλοιο φορτίου Cygnus που αναχώρησε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και δεν αποτελούσαν απειλή για το πλήρωμα των αστροναυτών σε χαμηλή τροχιά. Οι φλόγες άναβαν σε ένα περίβλημα που είχε πλάτος περίπου μισό, μήκος 1.3 μέτρα και βάθος 1 μέτρο. Διέθετε έναν αγωγό ροής και αισθητήρες για τις μετρήσεις.
«Η μονάδα ροής Saffire είναι μια αεροδυναμική σήραγγα. Περνάμε αέρα μέσα από αυτό», είπε ο Gary Ruff, διευθυντής έργου στο Ερευνητικό Κέντρο Glenn της NASA στο Κλίβελαντ, σε μια δήλωση. «Μόλις ρυθμιστούν οι συνθήκες δοκιμής, περνάμε ηλεκτρικό ρεύμα μέσα από ένα λεπτό σύρμα και τα υλικά αναφλέγονται». Οι κάμερες μέσα στη μονάδα επέτρεψαν στην ομάδα να παρατηρήσει τη φλόγα και οι αισθητήρες έξω από τη μονάδα ροής σχεδιάστηκαν για να συλλέγουν δεδομένα για το τι συνέβαινε μέσα στο διαστημόπλοιο. Οι εικόνες και τα δεδομένα στάλθηκαν στη Γη για ανάλυση από τους επιστήμονες. Τώρα, το πείραμα έφτασε στο τέλος τους, μέσα σε μια τεράστια φωτιά, από την επανείσοδο του σκάφους στην ατμόσφαιρα.
Το τελευταίο πείραμα, το Saffire-VI, εκτοξεύτηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Αύγουστο του 2023 και σχεδιάστηκε με υψηλότερη συγκέντρωση οξυγόνου και χαμηλότερη πίεση στη μονάδα δοκιμής, για την προσομοίωση των συνθηκών μέσα σε ένα διαστημόπλοιο με πλήρωμα. Η ομάδα έβαλε φωτιά σε διάφορα υλικά όπως το plexiglass, το βαμβάκι, το Nomex, τις ανθεκτικές στη φλόγα ίνες και το Solid Inflammability Boundary σε υφάσματα χαμηλής ταχύτητας (το οποίο είναι ένα μείγμα από fiberglass και βαμβάκι).
NASA: James Webb είχε μια τεράστια έκπληση από την νεκρή ζώνη του ηλιακού μας συστήματος!
Η NASA θέλει να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Το 1997, Ρώσοι κοσμοναύτες είχαν μια πολύ δύσκολη κατάσταση, όταν ξέσπασε φωτιά στον διαστημικό σταθμό Mir. Ο χώρος γέμισε καπνό και έκοψε την πρόσβαση του πληρώματος στα σκάφη διαφυγής. Ευτυχώς το πλήρωμα κατάφερε να σβήσει την φωτιά πριν συμβούν τα χειρότερα.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.