Του Joy Hindi, androidauthority.com

Οι απόψεις που εκφράζονται στο συγκεκριμένο άρθρο, είναι του αρθρογράφου του αρχικού άρθρου και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συμφωνούν με αυτές του μέσου που τις φιλοξενεί.

Είναι η αλήθεια πως όταν παρουσιάζεται κάποια νέα συσκευή, ο χρόνος των δημοσιογράφων τεχνολογίας περιορίζεται σημαντικά. Και αυτό γιατί πρέπει να γράφουν παρουσιάσεις σύγκρισης για τη νέα συσκευή που παρουσιάστηκε. Ωστόσο, στο galaxy note 9 δεν είδαμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό με προηγούμενα flagship smartphones. Ήταν μία παράξενη αντίδραση των δημοσιογράφων για μία συσκευή που αποτελεί μία από τις δύο ή τρεις κορυφαίες του χρόνου. Από την άλλη πλευρά είχαμε την ευκαιρία να δούμε έναν μεγάλο αριθμό συγκριτικών μεταξύ του note 9 και του οικονομικού μοντέλου της oneplus, το oneplus 6. Είναι ιδιαίτερα περίεργο να επιλέγεται το oneplus 6 σε ένα τέτοιο συγκριτικό, ωστόσο είναι κάτι που συμβαίνει. Ας προβούμε λοιπόν σε μία πιο αναλυτική ματιά σε αυτές τις δύο συσκευές, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ τους.

Η σύγκριση δεν αφορά την τιμή

Κανένα στην πραγματικότητα δεν μπορεί να κερδίσει ή να χάσει σε μία διαμάχη μεταξύ του κόστους και της αξίας γιατί αυτό που έχει σημασία για κάποιον αλλάζει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το oneplus 6 αποτελεί μία συσκευή value for money, ενώ πολλοί πιστεύουν κάτι αντίστοιχο για το note 9. Κανένας από τους δύο δεν είναι λάθος, επειδή η αξία είναι κάτι το υποκειμενικό. Είναι σαν να παρακολουθείτε ένα βίντεο όπου κάποιος λέει ότι το αγαπημένο του χρώμα είναι το πράσινο και εξαιτίας αυτού είναι καλύτερο από όλα τα άλλα χρώματα. Ωστόσο μία σύγκριση δεν λειτουργεί έτσι. Το αν αξίζει κάποιος smartphone προκύπτει από το μέγεθος του πορτοφολιού σας σε σχέση με τις προτιμήσεις σας και τις ανάγκες σας. Προφανώς όμως οι ανάγκες διαφέρουν από άτομο σε άτομοo. Έτσι σε μία πραγματικά αντικειμενική σύγκριση μεταξύ των δύο συσκευών η συζήτηση για την τιμή είναι αντιπαραγωγική. Αν ψάχνεις να βρεις ποιο τηλέφωνο είναι καλύτερο μεταξύ δύο συσκευών η συζήτηση για την τιμή, κάνει μόνο τα πράγματα πιο δύσκολα από ότι πιο ξεκάθαρα.

Μερικές φορές τα καλύτερα πράγματα είναι απλά πιο ακριβά και απλά έτσι λειτουργεί το σύστημα. Αν αξίζει ή όχι για σένα να το αγοράσεις, είναι προσωπική σου άποψη και γνώμη. Τι μπορείς να αγοράσεις από οικονομική άποψη δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο τη αγοράζω, και τι μπορώ να αγοράσω δεν επηρεάζει τι αγοράζεις εσύ. Με λίγα λόγια η αξία είναι μία μάταιη συζήτηση, όταν μιλάμε και συγκρίνουμε δύο πράγματα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους. Από εδώ και στο εξής, η σύγκριση αυτή δεν θα έχει να κάνει με το κόστος, ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Ας αναφερθούμε αρχικά τις ομοιότητες

Βασικά οι μόνες ομοιότητες μεταξύ αυτών των συσκευών είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία θα έχετε ήδη διαβάσει αναλυτικά σε προηγούμενα άρθρα. Δεν θα τα επαναλάβουμε ξανά για να σας κουράσουμε, μόνο θα πούμε πολύ σύντομα τις ομοιότητες.

Και οι δύο συσκευές διαθέτουν snapdragon 845, 6 έως 8 gigabyte ram και 128gb αποθηκευτικό χώρο σαν διαθέσιμη επιλογή. Υπάρχει μία μικρή διαφορά στο μέγεθος της οθόνης. Και τα δύο τηλέφωνα χρησιμοποιούν οθόνες amoled. Η κατανάλωση της μπαταρίας στις δοκιμές άγγιζε σχεδόν τα ίδια επίπεδα και στις δύο συσκευές. Οι επιδόσεις όπως έχουν δείξει πολλές αναλύσεις είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Και οι δύο συσκευές διαθέτουν usb type-c και θύρα ακουστικών. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι και οι δύο συσκευές ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς. Και με τα δύο τηλέφωνα μπορείς να τραβήξεις ικανοποιητικές φωτογραφίες. Και τα δύο τηλέφωνα υποστηρίζουν το project treble.

Και τα δύο τηλέφωνα λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας με συνέπεια. Για παράδειγμα τα s9 s9 plus και Note 9 έχουν το security patch του Αυγούστου 2018, ενώ το OnePlus 6 του Ιουλίου του 2018. Και τα δύο τηλέφωνα σου προσφέρουν αυτονομία μπαταρίας σχεδόν μιας ολόκληρης ημέρας εκτός αν το χρησιμοποιείς τόσο πολύ είτε το ένα είτε το άλλο επομένως θα χρειαστείς να το συνδέσεις για λίγο στο φορτιστή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και οι δύο συσκευές υποστηρίζουν το bluetooth 5.

Τι κάνει το oneplus 6 καλύτερα

Υπάρχουν μερικά πράγματα που το oneplus 6 κάνει καλύτερα σε σχέση με το note 9 η λίστα δεν είναι πολύ μεγάλη. Για παράδειγμα το oneplus 6 φορτίζει γρηγορότερα από το Note 9 νέα εξαιτίας της τεχνολογίας γρήγορης φόρτισης και της μικρότερης μπαταρίας. Από την άλλη πλευρά το Note 9 χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Qualcomm, που δεν είναι τόσο γρήγορη. Το λογισμικό του OnePlus είναι πιο ελαφρύ από εκείνο του note 9. Το αν αυτό είναι καλό ή κακό αποτελεί θέμα προσωπικής επιλογής. Άλλοι προτιμούν ένα μινιμαλιστικό λογισμικό, ακόμη και αν αυτό σημαίνει λιγότερα χαρακτηριστικά. Οι λιγότερες προσαρμογές του κατασκευαστή στο λογισμικό της συσκευής συνήθως σημαίνει ότι θα λαμβάνει γρηγορότερα ενημερώσεις και νέες εκδόσεις του android. Στοιχηματίζουμε ότι το oneplus 6 θα λάβει το android 9 πριν από το galaxy note 9. Πρόκειται για μία αρκετά μεγάλη λίστα.

Μία σημαντική διευκρίνηση θα πρέπει να γίνει σε αυτό το σημείο όμως. Δεν προσπαθούμε να μαζέψουμε περισσότερα θετικά χαρακτηριστικά στη λίστα που αφορά μία συσκευή εναντίον της άλλης ή και το αντίθετο. Το Oneplus 6 είναι μία πολύ καλή συσκευή κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό.

Τι κάνει το note 9 καλύτερα

Αρχικά διαθέτει μεγαλύτερη μπαταρία. Μπορεί η αυτονομία και στις δύο συσκευές να φθάνει τη μία μέρα, ωστόσο με κατάλληλη χρήση και σε κάποιες περιπτώσεις η μπαταρία του note 9 μπορεί να βγάλει και περισσότερο από μία μέρα. Επιπλέον διαθέτει 2 ηχεία σε στερεοφωνική διάταξη, που είναι πολύ καλύτερη επιλογή από το ένα ηχείο που συναντάμε στο oneplus 6, ενώ τέλος υποστηρίζεται και το dolby atmos. Η ασύρματη φόρτιση και η γρήγορη ασύρματη φόρτιση είναι διαθέσιμα στο Note 9 όχι όμως και στο oneplus 6. Το note 9 διαθέτει πιστοποίηση IP68, το OnePlus 6 παρουσιάζει κάποια αντοχή στο νερό, χωρίς να φέρει πιστοποίηση. Υπάρχει ενσωματωμένος equalizer στις ρυθμίσεις για ενσύρματα ακουστικά. Λειτουργεί ακόμα και με κάποια bluetooth ακουστικά, βέβαια θα χρειαστείτε να έχετε δικαιώματα υπέρ χρήστη. Στον Note 9 μπορείτε να επεκτείνετε τον διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο με 512GB φθάνοντας το 1TB, ενώ στο OnePlus 6 η μέγιστη δυνατή χωρητικότητα είναι 256GB.

Το oneplus 6 έχει λίγο καλύτερο screen to body ratio, αλλά η samsung πετυχαίνει να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με ένα μπροστινό ηχείο και χωρίς τη χρήση εγκοπής. Το note 9 παρουσιάζει μεγαλύτερη ακρίβεια στην αναπαραγωγή των χρωμάτων, ενώ και η οθόνη του παρουσιάζει υψηλότερη ανάλυση. Μπορείτε βέβαια πάντοτε να την μειώσετε, στα 1080p η στα 720p για να εξοικονομήσετε μπαταρία. Γενικώς έχει πολύ περισσότερες επιλογές από το oneplus 6.

Η γραφίδα του note 9 είναι γεγονός ότι δεν λαμβάνει την προσοχή που θα έπρεπε. Εξοπλίζεται με supercapacitor που υπόσχεται να παρέχει 30 λεπτά λειτουργίας με μόλις 10 δευτερόλεπτα φόρτισης, ενώ εξοπλίζεται και με πολλά άλλα μικρά χαρακτηριστικά που της δίνουν ένα μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε σχέση με προηγούμενες γενιές. Αν και είναι άδικο να περιμένεις από έναν κατασκευαστή οποίος δεν έχει τόσους πολλούς πόρους για να φτάσει το επίπεδο του note 9, σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα κατόρθωμα μηχανικής για το οποίο η samsung θα πρέπει να πάρει τα εύσημα.

Η λίστα είναι πολύ μεγαλύτερη και αυτό γιατί δεν συμπεριλάβαμε άλλα μικρότερα χαρακτηριστικά όπως ο Secure folder, η η δυνατότητα κλωνοποίησης εφαρμογών για πολλαπλούς λογαριασμούς, το Knox και πολλά άλλα.

Όχι, αυτή η σύγκρουση δεν είναι δίκαιη

Συγκρίσεις σαν αυτές δεν είναι δίκαιες καθόλου. Οι συσκευές δεν έχουν δημιουργηθεί για τον ίδιο τύπο καταναλωτή. Το oneplus 6 είναι μία πολύ βασική συσκευή με κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά. Είναι καλό για να μπαίνεις στο facebook, να λαμβάνεις φωτογραφίες να παίζεις παιχνίδια και να κάνεις κλήσεις. Δεν είναι όμως για τον power user και δεν υποτίθεται ότι είναι για αυτόν. Ανεξάρτητα με το τι σας έχουν πει, οι συσκευές δεν είναι τόσο γενικές όσο φαίνονται. Έχουν δημιουργηθεί για διαφορετικούς τύπους ανθρώπων. Και έτσι το note 9 δεν έχει καμία σχέση με το oneplus 6, πέρα από κάποια χαρακτηριστικά που είναι κοινά. Το oneplus 6 ανταγωνίζεται πολύ καλά με συσκευές όπως LG G7, Galaxy S9, Google Pixel 2. Και αυτό γιατί αυτές οι συσκευές έχουν δημιουργηθεί τιμολογηθεί και προωθηθεί εμπορικά για τον μέσο χρήστη. Δεν θα δεις γραφίδα στο σώμα αυτών των συσκευών επειδή ο μέσος χρήστης δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο. Υπάρχει ένας λόγος που το oneplus 6 πούλησε ένα εκατομμύριο μονάδες φέτος μέχρι στιγμής. Δεν είναι επειδή κλέβει μέρος της πίτας από το note 9, είναι επειδή κλέβει μέρος της πίτας από το galaxy s9.

Αλλά ας επανέλθουμε στο θέμα της τιμής για λίγο. Το oneplus 6 κοστίζει περίπου 500 ευρώ ενώ το note 9 ξεπερνά το χιλιάρικο. Θα αναρωτηθείτε αν αυτά τα πρόσθετα χαρακτηριστικά αξίζουν τα 500 επιπλέον ευρώ. Και πάλι όμως η αξία και η τιμή είναι καθαρά προσωπικές απόψεις,  δεν μπορείς να την χρησιμοποιήσεις σαν μία αντικειμενική πηγή πληροφοριών όταν θέτεις ένα ερώτημα όπως ποιο τηλέφωνο είναι το καλύτερο. Υπάρχουν δύο απαντήσεις σε ένα τέτοιο ερώτημα.

Μπορείς να αγοράσεις το καλύτερο τηλέφωνο για σένα, αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί να ζυγίσεις τις επιλογές σου με σημείο αναφοράς τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σου. Στους ανθρώπους αρέσουν οι συγκρίσεις των αυτοκινήτων επομένως ας κάνουμε και εμείς μία. Το oneplus 6 είναι σαν ένα honda civic με το βασικό μοντέλο να ξεκινά από τα 19.000 δολάρια και να αποτελεί την ιδανική επιλογή για να σε πάει και να σε φέρει από το γραφείο, έχει αρκετή θέση για το χαρτοφύλακα σου και για μερικές αποσκευές. Το note 9 είναι περισσότερο σαν ένα dodge ram.

Η τιμή του ξεκινά από τα 27.000 δολάρια και θα μεταφέρει τη βάρκα σου θα σε βοηθήσει στη μετακίνηση ενός καναπέ, ενώ θα παρέχει και τον απαραίτητο χώρο και τα εργαλεία σου. Δεν βάζεις το ένα όχημα ενάντια στο άλλο και λες ότι το civic είναι καλύτερο επειδή παίρνει καλύτερα τις στροφές και είναι φθηνότερο. Τα δύο αυτά οχήματα έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν εντελώς διαφορετικά πράγματα. Το note 9 και το oneplus 6 συμβαίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Το πρώτο έχει δημιουργηθεί για εκείνους τους χρήστες που θέλουν περισσότερα από τη συσκευή τους, ενώ το oneplus 6 έχει δημιουργηθεί για εκείνους τους χρήστες οι οποίοι θέλουν να κάνουν βασικά πράγματα αρκετά καλά. Το να εισάγεις την έννοια της αξίας, απλά σπρώχνει την γραμμή προς την κατεύθυνση της προσωπικής επιλογής κάποιου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.