Έχουν περάσει τέσσερις ολόκληρες ημέρες από την πρώτη προσσελήνωση ιδιωτικής εταιρείας στο φεγγάρι και φυσικά οι φωτογραφίες είναι το λιγότερο εντυπωσιακές. Στις 26 Φεβρουαρίου, η Intuitive Machines ανακοίνωσε στο X ότι ο Οδυσσέας εξακολουθεί να επικοινωνεί με τη Γη, παρά το γεγονός ότι έχει αναποδογυρίσει ελαφρά στο πλάι μετά από μια λίγο περίεργη προσγείωση στη Σελήνη. Ακόμη καλύτερα,  κατάφερε να στείλει πλήθος ανατριχιαστικών φωτογραφιών. Η μία τραβήχτηκε καθώς πλησίαζε το σημείο προσεδάφισης, που ονομάστηκε Malapert A, και η άλλη φαίνεται να είναι η πρώτη κοντινή γωνία που έχουμε δει από τη σεληνιακή επιφάνεια.

Αφού ταξίδεψε περισσότερα από 600.000 μίλια, το Odysseus προσγειώθηκε σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από την προβλεπόμενη τοποθεσία προσγείωσης. Όταν το διαστημόπλοιο έφτασε στη σεληνιακή επιφάνεια, το επίτευγμά του επισκιάστηκε από τεχνικά προβλήματα.

Ο λόγος ήταν χάθηκε για κάποια λεπτά η επικοινωνία με τη Γη. Ο εκτιμώμενος χρόνος προσγείωσης είχε περάσει και η ομάδα κοιτούσε την εξέλιξη των πραγμάτων με κομμένη την ανάσα. Επιπλέον, την κατάσταση δεν βοηθούσε και το γεγονός ότι δύο ώρες νωρίτερα τα ειδικά laser που χρησιμοποιούσε ο Οδυσσέας και προορίζονταν να λένε στο διαστημόπλοιο πού βρίσκεται και πόσο γρήγορα πηγαίνει, σταμάτησαν να λειτουργούν. Οι μηχανικοί έπρεπε να σπεύσουν να λύσουν το πρόβλημα, καθώς το ζήτημα προέκυψε λίγες ώρες πριν ανοίξει το παράθυρο προσγείωσης, ένα παράθυρο που τελικά καθυστέρησε.

Ευτυχώς, η ομάδα βρήκε έναν τρόπο να επαναχρησιμοποιήσει ένα από τα 12 ωφέλιμα φορτία του Οδυσσέα, γνωστό ως Navigation Doppler Lidar for Precise Velocity and Range Sensing, για να λειτουργήσει ως η νέα πυξίδα της αποστολής.

Το σημείο προσγείωσης του σκάφους

Ωστόσο, ακόμη και όταν ο Οδυσσέας έστειλε τελικά ένα σήμα επικοινωνίας, το σήμα ήταν εξαιρετικά ασθενές αν και η κατάσταση βελτιωνόταν συνεχώς. Επιπλέον, μια κάμερα γνωστή ως Eagle Cam που η ομάδα είχε σκοπό να ενεργοποιήθεί πριν την προσγείωση, και η οποία θα τραβούσε ορισμένα από τα πιο εξαιρετικά πλάνα, δεν το έκανε τελικά για να διασφαλίσει τη σωστή άφιξη του.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και με τις δυσκολίες του, ο Οδυσσέας είναι ένα σκάφος που σίγουρα θα μείνει στην ιστορία. Είναι το πρώτο ιδιωτικό διαστημόπλοιο που φτάνει στη σεληνιακή επιφάνεια και η πρώτη επιτυχημένη απόδειξη της αρχής για το πρόγραμμα Commercial Lunar Payload Services της NASA, που προορίζεται να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε να εξελίσσεται στο μέλλον η προσβασιμότητα της σεληνιακής εξερεύνησης.

Οι ελεγκτές πτήσης σκοπεύουν να συλλέγουν δεδομένα μέχρι τα ηλιακά πάνελ της προσεδάφισης να μην εκτίθενται πλέον στο φως, αναφέρει η Intuitive Machines στην ανάρτησή της στο X.

35 δευτερόλεπτα πριν την προσγείωσή του στη Σελήνη τράβηξε την εν λόγω φωτογραφία.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.