Το πρόσφατο σκάνδαλο με την Cambridge Analytica και την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, περισσότερων από 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, έκανε την Mozilla να αντιδράσει. Και μάλιστα, δραστικά. Ένα νέο browser extension για τον Firefox, το οποίο αποκαλείται Facebook Container, επιτρέπει στους χρήστες του Facebook να απομονώσουν την δραστηριότητά τους στην υπηρεσία στο Facebook.com, καθιστώντας πιο δύσκολη την παρακολούθηση των χρηστών σε άλλα μέρη στο web. Το σκεπτικό είναι απλό. Όταν κάποιος αναζητά και κάνει κάποια κράτηση για ένα ταξίδι, κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να κάνει να εμφανίζονται σχετικές διαφημίσεις στο Facebook feed σας.

Ας παρακολουθήσουμε τι αναφέρει η Mozilla στο επίσημο blog της: Οι ιστοσελίδες που επισκέπτεστε στο web, λένε πολλά σχετικά με εσάς. Μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για το που ζείτε, τι κάνετε ως χόμπυ αλλά και ποιες είναι οι πολιτικές πεποιθήσεις σας. Υπάρχει μεγάλη αξία σύνδεσης των δεδομένων αυτών με το κοινωνικό σας προφίλ και το Facebook έχει ένα δίκτυο  trackers σε διάφορες ιστοσελίδες. Στην ουσία παρακολουθεί κάθε σας κίνηση στο διαδίκτυο και είναι αδύνατο να πει κανείς πότε αυτά τα δεδομένα διαμοιράζονται. 

Φυσικά, η λύση της Mozilla δεν είναι τέλεια. Η ίδια, σημειώνει ότι ιστοσελίδες που σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό και να κάνετε log-in μέσω του Facebook δεν θα λειτουργούν σωστά μέσω του Facebook Container. Επιπλέον, το extension αυτό σε καμιά περίπτωση δεν θα απέτρεπε την παραβίαση της Cambridge Analytica, ωστόσο όμως θα σας έδινε περισσότερο έλεγχο, ως προς το σε τι δεδομένα έχει πρόσβαση το Facebook.

  1. Κατέβασε τον Firefox αν δεν το έχετε κάνει ήδη.
  2. Προσθέστε το extrension

Το Facebook δεν είναι η μόνη υπηρεσία που παρακολουθεί τη δραστηριότητά σας online.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.