Μια νέα διαδικασία διεπαφής μεταξύ εγκεφάλου και υπολογιστή επέτρεψε σε μια γυναίκα στις ΗΠΑ, είκοσι χρόνια μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, να μετατρέπει τις σκέψεις της σε λέξεις σε πραγματικό χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα η νέα αυτή μέθοδος αναλύει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου της σε βήματα των 80 χιλιοστών του δευτερολέπτου και την μεταφράζει σε μια συνθετική εκδοχή της φωνής της. Για άτομα των οποίων η ικανότητα να διαμορφώνουν τον ήχο έχει αποκοπεί από τα κέντρα ομιλίας του εγκεφάλου τους, τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα σε συνδυασμό με εξειδικευμένο λογισμικό έχουν βοηθήσει πολύ σε τέτοιου είδους προβλήματα. Οι περισσότερες υπάρχουσες μέθοδοι απαιτούν να ληφθεί υπόψη ένα πλήρες κομμάτι κειμένου πριν το λογισμικό μπορέσει να αποκρυπτογραφήσει το νόημά του. Αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό και άβολο για όσους χρησιμοποιούν το σύστημα.

εμφύτευμα εγκέφαλος σκέψεις
Λειτουργώντας σε βήματα των 80 χιλιοστών του δευτερολέπτου, αυτή η τελευταία μέθοδος μετάφρασης νευρικών εντολών σε ομιλία μπορεί να επικοινωνήσει με σχεδόν φυσικό τρόπο. (Littlejohn et al., Nature Neuroscience , 2025)

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ και το Σαν Φρανσίσκο, υποστηρίζουν στη δημοσιευμένη έκθεσή τους ότι “Η βελτίωση του λανθάνοντος χρόνου σύνθεσης ομιλίας και η ταχύτητα αποκωδικοποίησης είναι απαραίτητη για τη δυναμική συνομιλία και την ομαλή επικοινωνία”. Οι περισσότερες υπάρχουσες μέθοδοι βασίζονται στην εκπαίδευση του “ηχείου” της διεπαφής περνώντας απροκάλυπτα τις κινήσεις της φωνής. Οι ερευνητές εκπαίδευσαν ένα ευέλικτο νευρωνικό δίκτυο μάθησης στη δραστηριότητα του αισθητηριοκινητικού φλοιού της 47χρονης συμμετέχουσας, ενώ εκείνη «εκφώνησε» σιωπηλά 100 μοναδικές προτάσεις από ένα λεξιλόγιο λίγο πάνω από 1.000 λέξεις. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες μεθόδους, αυτή η διαδικασία δεν περιελάμβανε την προσπάθεια της συμμετέχουσας να εκφωνήσει αλλά απλώς για να σκεφτεί τις προτάσεις στο μυαλό της.

Οι εισπρακτικές αναλαμβάνουν την διαχείριση των οφειλών προς ΕΦΚΑ

Η αποκωδικοποίηση του συστήματος και των δύο μεθόδων επικοινωνίας ήταν σημαντική, με τον μέσο αριθμό λέξεων ανά λεπτό να μεταφράζονται σχεδόν διπλάσιο από αυτόν των προηγούμενων μεθόδων. Ακόμη ακουγόταν και σαν τη δική της φωνή, χάρη σε ένα πρόγραμμα σύνθεσης φωνής βασισμένο σε προηγούμενες ηχογραφήσεις της ομιλίας της. Παρ όλα αυτά οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο βελτίωσης προτού η μέθοδος θεωρηθεί κλινικά βιώσιμη καθώς υστερούσε πολύ σε μεθόδους αποκωδικοποίησης κειμένου.

Αυτή η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.