Το NameDrop είναι μια λειτουργία που παρουσιάστηκε με το iOS 17.1 στις 25 Οκτωβρίου και επιτρέπει την απρόσκοπτη ανταλλαγή πληροφοριών επαφής μεταξύ iPhone και Apple Watches. Πρόσφατα, συγκέντρωσε την προσοχή λόγω των ανησυχιών που εκφράστηκαν από αστυνομικά τμήματα και ορισμένους ιστότοπους σχετικά με την ασφάλειά του ως χαρακτηριστικό. Λοιπόν, το NameDrop είναι ή όχι επικίνδυνο;

Κατ’ αρχάς, δεν είναι όλα τα iPhone και τα ρολόγια κατάλληλα για το AirDrop. Η δυνατότητα απαιτεί ένα iPhone που τρέχει iOS 17.1 ή νεότερη έκδοση, ξεκινώντας από το iPhone Xr και μετά, συμπεριλαμβανομένου του iPhone SE δεύτερης και τρίτης γενιάς, μέχρι την τελευταία σειρά iPhone 15. Ομοίως, οι χρήστες του Apple Watch πρέπει να έχουν watchOS 10.1 ή νεότερη έκδοση, δηλαδή μοντέλα Series 4 ή νεότερα.

Τώρα, ας δούμε πώς λειτουργεί το NameDrop. Η κοινή χρήση των στοιχείων επικοινωνίας μεταξύ iPhone ή ενός iPhone και ενός Apple Watch γίνεται πιο εύκολα από ποτέ. Απλά φέρνεις τις συσκευές κοντά τη μία στην άλλη και αυτές θα αναγνωρίσουν την εγγύτητά τους, ενώ θα κάνουν δόνηση για να επιβεβαίωσει την ενέργεια και ένα animation θα οδηγήσει σε ένα μήνυμα που προσδιορίζει το συνδεδεμένο iPhone.

Στη συνέχεια, εμφανίζονται στην οθόνη τα στοιχεία επικοινωνίας και μπορείς να επιλέξεις αν θα μοιραστείς τον αριθμό τηλεφώνου ή το email με το άλλο άτομο. Τόσο απλά ανταλλάσεις στοιχεία με κάποιον άλλο, χωρίς τις αμήχανες συζητήσεις του τύπου: “Ποιος είναι ο αριθμός σου; Βασικά, μπορείς να με καλέσεις;”

Ωστόσο, παρά την ευκολία χρήσης του NameDrop και το πόσο ξεκάθαρα λειτουργεί, ορισμένα αστυνομικά τμήματα έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με αυτό το χαρακτηριστικό. Το αστυνομικό τμήμα της πόλης Τσέστερ στην Πενσυλβάνια, για παράδειγμα, πρότεινε την απενεργοποίηση της λειτουργίας λόγω ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Αυτά είναι όλα τα νέα χαρακτηριστικά που φέρνει το iOS 17.2

Ας διευκρινίσουμε κάτι, η προεπιλεγμένη ενεργοποίηση του NameDrop μπορεί να ακούγεται ανησυχητική, αλλά ο τρόπος λειτουργίας του είναι έξυπνος, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ακούσιας ανταλλαγής πληροφοριών επαφής. Τα στοιχεία σας δεν μπορούν να ληφθούν χωρίς τη συγκατάθεσή σας. Η Apple, μια εταιρεία που εκτιμά την ιδιωτική ζωή ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, διασφαλίζει ότι οι πληροφορίες επαφής δεν μοιράζονται απλά και μόνο φέρνοντας τα τηλέφωνά κοντά το ένα στο άλλο.

Ναι, το NameDrop είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή, αλλά η διαδικασία είναι ασφαλής. Όταν φέρνετε το iPhone κοντά σε μια άλλη συσκευή που τρέχει iOS 17.1 ή νεότερη έκδοση, και τα δύο τηλέφωνα πρέπει να είναι ξεκλειδωμένα για να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε σύνδεση. Έπειτα, για να μεταδώσετε τα στοιχεία, πρέπει να επιλέξετε μεταξύ της κοινής χρήσης του αριθμού τηλεφώνου ή του email και τίποτα δεν κοινοποιείται μέχρι να πατήσετε το κουμπί της κοινής χρήσης.

Στην ουσία, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Ωστόσο, αν εξακολουθείτε να ανησυχείτε, μπορείτε να απενεργοποιήσετε το NameDrop, όπως προτείνει η αστυνομία, αλλά να έχετε υπόψη σας ότι θα χάσετε μία από τις πιο βολικές λειτουργίες του iPhone για γρήγορη και ασφαλή ανταλλαγή στοιχείων επικοινωνίας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.