Από ότι φαίνεται η μαγιονέζα Hellmann’s, εκτός από μια πολύ νόστιμη προσθήκη στα burgers μας, μπορεί να μας βοηθήσει να μας βοηθήσει να αξιοποιήσουμε τη δύναμη της πυρηνικής σύντηξης.

Και θα μου πείτε, αφού μιλάμε για μαγιονέζα, γιατί λέμε Hellman’s συγκεκριμένα; Τα παίρνουμε από την Hellmann’s; Προφανώς και όχι. Η μάρκα αναφέρεται ξεκάθαρα στο δελτίο Τύπου που έβγαλαν οι μηχανολόγοι μηχανικοί στο Πανεπιστήμιο Lehigh της Πενσυλβάνια. Οι μηχανικοί χρησιμοποίησαν τη συγκεκριμένη μαγιονέζα, ως βάση για το πλάσμα, την κατάσταση υψηλής φόρτισης της ύλης, που συμβαίνει όταν απορρίπτονται ηλεκτρόνια κατά τη σύγκρουση ατόμων.

Ούτε στερεό, υγρό ή αέριο, το πλάσμα πιστεύεται πως είναι το κλειδί για παραγωγή ενέργειας από σύντηξη. Όμως, παρά τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει, ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο, να είναι πρακτική η πυρηνική σύντηξη για παραγωγή ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα.

Ο Arindam Banerjee, ο μηχανολόγος μηχανικός που ηγείται σε αυτό το πείραμα στο Lehigh, και η ομάδα του είναι ειδικοί σε αυτό που είναι γνωστό ως αδρανειακή σύντηξη περιορισμού. Αυτή η αρχή στοχεύει να θερμάνει μικρές κάψουλες γεμάτες με καύσιμο (στην περίπτωση αυτή, ισότοπα υδρογόνου) σε ακραίες θερμοκρασίες που μοιάζουν με τον Ήλιο, οι οποίες στη συνέχεια λιώνουν και γίνονται πλάσμα.

Hellmann's πυρηνική σύντηξη

Όπως θα περίμενε κανείς, η τήξη του υδρογόνου μπορεί να δημιουργήσει κάποιες τρομερά ​​ασταθείς συνθήκες. Για να προσομοιώσουν τη διαδικασία, ο Banerjee και η ομάδα του αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν μαγιονέζα, η οποία όπως σημείωσε ο επιστήμονας «συμπεριφέρεται σαν στερεό, αλλά όταν υποβάλλεται σε μια κλίση πίεσης, αρχίζει να ρέει».

Δεν χρειάζεται να υποβάλλουμε την Hellmann’s σε θερμοκρασίες ή πιέσεις που μοιάζουν με τον Ήλιο για να λιώσει. Αντίθετα, ο μηχανολόγος μηχανικός και οι συνάδελφοί του κατασκεύασαν αυτό που αποκαλούσαν Εργαστήριο Τυρβώδης Ανάμειξης, ένα τεράστιο εργαλείο που χτυπούσε τη δημοφιλή σάλτσα γρήγορα μέχρι να εισέλθει σε κατάσταση που μοιάζει με πλάσμα.

«Όπως συμβαίνει με ένα παραδοσιακό λιωμένο μέταλλο, αν ασκήσετε πίεση στη μαγιονέζα, θα αρχίσει να παραμορφώνεται, αλλά αν αφαιρέσετε το στρες, επιστρέφει στο αρχικό του σχήμα», εξήγησε ο Banerjee στο δελτίο τύπου. «Έτσι υπάρχει μια ελαστική φάση που ακολουθείται από μια σταθερή πλαστική φάση. Η επόμενη φάση είναι όταν αρχίζει να ρέει, και εκεί αρχίζει η αστάθεια».

Αυτό είναι το «κλάμα» ενός άστρου που το καταβροχθίζει μια τεράστια μαύρη τρύπα

Φυσικά, η μαγιονέζα που στροβιλίζεται γρήγορα δεν είναι το ίδιο πράγμα με το πλάσμα, όμως οι επιστήμονες πίσω από τη μελέτη, ελπίζουν πως μπορούν να κλιμακώσουν τα ευρήματα κατά τάξεις μεγέθους και να τα μεταφράσουν όταν προσπαθούν να επιτύχουν σύντηξη.

«Είμαστε ένα άλλο γρανάζι σε αυτόν τον τεράστιο τροχό των ερευνητών», είπε ο Banerjee. «Και όλοι εργαζόμαστε για να κάνουμε την αδρανειακή σύντηξη φθηνότερη και επομένως εφικτή».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Physical Review E.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.