Ο δρόμος για την αναζήτηση σχεδόν άπειρης ενέργειας είναι μακρύς και γεμάτος προκλήσεις, αλλά οι επιστήμονες δεν σταματούν να ψάχνουν για νέες μεθόδους παραγωγής της ενέργειας που χρειαζόμαστε. Η απάντηση μπορεί να κρύβεται στον κβαντικό κόσμο, έναν κόσμο τόσο μικροσκοπικό που τα φαινόμενα που συμβαίνουν εκεί αψηφούν την κοινή λογική.
Η κατανόηση του κβαντικού κόσμου δεν είναι κάτι νέο. Το 1980, ο Γερμανός φυσικός Klaus von Klitzing ανακάλυψε το κβαντικό φαινόμενο Hall, το οποίο περιγράφει τη συμπεριφορά των ηλεκτρονίων όταν διέρχονται από δισδιάστατα υλικά. Σε κανονικές συνθήκες, τα ηλεκτρόνια συναντούν αντίσταση και διασκορπίζονται, αλλά σε κβαντικό επίπεδο, αυτό δεν συμβαίνει. Σε αυτή την περίπτωση, τα ηλεκτρόνια μπαίνουν σε μια νέα κατάσταση που ονομάζεται “edge state” και οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να κρύβει το κλειδί για τη λύση της σχεδόν άπειρης ενέργειας.
Μαύρη τρύπα σε τροχιά προσφέρει απεριόριστη ενέργεια “τρώγοντας” σκουπίδια
Η μελέτη αυτών των edge states δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Οι ερευνητές αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν έναν εντελώς νέο τρόπο για να παρατηρήσουν το φαινόμενο σε μεγαλύτερη κλίμακα, χρησιμοποιώντας υπερψυχθέντα άτομα νατρίου αντί για ηλεκτρόνια. Παρακολούθησαν την εξέλιξη των edge states μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου και μικρόμετρα, με τα ευρήματά τους να δημοσιεύονται στο Nature Physics.
Για το πείραμα, δημιούργησαν μια πολύπλοκη διάταξη με λέιζερ που περιστρεφόταν σαν λούνα παρκ, προσομοιώνοντας τη ζωή σε μια επίπεδη διάσταση. Αυτή η “παγίδα” σχεδιάστηκε ώστε να τραβά τα άτομα νατρίου προς τα μέσα ενώ μια φυγόκεντρη δύναμη τα ωθούσε προς τα έξω. Ένα δεύτερο λέιζερ χρησιμοποιήθηκε για να ορίσει το “άκρο” του αέριου υλικού, δημιουργώντας ένα τοίχωμα φωτός γύρω τους. Όταν τα άτομα αλληλεπιδρούσαν με το φως, κινούνταν προς μία κατεύθυνση, και παρ’ όλες τις δοκιμασίες αντίστασης, περνούσαν χωρίς μετρήσιμη αντίσταση.
Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους για τη δημιουργία γεννητριών άπειρης ενέργειας, ενώ άλλες προσπάθειες περιλαμβάνουν την έρευνα γύρω από αντιδραστήρες πυρηνικής σύντηξης που θα μπορούσαν στο μέλλον να τροφοδοτούν διαστημόπλοια για ταξίδια σε άλλους πλανήτες. Για την ώρα όμως, η ιδέα της άπειρης ενέργειας παραμένει ακόμα μακριά από την επίτευξή της.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.