Υποθέστε πως εσείς και το ανθρωποειδές ρομπότ σας βρίσκεστε ενώπιον ενός δικαστηρίου το οποίο θα αποφάσιζε την εκτέλεση του μη ανθρώπου. Ποιά άραγε να ήταν η λέξη η οποία θα σας γλίτωνε από την εκτέλεση; Ποια είναι η λέξη που δίνει θετικό το Turing τεστ;

Ερευνητές απήυθυναν τη προκειμένη ερώτηση σε 1000 διαγωνιζόμενους μέσω ενός διαδικτυακού τεστ. Οι εθελοντές σκέφτηκαν λέξεις όπως “έλεος“, “αγάπη” ή ακόμη και “μπανάνα“, πιστεύοντας πως το ρομπότ δεν θα είχε τέτοια λεξιλογική ποικιλία.

Αφότου ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία οι ερευνητές ταίριαξαν σε ζευγάρια τις λέξεις που συνέλεξαν από τους 1000 εθελοντές και ρώτησαν ένα άλλο σετ 2000 εθελοντών ποια από τις λέξεις των ζευγαριών δόθηκε από το ρομπότ και ποια από τον άνθρωπο.

Η λέξη η οποία κέρδισε στις προτιμήσεις του κοινού τελικά ήτανε μια που δεν είχε καμία σχέση με ανθρώπινα συναισθήματα αλλά συνδεόταν με μια εντελώς διαφορετική πλευρά του ανθρώπινου είδους. Συγκεκριμένα, επρόκειτο για την λέξη “κακάκια” (poop). Η ομάδα ερευνητών, που θα αναφέρει τα συμπεράσματά της τον επόμενο μήνα στην Εφημερίδα της Πειραματικής Κοινωνικής Ψυχολογίας, υποψιάζεται ότι οι προφανείς λέξεις και άλλες λέξεις που προκαλούν συναισθήματα αντί να τα περιγράψουν – όπως το “υγρό” – μπορούν επίσης να ανταπεξέλθουν στο τεστ.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.