Η Microsoft σκοπεύει να κάνει τα Windows 10 PCs να λειτουργούν χωρίς passwords. Αν και η εταιρεία όλο το προηγούμενο διάστημα εργαζόταν ενταντικά στην αφαίρεση των passwords από τα Windows 10 και τους λογαριασμούς Microsoft για αρκετούς μήνες τώρα, η επόμενη μεγάλη αναβάθμιση των Windows 10 θα κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός. Σύντομα, θα μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης στους Microsoft λογαριασμούς χωρίς password σε μια Windows 10 συσκευή. Αυτό σημαίνει, ότι τα PCs θα χρησιμοποιούν το Windows Hello face authentication σύστημα, τους σαρωτές ή ένα PIN Code. Η επιλογή του password απλά θα εξαφανιστεί από την login οθόνη, αν αποφασίσεις να επιλέξεις το συγκεκριμένο passwordless feature.

Επομένως, γιατί η Microsoft θέλει να σε κάνει να σταματήσεις να χρησιμοποιείς passwords για να εισέλθεις στο Windows 10 PC σου; Για τον απλό λόγο, ότι τα passwords δεν βολεύουν από καμιά άποψη. Ο κόσμος τείνει να χρησιμοποιεί σε πλήθος ιστοσελίδων τα ίδια passwords και σε πλήθος προσωπικών συσκευών, και αν και έχουμε ένα πλήθος two factor authentication μεθόδων, είναι και πάλι δύσκολο να πείσεις τον κόσμο να τις χρησιμοποιεί.

Η Microsoft υποστηρίζει ότι ένα PIN code είναι πολύ πιο ασφαλές σε σχέση με ένα password, ακόμη και αν φαίνεται ότι έχει πιο απλούς χαρακτήρες. Κάτι τέτοιο οφείλεται στο γεγονός ότι το PIN code αποθηκεύεται σε μια συσκευή και δεν διαμοιράζεται online. Τα Windows 10 αποθηκεύουν το private key σε μια συσκευή με ένα  Trusted Platform Module (TPM),  που στην ουσία πρόκειται για ένα secure chip που διατηρεί το PIN τοπικά στη συσκευή σου. Οι Servers μπορούν να παραβιαστούν και τα passwords να υποκλαπούν αλλά ένα Windows Hello PIN δεν θα επηρεαστεί.

Η Microsoft προσπαθεί εδώ και αρκετό καιρό να πείσει τους Windows 10 χρήστες να επιλέξουν το two-factor authentication, όπως το SMS ή το Microsoft Authenticator app, το Windows Hello ή ακόμη και φυσικά security keys με το FIDO2 standard. Η Microsoft σχεδιάζει να επιτρέψει σε όλο και περισσότερους ανθρώπους να αφαιρέσουν την password επιλογή εντελώς από την Windows 10 login screen. Και είναι ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση της συνολικής αφαίρεσης των passwords και της χρήσης password managers.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.