Οι φωτογράφοι διατείνονται ότι η καλύτερη κάμερα, είναι αυτήν την οποία μπορείς να έχεις μαζί σου και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό θα είναι το smartphone σου. Αν και τα smartphones πριν από μερικά χρόνια, δεν προσέφεραν την καλύτερη φωτογραφική εμπειρία, οι πρόοδοι στη τεχνολογία, έχουν ανεβάσει την ποιότητα των καμερών των συσκευών στα ίδια επίπεδα με πολλές dedicated κάμερες. Η ύπαρξη μιας ποιοτικής κάμερας, είναι το πρώτο βήμα στην καλή φωτογραφία.  

Χρησιμοποιώντας τα manual controls μπορείς να προσαρμόσεις τις ρυθμίσεις του smartphone σου για να πετύχεις το αποτέλεσμα που θέλεις και την φωτογραφία που αναζητάς ακριβώς.  Η χρήση του ωστόσο από όσους δεν γνωρίζουν κρίνεται κάπως δύσκολη. Αν και η αλήθεια είναι ότι η φωτογραφία αποτελεί μια μεγάλη συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί με ένα τέτοιο άρθρο, σκοπός του είναι να κάνει μια σύντομη αναφορά στα βασικά.

Τα περισσότερα σύγχρονα smartphones έρχονται με ένα τέτοιο manual mode μέσα στην εφαρμογή της κάμεράς τους. Μπορεί να αποκαλείται και pro mode ή κάπως έτσι. Απλά άνοιξε την κάμερα της συσκευής και ψάξε στα shooting modes για να βρεις αν η συσκευή σου έχει τέτοιες δυνατότητες. Μην φρικάρεις όμως αν δεν βρεις κάτι τέτοιο, καθώς πολλά είναι εκείνα τα τηλέφωνα τα οποία δεν έρχονται stock με ένα manual camera mode. Το Pixel 3 για παράδειγμα, που είναι γνωστό ότι έχει μια από τις καλύτερες κάμερες δεν διαθέτει ένα manual mode. Στο Android όλα είναι εφικτά. Απλά πήγαινε και κατέβασε ένα από το Google Play Store.

Να μερικές αξιόλογες προτάσεις

Το τρίγωνο της έκθεσης

 

Στη φωτογραφία το τρίγωνο της έκθεσης αποτελεί μια οπτικοποίηση του πως λειτουργεί το ISO, το aperture και η ταχύτητα κλείστρου σε συνεργασία. Θα πρέπει να βρεις μια ισορροπία μεταξύ των τριών αυτών στοιχείων για την σωστή έκθεση μιας εικόνας, ενώ παράλληλα θα πρέπει να κατανοήσεις πως η αλλαγή ενός στοιχείου, επηρεάζει την ποιότητα.

ISO

Τα αρχικά του ISO σημαίνουν  “International Organization of Standardization,” του οργανισμού δηλαδή που είναι υπεύθυνος για τα  sensitivity ratings των αισθητήρων των καμερών. Κατά τη λήψη μιας φωτογραφίας, η αλλαγή του ISO καθορίζει την ευαισθησία του αισθητήρα στο φως. Ένα πιο χαμηλό ISO θα κάνει τον αισθητήρα λιγότερο ευαίσθητο στο φως που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχεις πιο ευρύ aperture ή πιο αργή ταχύτητα κλείστρου. Η αύξηση του ISO θα σου επιτρέψει να λάβεις το φως πιο γρήγορα, επιτρέποντάς σου να αυξήσεις την ταχύτητα του κλείστρου, αλλά παράλληλα θα σου προσφέρει μια φωτογραφία η οποία έχει περισσότερο ψηφιακό θόρυβο.

Ταχύτητα κλείστρου

Η ταχύτητα του κλείστρου καθορίζει τον χρόνο που το κλείστρο θα παραμείνει ανοιχτό για να επιτρέψει το φως να φθάσει στον αισθητήρα.  Μια πιο γρήγορη ταχύτητα κλείστρου θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο exposure αλλά θα κάνει την εικόνα πιο ευκρινή.

Aperture

Ένα πιο ευρύ aperture αυξάνει το exposure. Επίσης μειώνει το πεδίο βάθους και κάνει το background/foreground πιο θολό. Αν θέλεις να διατηρήσεις περισσότερα πράγματα σε εστίαση ένα λιγότερο ευρύ aperture θα κάνει καλύτερη δουλειά, αλλά θα πρέπει να τροποποιήσεις το ISO ή την ταχύτητα κλείστρου για το χαμένο exposure. Και είναι κάτι που οι περισσότεροι δεν θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς το aperture σε γενικές γραμμές δεν μπορεί να ελεγχθεί στα smartphones, με εξαίρεση τη Samsung.

Ισορροπία Λευκού

Είναι μια από τις πιο συχνές ρυθμίσεις που θα διαπιστώσεις ότι περιλαμβάνεται ακόμη και στις πιο βασικές κάμερες. Στην πράξη προσαρμόζει το χρώμα που αναπαριστά το άσπρο φως, με αποτέλεσμα να αλλάζει και όλα τα άλλα χρώματα. Αν για παράδειγμα δεις μια εσωτερική φωτογραφία να είναι πορτοκαλί, αυτή είναι η ρύθμιση που θα πρέπει να προσαρμόσεις.

Exposure compensation

Αν έχεις δει ποτέ ένα camera button με τα + και -, τότε αυτά τα σύμβολα αναφέρονται στο exposure compensation control. Οι περισσότερες κάμερες των smartphones έχουν την εν λόγω ρύθμιση  και βοηθά, όταν οποιεσδήποτε ρυθμίσεις είναι στο auto. Με απλά λόγια, η κάμερα προσπαθεί να λάβει το σωστό exposure μετρώντας το φως, αλλά πολλές φορές δεν σου προσφέρει τη φωτογραφία που θέλεις. Με το Exposure Compensation μπορείς να πεις την κάμερα ότι λαμβάνει λάθος το exposure και θα κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις (συνήθως το ISO).

Λήψη RAW

Πολλά τηλέφωνα αυτές τις ημέρες έχουν υποστήριξη RAW. Μια φωτογραφία RAW είναι στην ουσία μια μη συμπιεσμένη, μη επεξεργασμένη φωτογραφία. Κρατά όλα τα δεδομένα που λαμβάνει από τον αισθητήρα, κάνοντας έτσι ένα πολύ μεγαλύτερο αρχείο, αλλά χωρίς οποιαδήποτε πτώση της ποιότητας. Οι RAW φωτογραφίες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν έχεις σαν σκοπό να επεξεργαστείς τις εικόνες σου.

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.