Το κόλπο με τα διπλά POS για πλαστές αποδείξεις!

Μια παρέα απολαμβάνει τη θάλασσα σε beach bar σε παραλία της Αττικής. Ζητούν λογαριασμό, πληρώνουν μέσω POS, ζητούν την απόδειξη αλλά έκπληκτοι ακούνε την υπάλληλο να απολογείται πως έχει «κλείσει» το τραπέζι και δεν μπορεί να εκδοθεί η απόδειξη.

Θεωρητικά, μετά τη διασύνδεση ταμειακών και POS η απόδειξη από την ταμειακή εκδίδεται αυτόματα. Μετά την ερώτηση «τι τη θέλετε την απόδειξη;» και την απάντηση του καταναλωτή «τη χρειάζομαι, θα ήθελα να μου τη φέρετε», το τραπέζι «ανοίγει» ξανά και η απόδειξη εκδίδεται. Μια αυτονόητη διαδικασία έχει γίνει αντικείμενο «διαπραγμάτευσης».

Μια άλλη παρέα, απολαμβάνει το βραδινό της φαγητό, σε εστιατόριο του κέντρου της Αθήνας. Ζητώντας τον λογαριασμό, ο σερβιτόρος ζητά από τον πελάτη αν γίνεται να γίνουν δύο διαφορετικές πληρωμές σε δύο διαφορετικά POS, κάθε μία για το ήμισυ του λογαριασμού, άγνωστο γιατί… Ο πελάτης πληρώνει πράγματι σε δύο διαφορετικά μηχανάκια, παίρνει την απόδειξη και φεύγει.

Το 5G επιστρέφει στην Ελλάδα

Κάπως έτσι ξεκινάει το άρθρο της Έλενας Λάσκαρη στην ιστοσελίδα euro2day.gr το οποίο αναφέρεται σε δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις – παραδείγματα έκδοσης πλαστών αποδείξεων. Μετά την υποχρέωση διασύνδεσης ταμειακών και POS, όλο και περισσότερα είναι τα περιστατικά που κάποιοι προσπαθούν να να βρουν τρόπους να παρακάμψουν το σύστημα το οποίο έχει ως στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν πρόστιμο 10.000 ευρώ για όσους δεν έχουν διασυνδέσει ταμειακές και POS, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και 20.000 ευρώ, εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.