Ύστερα από τα συνεχή δημοσιεύματα στα οποία προέβαιναν τόσο το techmaniacs.gr όσο και άλλες μεγάλες τεχνολογικές ιστοσελίδες του χώρου και ύστερα από την κατακραυγή του κόσμου, ακυρώνεται τελικά η επιβολή του 15ευρω από τα ΕΛΤΑ στις αγορές μας εκτός ΕΕ και γενικώς στα δέματα εκτός ΕΕ. Οι αντιδράσεις ήταν πολύ μεγάλες και πλέον η ΑΑΔΕ παίρνει και επισήμως θέση.

Μια αποσαφηνιστική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ δεσμεύει ΕΛΤΑ και τελωνεία να μην επιβάλλουν χαράτσι σε προϊόντα που έρχονται από Κίνα και χώρες εκτός Ε.Ε και τα οποία κοστίζουν κάτω από € 22. Αναπροσαρμόζουν ξανά την πολιτική τους τα ΕΛΤΑ.

Πριν από λίγες ημέρες μια σειρά από καταγγελίες καταναλωτών ξεκίνησαν να κατακλύζουν το διαδίκτυο. Οι καταγγελίες αφορούσαν στην επιβολή του τέλους εκτελωνισμού των €15 σε προϊόντα που έρχονταν από Κίνα και χώρες εκτός Ε.Ε τα οποία κόστιζαν κάτω από €22.

Σημειώνεται ότι με τέλη εκτελωνισμού χρεώνονταν δέματα από Κίνα και από χώρες εκτός ΕΕ τα οποία κόστιζαν πάνω από € 22. Για τις αγορές μικρότερου κόστους, τα πακέτα χαρακτηρίζονταν ως «τελωνειακώς ελεύθερα» και δεν επιβάλλονταν επιπλέον τέλη εκτελωνισμού. Στις 03 Φεβρουαρίου τα ΕΛΤΑ επιβεβαίωσαν το νέο χαράτσι που επέβαλλαν.

Όπως έγραψαν σε ανακοίνωση τους: «Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διαβεβαιώνουν τους πελάτες που πραγματοποιούν αγορές από χώρες εκτός Ε.Ε. ότι για όλα τα αντικείμενα επιστολικού ταχυδρομείου που χαρακτηρίζονται από τις Τελωνειακές Αρχές «Ελεύθερα», δηλαδή χωρίς τελωνειακή διασάφηση, το τέλος εκτελωνισμού ήταν και παραμένει μηδενικό. Τα αντικείμενα αυτά φέρουν την πράσινη αυτοκόλλητη ετικέτα.Τα ΕΛΤΑ στις 03 Φεβρουαρίου 2020 αναπροσάρμοσαν την τιμολογιακή τους πολιτική, στα «Ειδικά Τέλη Εκτελωνισμού». Στο νέο τιμοκατάλογο έχει προστεθεί «Τέλος Εκτελωνισμού» για τα ταχυδρομικά αντικείμενα που φέρουν τελωνειακή διασάφηση, ακόμη κι αν κατά την διαδικασία εκτελωνισμού αυτή προσδιοριστεί ως μηδενική.Τέλος, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους πελάτες ότι ο διαχωρισμός των ταχυδρομικών αντικειμένων που προέρχονται από τρίτες χώρες, σε αυτά που έχουν τελωνειακό ενδιαφέρον και σε αυτά που δεν έχουν, γίνεται από Τελωνειακές Αρχές και όχι από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας».

Σε σημερινή επικοινωνία του Dikaiologitika News με τα ΕΛΤΑ μας είπαν πως η υπηρεσία ανα προσαρμόζει ξανά την πολιτική της και πως δεν θα επιβάλλουν εφ εξής κανένα νέο τέλος, ακολουθώντας την δεσμευτική εγκύκλιο που έβγαλε εντωμεταξύ η ΑΑΔE.

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ  περιέχει διευκρινίσεις για τελωνεία και ΕΛΤΑ και καλεί σε συμμόρφωση των προηγούμενων τιμολογιακών πολιτικών. Δηλαδή, ορίζει ότι δεν θα εισπράττονται €15 για δέματα από Κίνα και άλλες χώρες εκτός Ε.Ε που φέρουν πράσινο αυτοκόλλητο μηδενικής διασάφησης. Τα ΕΛΤΑ ετοιμάζουν άμεσα ανακοίνωση για το θέμα.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η καταστροφη που κανουν τα κινεζικα στην ελληνικη παραγωγη δεν σας νοιαζουν;Γιατι χωρις δαδμους τα δεματα,;Γιατι οι ελληνες γιατι να μην πουλανε χωρις φπα .Μικροσυμφεροντα εχετε για να γλυτωσετε μικροποσα.

  2. @Panos: “Η καταστροφή που κάνουν τα κινέζικα στην ελληνική παραγωγή…” Ποιά καταστροφή ακριβώς κάνουν τα… κινέζικα στην ελληνική παραγωγή; Η πλειοψηφία των αγορών από Κίνα αφορά χαμηλού κόστους αντικείμενα, όπως θήκες κινητών, τζαμάκια για κινητά, κανένα φθηνό ρούχο ή εσώρουχο κτλ. Τι ακριβώς κατασκευάζουμε εμείς ως χώρα από όλα αυτά; Σχεδόν τίποτα. Άρα αναγκαστικά θα πρέπει να εισάγουμε όλα τα υπόλοιπα. Αυτός που θέλει να αγοράσει κάτι ελληνικό, από τα ελάχιστα πράγματα πια που κατασκευάζουμε ως χώρα, θα το αγοράσει από Ελλάδα, και ξέρει από πού. ‘Η μήπως σου φαίνεται εσένα πιο λογικό ο Έλληνας καταναλωτής να αγοράζει κινέζικα μόνο μέσω Ελλήνων εμπόρων, που μία θήκη κινητού που την αγόρασαν αυτοί με 2 ευρώ, την πουλάνε τελικά με 10!! Η εκμετάλλευση σε όλο της το μεγαλείο. Δηλαδή εσύ πιστεύεις ότι ήταν λογικό να πληρώνει κάποιος 15 ευρώ “χαράτσι” για κάτι που κοστίζει, στην μέγιστη των περιπτώσεων, 22 ευρώ μόλις.

  3. @George έχεις απόλυτο δίκιο, μένει μόνο να έρθει και η επίσημη ανακοίνωση από το τελωνείο γιατί από μια προηγούμενη ανακοίνωση των ΕΛΤΑ ανέφεραν ότι το χαράτσι των 15€ είναι από το τελωνείο και όχι από τα ΕΛΤΑ.

  4. Τα ΕΛΤΑ ποτέ δεν σκόπευαν να χρεώσουν με τέλη εκτελωνισμού ή ειδικά τέλη εκτελωνισμού ή ειδικά τέλη διασάφησης τα δέματα που ΔΕΝ χρειάζονταν διασάφηση, αυτά δηλαδή πού έπαιρναν το πράσινο αυτοκόλλητο. Όλος ο καυγάς γίνεται για αυτά που δεν παίρνουν αμέσως το πράσινο αυτοκόλλητο αλλά πρέπει να μπουν ΓΕΤΑ και να ζητηθούν “τιμολόγια ή paypal” για να ξεκαθαριστεί η αξία τους.

    Ναι, όσοι νόμιζαν ότι θα πληρώσουν 15€ για κάθε φάκελο/δέμα που θα φτάσει στο αεροδρόμιο, κέρδισαν. Κέρδισαν διευκρινήσεις ότι ποτέ δεν ίσχυε κάτι τέτοιο.

  5. @Noucca: Δηλαδή παραγγέλνω ένα δέμα, το οποίο για τον Χ, Ψ λόγο (είναι ογκώδες; έχει tracking number;) δεν παίρνει αμέσως το πράσινο αυτοκόλλητο, αλλά μου ζητούνται τιμολόγιο ή PayPal, για διευκρίνηση της αξίας. Εφόσον το δέμα αποδειχτεί ότι είναι χαμηλής αξίας (μέχρι τα 22 ευρώ), δεν είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΑΡΑΛΟΓΟ να πληρώσεις επιπλέον 15 ολόκληρα ευρώ μόνο και μόνο για τον έλεγχο;; Είναι δηλαδή σαν να σε σταματάει η τροχαία για αλκοτεστ: Το αλκοτεστ, φανταστείτε να βγαίνει αρνητικό, αλλά να σου ζητάει στην συνέχεια ο τροχονόμος να πληρώσεις 15 ευρώ έξοδα για τον έλεγχο που έκανε!! Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο. Προσωπικά, εάν μου ζητηθεί να πληρώσω 15 ευρώ “χαράτσι” για δέμα που περιμένω να έρθει και δεν κοστίζει ούτε κάν 22 ευρώ, απλά δεν θα το παραλάβω. Προτιμώ να χάσω τα 5, 10, 15 ή ακόμα και τα 20 ευρώ που έδωσα στον Κινέζο έμπορα, πάρα να πληρώσω “χαράτσι” που το ύψος του πλησιάζει, φτάνει ή και ξεπερνά την πραγματική αξία του εμπορεύματος!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.